Familjeekonomen http://blog.ikanobank.se/familjeekonomen Tue, 20 Oct 2015 12:47:48 +0000 sv-SE hourly 1 http://wordpress.org/?v=4.2.4 I kväll pratar vi mat i TV 4 Vardagspuls http://blog.ikanobank.se/familjeekonomen/i-kvall-pratar-vi-mat-i-tv-4-vardagspuls/ http://blog.ikanobank.se/familjeekonomen/i-kvall-pratar-vi-mat-i-tv-4-vardagspuls/#comments Tue, 20 Oct 2015 09:56:15 +0000 http://blog.ikanobank.se/familjeekonomen/?p=5714 Sitter på tåget upp mot Stockholm för att vara med i studion i Vardagspuls TV4 med start kl 17.55. För två veckor sedan var jag hemma hos härliga familjen Hermansen i Enköping för inspelning. De ville ha hjälp att få ner sina matkostnader utan att ge avkall på matglädje och matkvalitet. Både mamma Nina och]]>

matkostnader 1

Sitter på tåget upp mot Stockholm för att vara med i studion i Vardagspuls TV4 med start kl 17.55. För två veckor sedan var jag hemma hos härliga familjen Hermansen i Enköping för inspelning. De ville ha hjälp att få ner sina matkostnader utan att ge avkall på matglädje och matkvalitet.

Både mamma Nina och pappa Tony sprudlar av kreativitet och glädje när det gäller mat och matlagning. Nina har varit med i Hela Sverige bakar och driver bloggen Niiinis. Tony älskar att hitta matinspiration i matbutiken och tillsammans lagar de bra och läcker mat, oftast helt från grunden. Man blir bara så glad när de berättar och köket doftar underbart av kryddor och hemlagat potatismos. Men det kan ju bli en del extra som åker ner i varukorgen när inköp görs i stort sett varje dag och en hel del mat slängs…

Jag gav familjen en del uppgifter och tips till 17 november då de ska vara med i Vardagspuls igen. Det ska bli så kul att följa dem!

matkostnader 3

Och här är inspelningsteamet utanför familjens hus.

/Bodil Hallin 

Kommentera och diskutera gärna här eller i några av mina andra kanaler:
Facebook: Familjeekonom Bodil Hallin
Twitter: @BodilHallin
Instagram: familjeekonomen

]]>
http://blog.ikanobank.se/familjeekonomen/i-kvall-pratar-vi-mat-i-tv-4-vardagspuls/feed/ 0
Slipp pensionsångest! http://blog.ikanobank.se/familjeekonomen/slipp-pensionsangest/ http://blog.ikanobank.se/familjeekonomen/slipp-pensionsangest/#comments Tue, 13 Oct 2015 10:52:22 +0000 http://blog.ikanobank.se/familjeekonomen/?p=5670   Lugn. Det finns faktiskt ingen större anledning till att ha pensionsångest. Därför har jag gjort en film om hur mycket pengar som kommer in på ditt pensionskonto helt automatiskt. Och mitt bästa tips för att få ännu mer i pension? Gör saker som du gillar och mår bra av! Det får även ditt pensionskonto]]>

 

Lugn. Det finns faktiskt ingen större anledning till att ha pensionsångest. Därför har jag gjort en film om hur mycket pengar som kommer in på ditt pensionskonto helt automatiskt. Och mitt bästa tips för att få ännu mer i pension? Gör saker som du gillar och mår bra av! Det får även ditt pensionskonto att må riktigt gott. Här är fler tips för livets olika faser.

 

Plugga_1024x400_151013

När du är ung

 • Sommarjobba
  Även om ogräsrensning eller jordgubbsplockning kanske inte är det du drömmer om att göra resten av livet brukar det kännas riktigt gott att tjäna egna pengar. Dessutom: För varje hundralapp du tjänar under hela ditt yrkesliv sätts det av 18,50 kronor till din allmänna pension. Tjänar du upp till 170 000 kronor om året så sätts det faktiskt av mer pengar till din pension än vad du betalar i skatt!
 • Plugga på högskola
  Roligt. Galet. Jobbigt. För många är studentlivet en riktig höjdare och genom att plugga ökar möjligheterna till ett jobb med vettig lön och bra pensionsvillkor. Inte nog med det. Samtidigt som du pluggar sätts det av pengar till din pension, ungefär 5 200 kronor om året vid heltidsstudier. 

 

Karriär_1024x400_151013

När du jobbar

 • Jobba med det du gillar
  Försök jobba med något du verkligen gillar. Då bidrar du med positiv energi, gör ett bättre jobb och ökar möjligheterna till en positiv löneutveckling, som i sin tur ger högre pension.
 • Välj en bra arbetsgivare
  En bra chef är guld värd. Likaså en arbetsgivare som ger dig tjänstepension. Utöver den vanliga pensionen får de allra flesta även tjänstepension från sin arbetsgivare, ungefär 4,50 kronor per intjänad hundralapp, i snitt 27 000 kronor om året. Under ett helt yrkesliv kan det alltså bli en extra miljon till din pension. Om du inte får tjänstepension: byt arbetsgivare eller begär löneökning med minst fem procent och pensionsspara på egen hand.

 

Mitt i livet_1024x400_151013

När du är mitt i livet

 • Få barn
  Små barn är underbara. Och små barn ger faktiskt också rätt till pension. Så även om du är föräldraledig går du inte miste om pensionsinbetalningar till den allmänna pensionen under barnets fyra första år. Har du tjänstepension är det dessutom vanligt att arbetsgivaren betalar in till tjänstepensionen under föräldraledigheten.
 • Gör saker du mår bra av
  Sporta, ät mat du mår bra av, umgås, slappa, var ute i naturen eller vid havet, gör roliga saker på fritiden… Allt som tänder livsgnistan och förbättrar hälsan ökar möjligheten till ett långt och friskt arbetsliv och därmed en högre pension.

