Ta studielån eller andra lån för att studera?

bild på kvinna som läser i en bok

Ska man ta studielån, ett vanligt lån eller låna av föräldrar för att studera? Eller ska man kanske höja bolånet för att betala av gamla studielån? Dessa frågor får jag allt oftare nu när låneräntorna är låga. Svaret är glasklart: studielån är bästa sättet att finansiera studier och det finns ingen anledning att ta andra lån för att lösa bort studielånet. 

Fördelar med studielån jämfört med andra lån 

 • Låg ränta, just nu 1,00 %. Räntan är visserligen inte avdragsgill så den ska jämföras med en vanlig avdragsgill låneränta på 1,43 %, vilket ändå är bra.
 • Troligtvis låg ränta flera år framöver – räntan på studielånet bestäms av ett genomsnitt av statens upplåningskostnader de senaste tre åren. 
 • Inga uppläggningskostnader på studielån. Det kan förekomma på andra lån.
 • Lånet ska börja betalas av först sex månader efter avslutade studier – ett vanligt lån ska börja betalas av direkt.  
 • Blir du sjuk under studierna kan du få studielån även under sjukveckorna. 
 • Att låna pengar av föräldrar till låg eller ingen ränta kan verka lockande. Men tänk på att föräldrarna då faktiskt blir dina fordringsägare. Skulle du bli arbetslös eller sjuk efter studierna kan du få svårt att betala tillbaka. Inte roligt. Har du studielån finns regler som gör att du då får betala tillbaka mindre eller ingenting alls. 
 • Du kan göra extrainbetalningar när som helst. Det kan du även med ett vanligt lån men inte med ett bundet bolån.


Det finns också några nackdelar med studielån

 • Du får betala en expeditionsavgift på 150 kr per halvår.
 • Stora extrainkomster under studietiden, mer än 86 000 kr under 20 veckor, ger lägre studielån.
 • Svårt att i förväg veta hur mycket du ska betala tillbaka per år. Återbetalningsbeloppet räknas fram varje år och beror på skuldens storlek, räntesatsen och hur lång tid du ska betala.

 

På det hela taget tycker jag att fördelarna med studielån överväger stort.

tabell som jämför studielån, bolån och vanligt lån

 

Korta fakta om studielån
Studerar du på heltid är maximalt studiemedel ungefär 10 000 kronor för en fyraveckorsperiod, 2 800 kronor i bidrag och 7 200 kronor som studielån. Lånet ska betalas av inom 25 år och minsta återbetalningsbelopp är 6675 kronor om året. Exempel: Ett lån på 165 000 kronor efter tre års heltidsstudier ska betalas tillbaka med ungefär 7200 kronor om året eller 600 kronor i månaden. På CSN:s hemsida kan du läsa mer och ansöka om studielån.

/Bodil Hallin

Kommentera och diskutera gärna här eller i några av mina andra kanaler:
Facebook: Familjeekonom Bodil Hallin
Twitter: @BodilHallin
Instagram: bodilhallin

Kommentarer

 1. Erik skriver:

  När det gäller mängden på ett studielån, är det valbart? känns som att 10 000kr /månad är lite mer än vad som behövs. Runt 4000-5000 i lån låter bättre (6800-7800 efter bidrag då).

  • Sharon Lavie Sharon Lavie skriver:

   Hej Erik!
   Du väljer själv hur mycket du vill låna. Om du ska studera på heltid under 20 veckor, kan du exempelvis välja att ta bidrag för alla veckor men lån bara för 10 veckor. Då betalar CSN ut lånet under de första tio veckorna och därefter enbart bidraget. Du kan även testa dig fram på CSN s webbplats och räkna på olika scenarion för att det bäst ska passa dig.

   Med vänliga hälsningar

   Sharon Lavie

 2. rashid skriver:

  Jag ska börja plugga till läkareprogrammet utomlands. Jag kan ta studielån och undervisningsavgift för 3 år men resten av 3 år behöver jag ordna allt själv. Finns det möjlighet hos er att ta lån från er för studier och vilka är villkor?

  • Sharon Lavie Sharon Lavie skriver:

   Hej Rashid!
   Det är bra att du funderar redan nu på dina möjligheter att finansiera dina studier. Du vill inte hamna i en sits där du måste avbryta dina studier. Jag utgår ifrån att du redan har pratat med CSN och att det är dettaa besked du fått. Om du inte pratat med CSN, ring dem snarast. Rent generellt så är det svårt att ta lån om man inte har en inkomst. Varje ansökan bedöms individuellt och en ordentlig kreditprövning måste göras. Om du inte lyckas få ett studielån kanske du får fundera på om ett extrajobb är ett realistiskt alternativ för dig.

   För exakt besked på din fråga måste jag hänvisa dig till kundservice, som bäst kan besvara den http://www.ikanobank.se/Kundservice eller på telefon 0476 88 000.

   Bästa hälsningar
   /Sharon