50+_1024x400_151013

När du närmar dig 60

 • Växla in på ett nytt spännande spår
  Fundera på om du vill växla över till ett helt annat jobb eller ta ett extrajobb de första åren efter pensionen. Kanske ta några nya högskolepoäng eller gå en kurs? Pensionen ökar med 7 – 8 procent för varje extra år du jobbar efter 65 år.

Bastrygghet_1024x400_151013

I alla livets faser

 • Du kan välja att inte välja
  Du kan välja att placera pensionspengarna i olika fonder. Men om du inte väljer så ligger pengarna kvar i standardfonder som kan ge minst lika bra värdetillväxt. Du behöver alltså inte ha dåligt samvete om du inte gör ett aktivt val. Lite mer kunskap är däremot aldrig fel. Vill du läsa på lite mer om hur pensioner fungerar så kan jag varmt rekommendera sajten Minpension. Där får du en kort genomgång och en sammanställning över dina pensionspengar.
 • Det finns en bastrygghet
  Nu är det ju inte alla förunnat att få ett långt och friskt yrkesliv. Sjukdom och långtidsarbetslöshet kan sätta käppar i hjulet och dra ner pensionen. Men det finns i alla fall en bastrygghet i form av garantipension och bostadstillägg, det kan röra sig om ungefär 11 000 kronor i månaden efter skatt.

Länkar

Minpension.se: Om tjänstepension
Pensionsmyndigheten: Pensionsavsättning vid studier
Pensionsmyndigheten: Små barn ger rätt till pension
Skatteverket: Avdragsrätt för privat pensionssparande om du saknar tjänstepension
Mitt tidigare blogginlägg: Kan och vill du arbeta med detta resten av livet?

/Bodil

]]>
http://blog.ikanobank.se/familjeekonomen/slipp-pensionsangest/feed/ 8
En hyllning till det passiva på Alla soffpotatisars dag http://blog.ikanobank.se/familjeekonomen/en-hyllning-till-det-passiva-pa-alla-soffpotatisars-dag/ http://blog.ikanobank.se/familjeekonomen/en-hyllning-till-det-passiva-pa-alla-soffpotatisars-dag/#comments Tue, 29 Sep 2015 06:48:47 +0000 http://blog.ikanobank.se/familjeekonomen/?p=5587 Visst är det underbart att bara få ligga i soffan och göra nästan ingenting. I dag firar vi Alla soffpotatisars dag och då vill jag passa på att hylla det passiva. Här är sex korta tips på hur du med minimal ansträngning kan förbättra din ekonomi. 1. Välj soffliggarfonden Strunta i att lyssna på dem som]]>

Ikano12_low res

Visst är det underbart att bara få ligga i soffan och göra nästan ingenting. I dag firar vi Alla soffpotatisars dag och då vill jag passa på att hylla det passiva. Här är sex korta tips på hur du med minimal ansträngning kan förbättra din ekonomi.

1. Välj soffliggarfonden
Strunta i att lyssna på dem som vill sälja på dig dyra och krångliga fonder för din premiepension. Stanna lugnt kvar i statens soffliggarfond, AP7 Såfa. De senaste tio åren har avkastningen varit mycket bättre än de flesta privata fonder. AP7 Såfan har gett 134 % medan ett genomsnitt av privata fonder har gett 81 %. Har du redan valt andra fonder så är det väldigt enkelt att byta via Pensionsmyndighetens hemsida.

2. Välj passiva fonder
Passiva fonder kallas också för indexfonder. Det fina med dem är att de har låga avgifter. Det beror på att indexfonder med automatik kopierar sammansättningen och därmed också avkastningen av olika värdepapper på en viss marknad, exempelvis stockholmsbörsen. Det behövs alltså inga välbetalda kapitalförvaltare som sköter jobbet. Flera rapporter och undersökningar slår fast att indexfonder är mycket svårslagna över tid. Så placera i indexfonder och behåll pengarna där.

3. Försök ha passiva inkomster
Att få passiva inkomster handlar om att tjäna pengar utan att behöva lägga ner någon större arbetsinsats. Räntor och aktieutdelningar är en typ av passiva inkomster, men varför inte låta andra tillgångar jobba för dig medan du tar det lugnt?
* Har du en stor bostad – hyr ut ett rum
* Har du sommarstuga, båt eller husvagn – hyr ut den när du inte själv använder den
* Har du en stor tomt på landet – hyr ut marken för en mobilmast, ett vindkraftverk eller som
uppställningsplats för husvagnar
* Har du bil – anmäl dig till en samåkningssajt och dela på kostnaderna
* Reser du utomlands – hyr ut din bostad under tiden

4. Låt överföringar gå med automatik
Bästa och enklaste sättet att spara är via en automatisk överföring samma dag som lönen betalas ut. Då blir sparandet verkligen av utan att du behöver anstränga dig. Att lägga upp automatiska överföringar till sparkontot, huskontot, fonder, eller till barnens veckopeng tar max tio minuter.

5. Bevaka boräntorna med automatik
Äger du ditt boende så är bolånen förmodligen din största utgiftspost och därmed den post du kan spara mest pengar på. Med Compricers bolånebevakare får du ett mejl när räntorna ändras – en bra signal om att det kan vara dags att förhandla om bolånet

6. Beställ fondväckning längre fram
För att få bra avkastning är det klokt att titta till sparandet någon gång då. Beställ fondväckning via Fondkollen.se så slipper du själv hålla reda på när det är dags.

Så låt oss i dag med förenad, minimal ansträngning sjunka djupt ner i närmsta soffa och njuta av att bara vara passiva!

/Bodil Hallin

Kommentera och diskutera gärna här eller i några av mina andra kanaler:
Facebook: Familjeekonom Bodil Hallin
Twitter: @BodilHallin
Instagram: familjeekonomen

]]>
http://blog.ikanobank.se/familjeekonomen/en-hyllning-till-det-passiva-pa-alla-soffpotatisars-dag/feed/ 0
Har du tjänstepension? http://blog.ikanobank.se/familjeekonomen/har-du-tjanstepension/ http://blog.ikanobank.se/familjeekonomen/har-du-tjanstepension/#comments Mon, 28 Sep 2015 06:31:07 +0000 http://blog.ikanobank.se/familjeekonomen/?p=5652 I går firades tjänstepensionens dag. Trist och ointressant kanske du tycker, men faktum är att det finns minst en miljon skäl att fira denna dag. En 28-åring med 27 500 kr i månadslön som jobbar till 65 år kan få runt 1,3 miljoner i tjänstepension. En kollega som saknar tjänstepension under hela sitt yrkesliv får inte]]>

Ikano11_low res

I går firades tjänstepensionens dag. Trist och ointressant kanske du tycker, men faktum är att det finns minst en miljon skäl att fira denna dag. En 28-åring med 27 500 kr i månadslön som jobbar till 65 år kan få runt 1,3 miljoner i tjänstepension. En kollega som saknar tjänstepension under hela sitt yrkesliv får inte ett öre. Så här är en kort sammanfattning om tjänstepension och vad du kan göra för att få mer i pension.

Mitt allra viktigaste råd
Kolla med din arbetsgivare att du verkligen får tjänstepension. Fråga din chef eller personalavdelning, de ska ha koll på det. Du kan också logga in på Minpension.se och få en pensionssammanställning.

Vad är tjänstepension?
Tjänstepension betalas in av arbetsgivare. Summan som sätts av varierar beroende på vilka villkor som gäller i just det kollektivavtal som arbetsgivaren har anslutit sig till. En vanlig nivå är 4-5 % av lönen.

Vem får tjänstepension?
Det finns ingen lagstadgad rätt till tjänstpension men de allra flesta får det ändå via kollektivavtalen. Dessutom erbjuder en del företag egna pensionslösningar. Allt som allt har ungefär 90 procent av alla anställda tjänstepension. Men i mindre företag är det bara 65 procent.

Hur mycket pengar handlar det om?
Fackförbundet Unionen har räknat på hur mycket pengar Martin, Jonas och Annika kan få när de går i pension. De är alla 28 år, har en månadslön på 27 500 kronor och räknar med att arbeta heltid fram till 65 år.

Martin får inte ett öre.
Jonas får ca 968 000 kronor.
Annika får ca 1 300 000 kronor.

Varför är det då så stor skillnad? Jo, Martins arbetsgivare erbjuder inte tjänstepension. Jonas arbetsgivare har inte tecknat kollektivavtal men däremot ordnat en egen tjänstepensionslösning för sina anställda. Tyvärr kan avgifterna i dessa lösningar vara relativt höga. Annikas arbetsgivare har kollektivavtal där avgifterna är ordentligt nedförhandlade. Därför får Annika så pass mycket mer när hon går i pension.

Till dig som inte får tjänstepension
Försök påverka din arbetsgivare att teckna kollektivavtal eller ordna egna tjänstepensionslösningar. Annars bör du försöka förhandla dig till högre lön och sätta av 4-5 procent av din inkomst i långsiktigt sparande.

Till dig som vill veta mer
På oberoende sajten Pensionsguiden kan du se vad som gäller för just dig, jämföra olika pensionsbolag, räkna ut vad du betalar i avgifter samt räkna ut kostnaden för efterlevandeskydd. Ta dig också gärna tid att logga in hos din pensionsförvaltare, kolla utvecklingen och överväga att byta till andra fonder, flytta kapitalet eller låta kommande insättningar gå till ett annat alternativ om du inte är nöjd med förvaltningen.


Till dig som är arbetsgivare
Alecta har en bra sajt för arbetsgivare. Läs på och berätta för dina anställda vilken fin förmån de faktiskt har.

Länkar
Unionens beräkningar för Martin, Jonas och Annika Läs mer och jämför
Pensionsguiden med mer info om tjänstepension
Mer om tjänstepensionens dag
Minpension.se där du kan få en överblick över hela din pension.

/Bodil Hallin

Kommentera och diskutera gärna här eller i några av mina andra kanaler:
Facebook: Familjeekonom Bodil Hallin
Twitter: @BodilHallin
Instagram: familjeekonomen

]]>
http://blog.ikanobank.se/familjeekonomen/har-du-tjanstepension/feed/ 0
Så påverkas privatekonomin 2016 av höstbudgeten http://blog.ikanobank.se/familjeekonomen/sa-paverkas-privatekonomin-2016-av-hostbudgeten/ http://blog.ikanobank.se/familjeekonomen/sa-paverkas-privatekonomin-2016-av-hostbudgeten/#comments Mon, 21 Sep 2015 09:19:04 +0000 http://blog.ikanobank.se/familjeekonomen/?p=5629 Regeringen presenterar relativt många förslag som ger mindre pengar i plånboken 2016 där lägre jobbskatteavdrag för höginkomsttagare, sänkt ROT-avdrag från 50 till 30 procent och höjd skatt på diesel och bensin med 60 respektive 66 öre litern är de förslag som blir mest kännbara. Pensionärer med inkomstpension och föräldrar med föräldrapenning på grundnivån är de]]>

horse-chestnut-tree-275921_1920

Regeringen presenterar relativt många förslag som ger mindre pengar i plånboken 2016 där lägre jobbskatteavdrag för höginkomsttagare, sänkt ROT-avdrag från 50 till 30 procent och höjd skatt på diesel och bensin med 60 respektive 66 öre litern är de förslag som blir mest kännbara.

Pensionärer med inkomstpension och föräldrar med föräldrapenning på grundnivån är de grupper som får den största privatekonomiska förstärkningen. Dessutom görs miljardsatsningar för att fler ska få jobb.

Nu när avdraget för privat pensionssparande försvinner och skatten på ISK och kapitalförsäkring samtidigt höjs finns risk att många upphör med sitt långsiktiga sparande och det vore olyckligt. Mitt råd är att fortsätta spara långsiktigt och gärna i ISK eller kapitalförsäkring som fortfarande kommer att vara bra sparformer med låg beskattning.

Mer pengar i plånboken 2016:

 1. Pensionärer får sänkt skatt med upp till 250 kronor i månaden
 2. Grundnivån i föräldraförsäkringen höjs från 225 kr till 250 kr per dag
 3. Gratis medicin för barn under 18 år
 4. Bortre gränsen i sjukförsäkringen slopas

 

Mindre pengar i plånboken 2016

 1. Jobbskatteavdraget trappas av vid inkomster över 50 000 kr/månad
 2. Gränsen för statlig skatt räknas inte upp (fler får betala statlig skatt)
 3. Höjd diesel- och bensinskatt med 60 respektive 66,25 öre per liter
 4. ROT-avdraget sänks från 50 till 30 % av arbetskostnaden
 5. Taket för RUT-avdrag sänks från 50 000 till 25 000 kronor
 6. Avdraget för privat pensionssparande slopas helt
 7. Skatten på ISK och kapitalförsäkring höjs
 8. Skattereduktionen för gåvor till välgörande ändamål slopas
 9. Dyrare hemtjänst med upp till 2 500 kronor per år
 10. Dyrare att anställa yngre och äldre på grund av höjda arbetsgivaravgifter

 

En sammanfattning av plånboksförslagen för 2017

 1. Gratis öppenvård för alla över 85 år
 2. Gratis tandvård för barn och unga upp till 21 år
 3. Avskaffad jämställdhetsbonus i föräldraförsäkringen
 4. Fria preventivmedel för kvinnor upp till 21 år

 

Mer om förslagen

Förslagen väntas träda i kraft 1 januari 2016 om inget annat anges. 

 1. Pensionärer får sänkt skatt
  Det förhöjda grundavdraget höjs så att skatteskillnaden mellan lön och pension försvinner helt på inkomster upp till 10 000 kronor i månaden. Skattesänkningen blir ca 250 kronor i månaden vid pensionsinkomster på 10 000 kronor i månaden och minskar sedan ner till 0 kronor vid en pensionsinkomst på 20 000 kronor i månaden. Pensionsmyndigheten har tidigare meddelat att inkomst- och tilläggspensionen ökar med 4,2 procent nästa år, i genomsnitt 340 kronor i månaden efter skatt.
 2. Grundnivån i föräldraförsäkringen höjs
  Grundnivån höjs från 225 till 250 kronor per dag vilket innebär en höjning från 6 750 till 7 500 kronor i månaden före skatt. Vanligtvis uppgår föräldrapenningen till knappt 80 procent av den sjukpenninggrundande inkomsten, men föräldrar som haft låg inkomst eller saknat inkomst får ersättning på grundnivån. 
 1. Gratis medicin för barn under 18 år
  Förslaget gäller alla läkemedel som omfattas av läkemedelsförmånen. I dag kostar receptbelagd medicin som mest 2 200 kronor per år och barn.
 1. Bortre gränsen i sjukförsäkringen slopas
  Enligt nuvarande regler kan sjukpenning utbetalas under maximalt 914 dagar eller 2,5 år.
  Från och med 1 februari 2016 slopas den bortre gränsen. Det innebär att långtidssjuka kan få fortsatt sjukpenning.
 2. Höginkomsttagare får lägre jobbskatteavdrag
  Jobbskatteavdraget trappas av på inkomster över 50 000 kronor i månaden och vid inkomster över 123 300 kronor i månaden ges inget jobbskatteavdrag. Förslaget innebär att den högsta marginalskatten ökar från 56,86 till 59,86 %. Ungefär 350 000 personer berörs av förslaget.
  jobbskatteavdrag
  För pensionärer försvinner hela jobbskatteavdraget vid en något högre inkomstnivå, 141 700 kronor i månaden. Det beror på att alla som har fyllt 65 år får ett högre jobbskatteavdrag.
 1. Gränsen för statlig skatt räknas inte upp
  Gränsen för när man börjar betala statlig skatt ligger nu vid en inkomst på 36 940 kronor i månaden. Tidigare har gränsen räknats upp årligen med konsumentprisindex (KPI) + 2 procentenheter. Med det nya förslaget räknas gränsen inte upp för 2016. För 2017 och framåt ska gränsen räknas upp med KPI + 1 procentenhet. Detta betyder att fler får betala statlig skatt och alla som i dag tjänar mer än cirka 37 000 kronor i månaden (cirka 1,1 miljoner personer) får betala drygt 100 kronor mer i skatt varje månad under 2016.
 2. Höjd diesel- och bensinskatt
  Diesel- och bensinskatten höjs med 60 respektive 66,25 öre litern inklusive moms.
  Kör du 1 500 mil om året i en bil som förbrukar 0,6 liter per mil ökar drivmedelskostnaden med ungefär 540 kronor om året. Du som bor på landet, i mindre städer eller inte kan utnyttja kollektivtrafik påverkas givetvis mest.
 3. ROT-avdraget sänks från 50 till 30 % av arbetskostnaden
  Maximalt avdrag på 50 000 kronor per person och år behålls men från och med 2016 får bara 30 procent av arbetskostnaden dras av. Förslaget innebär att en renovering/ombyggnad med arbetskostnader på 10 000 kronor blir 2 000 kronor dyrare. Ett jobb för 50 000 kronor blir 10 000 kronor dyrare.
 4. Taket för RUT-avdrag sänks från 50 000 kr 25 000 kronor
  Matlagning, läxläsning på gymnasiet och mer avancerat städarbete får inte längre omfattas av RUT-avdrag. Även i fortsättningen får halva arbetskostnaden dras av, men maximalt avdrag halveras till 25 000 per år för alla som inte fyllt 65 år vid årets ingång.Förslaget kan tyckas vara en stor sänkning men fortfarande kan ett singelhushåll köpa RUT-tjänster för 4 200 kronor i månaden med fullt RUT-avdrag. Ett hushåll med två vuxna kan köpa RUT-tjänster för 8 400 kronor i månaden med fullt RUT-avdrag.
 1. Avdraget för privat pensionssparande slopas helt
  Under 2014 var avdraget för privat pensionssparande 12 000 kronor per år.
  Under 2015 har avdraget begränsats till 1 800 kronor per år (150 kronor i månaden)
  Från och med 2016 slopas avdraget helt. Det är alltså mycket hög tid att avsluta alla automatiska överföringar till privat pensionssparande och välja en ny sparform, exempelvis ISK. 
 1. Skatten på ISK och kapitalförsäkring höjs
  Skatten höjs och en ny lägsta möjliga skattesats på 0,375 % av kapitalbehållningen införs.
  I år är skatten 0,27 % på kapitalbehållningen, alltså 270 kr om kapitalet på kontot är 100 000 kr.
  Som det ser ut nu är det troligt att skatten för 2016 landar på 0,375 %. Skatten höjs alltså, men det handlar inte om så stora belopp i kronor. Trots skattehöjningen är ISK och kapitalförsäkring även i fortsättningen bra sparformer med låg beskattning.
  Nu beräknas skatten enligt formeln: Statslåneräntan per den siste november x 30 %
  Enligt förslaget blir formeln: Statslåneräntan per den siste november + 0,75 x 30 %
 1. Skattereduktionen för gåvor till välgörande ändamål slopas
  Under 2012-2015 har man fått ett skatteavdrag när man har skänkt pengar till välgörande ändamål. Skatteavdraget har varit 25 procent av gåvans värde upp till ett gåvobelopp på max 6 000 kronor om året, vilket inneburit ett maximalt avdrag på 1500 kronor om året. Vid årsskiftet försvinner denna möjlighet, så ta gärna tillfället i akt och skänk pengar i år. 
 1. Dyrare hemtjänst
  Maxtaxan i äldreomsorgen uppgår i dag till 1 780 kronor i månaden. Från och med 1 juli 2016 föreslås maxtaxan bli 1 991 kronor i månaden, alltså en fördyring med upp till 211 kronor i månaden eller 2 532 kronor om året, beroende på om kommunerna väljer att öka avgiften enligt det nya maxtaket.
 2. Dyrare att anställa yngre och äldre
  För unga under 26 år är arbetsgivaravgiften nu 25,46 procent. Från och med 1 juni 2016 höjs avgiften till 31,42 procent. I och med detta har nedsättningen slopats helt vilket gör att det inte längre blir billigare för företagen att anställa personer under 26 år.För anställda och egna företagare över 65 år införs en särskild löneskatt på 6,15 %. Eftersom arbetsgivaravgiften och egenavgiften nu är 10,21 % kommer avgifterna att landa på 16,36%. (För personer under 65 år är full arbetsgivaravgift 31,42 % och full egenavgift 28.97%). En vanlig missuppfattning är att den nya löneskatten läggs på kommunalskatten och betalas direkt av den anställde. Så är det alltså inte, löneskatten är en form av arbetsgivaravgift som betalas av arbetsgivaren. Dessa två förslag har kritiserats för att det väntas leda till att färre arbetsgivare vill anställa yngre och äldre arbetskraft. 
 1. Gratis öppenvård för alla över 85 år
  Högkostnadsskyddet ligger nu på 1 100 kronor per år. Från och med 2017 föreslås att äldre över 85 år får gratis öppenvård. Vård på lasarett debiteras enligt nuvarande regler.
 2. Åldersgränsen för gratis tandvård höjs
  2017 höjs gränsen för gratis tandvård från 19 till 21 år och under 2018 höjs gränsen till 23 år. 
 1. Avskaffad jämställdhetsbonus i föräldraförsäkringen
  I dag är maximal jämställdhetsbonus 13 500 kronor per barn och föräldrarna själva bestämmer hur jämställdhetsbonusen fördelas. Enligt förslaget försvinner jämställdhetsbonusen i sin helhet
  1 januari 2017. I stället öronmärks en tredje månad för vardera föräldern. 

 

Budgetprocessen i korthet
21 september, kl 08.00: Budgetpropositionen presenteras på regeringens hemsida
21 september kl 13.00: Budgetpropositionen debatteras i riksdagen
Oktober – november 2015: Utskotten behandlar och sammanställer förslag för sina respektive områden. Finansutskottet sammanställer samtliga förslag.
December 2015: Riksdagen fattar beslut om statens budget för år 2016.

Länkar
Regeringens pressmeddelande om budgeten

/Bodil Hallin

Kommentera och diskutera gärna här eller i några av mina andra kanaler:
Facebook: Familjeekonom Bodil Hallin
Twitter: @BodilHallin
Instagram: familjeekonomen

]]>
http://blog.ikanobank.se/familjeekonomen/sa-paverkas-privatekonomin-2016-av-hostbudgeten/feed/ 0
Lönar det sig att jobba efter 65 år? http://blog.ikanobank.se/familjeekonomen/lonar-det-sig-att-jobba-efter-65-ar/ http://blog.ikanobank.se/familjeekonomen/lonar-det-sig-att-jobba-efter-65-ar/#comments Fri, 18 Sep 2015 09:17:15 +0000 http://blog.ikanobank.se/familjeekonomen/?p=5617 Jag fick en fråga från Bert som snart fyller 65 år och funderar på hur förslaget om den nya löneskatten på 6,15 % påverkar honom. Ska löneskatten läggas ovanpå kommunalskatten så blir det ju inte mycket kvar, tänker Bert. Men mitt svar är: visst lönar det sig! Av flera skäl. Och den nya löneskatten behöver du inte bekymra]]>

målare

Jag fick en fråga från Bert som snart fyller 65 år och funderar på hur förslaget om den nya löneskatten på 6,15 % påverkar honom. Ska löneskatten läggas ovanpå kommunalskatten så blir det ju inte mycket kvar, tänker Bert. Men mitt svar är: visst lönar det sig! Av flera skäl. Och den nya löneskatten behöver du inte bekymra dig om så länge du är anställd.

För det första: när du jobbar får du en lön som förmodligen är större än om du tar ut pension.

För det andra: du fortsätter att tjäna in pengar till din pension. Du kan räkna med att få 7-8 % mer i pension för varje år som du väljer att skjuta upp pensionsuttaget.

För det tredje: har du ett roligt,  stimulerande arbete med trevliga jobbarkompisar lönar det sig ju också rent personligt.

För det fjärde: du behöver inte bekymra dig om den nya löneskatten så länge du är anställd. Löneskatten är nämligen en typ av arbetsgivaravgift som betalas av arbetsgivaren. Den är alltså inte en skatt som läggs ovanpå din kommunalskatt eller behöver betalas av dig. Arbetsgivaravgiften för personer över 65 år är nu kraftigt reducerad och ligger på 10,21 % jämfört med 31,42 % för personer under 65 år. Med den nya löneskatten landar arbetsgivaravgiften på 16,36 %, vilket fortfarande är lägre än ordinarie arbetsgivaravgift.

Är du egen företagare påverkas du däremot direkt av den nya löneskatten eftersom egenavgifterna höjs med 6,15 %, från 10,21 % till 16,36 %. Det ska jämföras med ordinarie egenavgift på 28,97%.

Det blir alltså även i fortsättningen förmånligt att driva eget och att anställa personer över 65 år. Visserligen kan det nya förslaget leda till att färre arbetsgivare vill anställa äldre, att seniorbolag får svårare att konkurrera eftersom de får höja priserna eller att det inte blir så intressant att driva seniorbolag eftersom lönsamheten minskar. Men det återstår att se.

Mitt tips till dig och alla andra är ändå att jobba så länge du kan, orkar och trivs med det. Och det behöver nödvändigtvis inte vara heltid eller inom samma yrke som du har arbetat tidigare. Mer om detta i blogginläggen Kan och vill du jobba med detta resten av livet och Om mänsklig hållbarhet och mänsklig förnybar energi. 

Förslaget om den nya löneskatten kommer att presenteras 21 september i regeringens budgetproposition. Slutligt beslut fattas av riksdagen i december 2015.

/Bodil

Kommentera och diskutera gärna här eller i några av mina andra kanaler:
Facebook: Familjeekonom Bodil Hallin
Twitter: @BodilHallin
Instagram: familjeekonomen

]]>
http://blog.ikanobank.se/familjeekonomen/lonar-det-sig-att-jobba-efter-65-ar/feed/ 0
Familjeekonomen testar: Hallå konsument! http://blog.ikanobank.se/familjeekonomen/familjeekonomen-testar-halla-konsument/ http://blog.ikanobank.se/familjeekonomen/familjeekonomen-testar-halla-konsument/#comments Thu, 10 Sep 2015 12:20:04 +0000 http://blog.ikanobank.se/familjeekonomen/?p=5593 Kunnig, konsumentvänlig och kostnadsfri. Så vill jag sammanfatta Konsumentverkets sajt Hallå Konsument där du, jag och alla andra konsumenter kan få oberoende vägledning inom de flesta områden. Sajten startade i mars 2015 och har blivit en succé. Mina personliga favoriter är Klagoguiden och checklistorna men här finns en hel ocean av kunskap att ösa ur.]]>

IKANO_retail_043_low

Kunnig, konsumentvänlig och kostnadsfri. Så vill jag sammanfatta Konsumentverkets sajt Hallå Konsument där du, jag och alla andra konsumenter kan få oberoende vägledning inom de flesta områden. Sajten startade i mars 2015 och har blivit en succé. Mina personliga favoriter är Klagoguiden och checklistorna men här finns en hel ocean av kunskap att ösa ur.

 

Klagoguiden
Hur många gånger har man inte köpt något som man egentligen skulle vilja klaga på, men inte orkat eller vetat hur man ska gå tillväga? I klagoguiden finns handfasta tips och bäst av allt: mallar för både telefonsamtal och mejl. Med dessa i handen känns det enkelt att på ett trevligt sätt hävda sina rättigheter.  Klagoguiden

Tips och checklistor för olika köp
Boende, bilar, elektronik, e-handel, resor, djurförsäkringar, skönhetsbehandlingar… Hallå Konsument täcker de flesta områden. Allra mest gillar jag checklistorna som finns i två varianter. Först visas en minichecklista med de tre viktigaste punkterna och efter ett knapptryck visas den kompletta checklistan. Ta exempelvis checklistan för att anlita hantverkare. Hade alla använt den skulle vi sluppit en stor del av strulet vid renoveringar.

En ocean av kunskap
På sajten finns ett stort antal artiklar inom olika områden men också en hel del frågor och svar. Här är några exempel, där en del var nyheter för mig:

 • Hur undviker jag farliga kemikalier i barnens leksaker? (Lukta på plastleksakerna! Luktar de illa kan det vara ett tecken på farliga kemikalier.)
 • Om jag köper bil av en privatperson och bilen är belånad – kan jag tvingas överta lånen? (Ja faktiskt, så kolla alltid med Transportstyrelsen innan köpet!)
 • Är åttaåringen skyldig att betala för sitt köp? (Nix, minderåriga kan inte ingå avtal)
 • Kan företag kräva pengar för ett år tillbaka? (Ja, och som mest tre år tillbaka.)
 • Nya progressiva glasögonen gör mig yr. Kan jag få pengarna tillbaka? (Jo faktiskt, om synundersökning visar sig felaktig)
 • Har man 14 dagars ångerrätt när man bokar resa och hotell på internet? (Nej, just resor och hotell är undantag från den vanliga ångerrätten)
 • Påverkar pensionsuttaget min A-kassa? (Japp, a-kassan sänks eller upphör)

 

Länkar till experter
Till sist vill jag tipsa om att sajten innehåller en hel rad länkar till oberoende experter som du kan ta hjälp av helt kostnadsfritt. Här är några exempel:
Kommunala konsumentrådgivare och budgetrådgivare energirådgivare
Konsumenternas energimarknadsbyrå
Telekområdgivarna
Konsumenternas bank- och finansbyrå
Konsumenternas försäkringsbyrå
Konsument Europa

Det finns faktiskt en liten hake med Hallå Konsument. Väntetiderna via telefon kan vara långa. Men det går även att mejla, chatta, twittra, ställa frågor via Facebook eller läsa på hemsidan.

/Bodil Hallin

Kommentera och diskutera gärna här eller i några av mina andra kanaler:
Facebook: Familjeekonom Bodil Hallin
Twitter: @BodilHallin
Instagram: familjeekonomen

]]>
http://blog.ikanobank.se/familjeekonomen/familjeekonomen-testar-halla-konsument/feed/ 0
Dela bostad som inneboende http://blog.ikanobank.se/familjeekonomen/dela-bostad-som-inneboende/ http://blog.ikanobank.se/familjeekonomen/dela-bostad-som-inneboende/#comments Tue, 08 Sep 2015 09:51:00 +0000 http://blog.ikanobank.se/familjeekonomen/?p=5566 På väg att flytta hemifrån? Eller nybliven student? För att underlätta jakten på bostad och få mer pengar över till annat kan delat boende vara ett alternativ. För att ni ska trivas och slippa strul är det bra att komma överens om några punkter först.   För dig som vill hyra ut till en inneboende Kolla om]]>

dela bostad, inneboende, hyra, hyra ut, ungdomar,

På väg att flytta hemifrån? Eller nybliven student? För att underlätta jakten på bostad och få mer pengar över till annat kan delat boende vara ett alternativ. För att ni ska trivas och slippa strul är det bra att komma överens om några punkter först.  

För dig som vill hyra ut till en inneboende

 • Kolla om du behöver tillstånd. Bor du själv kvar i lägenheten och har en inneboende så behöver du normalt inte ha tillstånd från hyresvärden. Hyr du däremot ut lägenheten i andra hand måste du ha tillstånd, gärna skriftligt. Tänk på att du alltid ansvarar för lägenheten och blir ersättningsskyldig om något går sönder, även om det är den inneboende som har orsakat skadan.
 • Kolla upp personen, be om referenser och kolla med Kronofogden att det inte finns några betalningsanmärkningar.
 • Ta lagom betalt. Du kan ta ut hyra för ytan på den inneboendes rum plus en andel för gemensamma utrymmen. Hyr du ut möblerat har du rätt att lägga på 10 – 15 procent på hyresbeloppet. Du kan också lägga på en andel av gemensamma kostnader för el, bredband, hemförsäkring och TV.
 • Skriv kontrakt så att båda vet vad som gäller. Är boendet möblerat är det bra att bifoga en inventarielista över möbler och tillbehör som finns i lägenheten, så behöver det inte uppstå konflikter kring det senare. Skriv gärna ett löpande kontrakt så att du har möjlighet att säga upp den inneboende med exempelvis tre månaders varsel. Kontraktsmallar finns på Hyresgästföreningen eller Bopoolen.nu
 • Se till att ha en hemförsäkring och kolla vad som gäller om du ska ha en inneboende. I vissa hemförsäkringar kan den inneboende vara medförsäkrad, i annat fall måste den inneboende teckna en egen hemförsäkring.

 

För dig som blir inneboende

 • Kolla upp personen du ska flytta in till, be om referenser och avstå ifrån erbjudandet om något känns konstigt.
 • Läs kontraktet noga. Ingår el och vatten? Är kostnaden fast eller rörlig? Ingår möbler? Ska ni ha gemensamma abonnemang för internet och TV? Är hyran rimlig? Hur lång är uppsägningstiden? Hur ska hyran betalas? Tänk på att hyran ormalt ska betalas i förskott och att det är mycket viktigt att hyran kommer in i tid, annars kan du bli uppsagd och tvingas flytta.

 

kontrakt

Husregler
I ett hushåll tillkommer ju även mindre roliga sysslor såsom städning och handling.  Kom överens om hur ofta det bör dammsugas och dammas, så behöver ingen bli irriterad, varken den som är noggrann eller den som hellre tar det lugnt än städar. Gör ett schema, håll er till det och gör något kul när det tråkiga är avklarat.

En söndagsmiddag eller en gemensam kvällsfika en gång i veckan är mysigt men också ett bra tillfälle att ta upp sådan som fungerar bra eller mindre bra med boendet.

Förbrukningsvaror och andra inköp
Vissa varor behöver alltid finnas hemma. Andra varor inhandlas mer sällan, men används  av alla i hushållet. Bestäm i förväg vad ni ska betala gemensamt, spara kvitton på ett gemensamt ställe, stäm av i slutet av månaden och flytta över pengar till den som lagt ut mest. Det finns också enkla men bra appar för att hålla reda på utläggen, exempelvis Sambo – våra utgifter för iPhone eller Delad ekonomi för Android.

Bra länkar
Hyresgästföreningens frågor och svar om inneboende
Mitt tidigare blogginlägg: Checklista – 10 tips när du flyttar hemifrån

/Bodil Hallin

Kommentera och diskutera gärna här eller i några av mina andra kanaler:
Facebook: Familjeekonom Bodil Hallin
Twitter: @BodilHallin
Instagram: familjeekonomen

]]>
http://blog.ikanobank.se/familjeekonomen/dela-bostad-som-inneboende/feed/ 0
Vad ska studielånet räcka till? http://blog.ikanobank.se/familjeekonomen/vad-ska-studielanet-racka-till/ http://blog.ikanobank.se/familjeekonomen/vad-ska-studielanet-racka-till/#comments Fri, 04 Sep 2015 11:42:02 +0000 http://blog.ikanobank.se/familjeekonomen/?p=5546 Vad kostar det egentligen att bo själv? Vad kan man räkna med att studielånet och studiebidraget räcker till? Och hur får man pengarna att räcka längre?  Kanske är du en de 90 000 personer som precis har fått sin allra första utbetalning av studiemedel? Grattis! Att utbilda sig är en investering som på sikt oftast är mycket lönsam,]]>

student, budget, studentbudget

Vad kostar det egentligen att bo själv? Vad kan man räkna med att studielånet och studiebidraget räcker till? Och hur får man pengarna att räcka längre? 

Kanske är du en de 90 000 personer som precis har fått sin allra första utbetalning av studiemedel? Grattis! Att utbilda sig är en investering som på sikt oftast är mycket lönsam, både ekonomiskt och rent personligt. Men det gäller att få ihop ekonomin även under studietiden för studiemedlet ska räcka till mycket. En genomsnittlig student går back med 285 kronor i månaden enligt Sveriges förenade studentkårer. Längst ner i detta blogginlägg finns en studentbudget där du även kan fylla i dina egna siffror. Men först lite mer om hur mycket pengar du egentligen kan få.

Så mycket får du
Maximalt studiemedel är 9 948 kronor för fyra veckor. Bidragsdelen är 2 828 kronor och lånedelen är 7 120 kronor. Du får studiemedel för 40 veckor, vilket innebär att du behöver hitta sommarjobb eller extrajobb för att klara av sommarmånaderna.

Bostadsbidrag och extrajobb fyller på kassan
Är du under 29 år kan du få bostadsbidrag via Försäkringskassan, som mest 1300 kronor i månaden. Jobbar du extra får du tjäna upp till 70 400 kronor för 20 veckor innan studiemedlet sänks. Bostadsbidraget minskar också om du har inkomster över en viss gräns. Enklaste sättet att slippa bli återbetalningsskyldig är att ladda ner Bostadsbidragsappen , knappa in inkomsterna och anmäla till Försäkringskassan när appen säger till att det är dags. Stipendier går också att söka. Länsstyrelsen har en bra sökdatabas över alla stipendier som finns att söka.

10 tips för att få pengarna att räcka längre

 1. Försök bo så billigt som möjligt. Låga fasta kostnader är guld värt och ger mer utrymme till det som är kul och spontant.
 2. Bind inte upp ekonomin med abonnemang och långa bindningstider. Tre avtal som kostar 299 kronor i månaden blir 900 kronor.
 3. Köp storpack, laga mat själv och frys in. En utelunch kan kosta 75 kronor. Med en matlådelunch kan du spara 50 kronor om dagen eller 1500 kronor i månaden.
 4. Kapa småutgifter, ta med egen vattenflaska och termosmugg med kaffe eller te. 30 kronor om dagen blir 900 kronor i månaden.
 5. Gå eller cykla i stället för att ta bil eller buss.
 6. Dra ner på shoppandet. Tänk: behöver jag verkligen detta just nu?
 7. Använd studentkortet och utnyttja rabatter.
 8. Använd biblioteket, låna böcker av kompisar eller köp begagnad litteratur på exempelvis Bokus.com
 9. Köp second hand och sälj det du vill bli av med.
 10. Gå ihop och gör saker tillsammans: bo ihop, laga mat tillsammans, byt kläder…

 

Gör en budget
Här är ett exempel på hur en budget kan se ut. Se till att betala räkningarna direkt när studiemedlet betalas ut och flytta då också månadens matpengar till ett separat matkonto med kort, så vet du att det alltid finns pengar till mat.

studentbudget 2015

/Bodil Hallin

Kommentera och diskutera gärna här eller i några av mina andra kanaler:
Facebook: Familjeekonom Bodil Hallin
Twitter: @BodilHallin
Instagram: familjeekonomen

]]>
http://blog.ikanobank.se/familjeekonomen/vad-ska-studielanet-racka-till/feed/ 0
Nya skatteförslag för 2016 http://blog.ikanobank.se/familjeekonomen/nya-skatteforslag-for-2016/ http://blog.ikanobank.se/familjeekonomen/nya-skatteforslag-for-2016/#comments Wed, 02 Sep 2015 14:28:15 +0000 http://blog.ikanobank.se/familjeekonomen/?p=5538 I dag presenterade regeringen en lista på alla skatteändringar de kommer att föreslå i höstbudgeten 21 september. Det är inga nyheter vad jag kan se, de allra flesta förslagen fanns nämligen med redan i förra årets höstbudget som röstades ner i riksdagen. Men förslagen är många och de kommer att påverka plånboken mer eller mindre negativt]]>

plånböcker

I dag presenterade regeringen en lista på alla skatteändringar de kommer att föreslå i höstbudgeten 21 september. Det är inga nyheter vad jag kan se, de allra flesta förslagen fanns nämligen med redan i förra årets höstbudget som röstades ner i riksdagen. Men förslagen är många och de kommer att påverka plånboken mer eller mindre negativt för de allra flesta svenskar. Den enda tydliga skattesänkningen är att pensionärer får sänkt skatt. Det kan handla om 250 kronor i månaden vid pensionsinkomster på 10 000 kronor i månaden och vid högre pensionsinkomster får skattesänkning mindre effekt.

Här är en lista på de viktigaste förslagen.

En utförlig beskrivning hittar du i regeringens pressmeddelande.

 • Rot-avdraget minskar från 50 till 30 % av arbetskostnaden.
 • Taket för rut-avdraget sänks från 50 000 till 25 000 kr och en del tjänster som tidigare gav rätt till rut-avdrag slopas.
 • Skatten höjs på bensin och diesel med 60 respektive 66,25 öre per liter inklusive moms
 • Skatten höjs på ISK och kapitalförsäkringar
 • Jobbskatteavdraget trappas av på inkomster över 50 000 kr i månaden och på inkomster över 123 300 kronor ges inget jobbskatteavdrag.
 • Fler får betala statlig skatt när gränsen för statlig skatt inte räknas upp i samma takt som tidigare.
 • Det införs en ny särskild arbetsgivaravgift för anställda och egna företagare som är över 65 år.
 • Avdragsrätten för gåvor slopas.
 • Pensionärer får sänkt skatt.
 • Enligt tidigare beslut slopas avdraget för privat pensionssparande helt. Det är alltså hög tid att avbryta den automatiska överföringen dit om du inte redan har gjort det.

 

/Bodil Hallin

Kommentera och diskutera gärna här eller i några av mina andra kanaler:
Facebook: Familjeekonom Bodil Hallin
Twitter: @BodilHallin
Instagram: familjeekonomen

]]>
http://blog.ikanobank.se/familjeekonomen/nya-skatteforslag-for-2016/feed/ 0