Vad ska barnbidraget räcka till?

barn

Hur mycket kostar det egentligen att ha barn? Och vad kan man räkna med att barnbidraget ska räcka till? Det är två vanliga frågor som är intressanta för alla föräldrar men som blir särskilt aktuella vid en separation och när man ska räkna ut underhållsbidrag.  

Så här kan du beräkna kostnader
Konsumentverket har i flera år sammanställt vad de kallar skäliga eller rimliga kostnader för både barn och vuxna. Kostnaderna motsvarar ett basbehov, det handlar inte om lyx men heller inte om att leva snålt. Däremot är det flera kostnader som inte är medräknade: semesterresor, barnkalas, presenter, presenter till kompisar, glasögon och mediciner. Därför är de faktiska kostnaderna högre. Givetvis varierar också kostnaderna från familj till familj. Så var medveten om att Konsumentverkets uppgifter är en ofullständig schablon men de duger ändå utmärkt som en utgångspunkt som du kan jämföra din familjs faktiska kostnader med. Nedan ser du kostnaderna i både diagram- och tabellform. Fullständiga uppgifter finns i broschyren Koll på pengarna.

barnbidrag

Så långt räcker barnbidraget
Barnbidraget är 1 050 kronor per barn. Dessutom finns flerbarnstillägg som uppgår till 150 kronor för två barn och 604 kronor för tre barn. Som du ser täcker barnbidraget inte ens hälften av de faktiska kostnaderna från fyraårsåldern och uppåt.

barnbidrag3

Summorna är avrundade till ett genomsnitt för pojkar och flickor. I posten matkostnader ingår all mat hemma utom lunch fem dagar i veckan. Konsumentverket har delvis andra åldersintervaller.

Så får du koll på de verkliga kostnaderna
Schabloner i all ära men ibland är det bra att ta reda på de verkliga kostnaderna. Det kräver lite jobb men med någon av dessa genvägar blir det ändå ganska enkelt. Efter en eller två månader har du en bra överblick.
1) Använd ett särskilt kontokort för inköp som rör barnen och sammanställ vid månadsskiftet.
2) Använd en budgetapp. Kolla om din bank har appar som gör jobbet automatiskt eller ladda ner en fristående app och knappa in kostnaderna manuellt, exempelvis Money Book, Handy Budget eller Mina utgifter.
3) Fotografera kvitton och spara i appen Spara kvittot.

Så räknar du ut underhållsbidrag
Ta hjälp av Försäkringskassans beräkningsverktyg för underhåll. Allra bäst är om du och barnets andre förälder kan sitta ner och göra beräkningarna tillsammans och sedan skriver ett avtal. Försäkringskassan har en bra avtalsmall.

Till sist lite smått och gott om barnbidraget
När barnbidraget infördes 1937 var det behovsprövat och uppgick till 65 kronor i kvartalet. Omräknat i dagens penningvärde motsvarar det 380 kronor i månaden. Redan 1948 blev barnbidraget allmänt för att ”bidra till förbättrade förutsättningar för en god ekonomisk levnadsstandard för alla barnfamiljer”. Barnbidraget har legat still på 1 050 kronor sedan 2006 så det kanske är dags för en höjning? Mer om barnbidraget i artikeln Barnbidraget en pigg 60-åring.

/Bodil Hallin

Kommentera och diskutera gärna här eller i några av mina andra kanaler:
Facebook: Familjeekonom Bodil Hallin
Twitter: @BodilHallin
Instagram: familjeekonomen

Kommentarer

 1. maria lundkvist skriver:

  Hej
  Mina barn är i vuxna, en bor hemma går i gymnasiet. Är sjukpensionär efter en operation som gick fel. 9600/månad så jag har kollat på konsumentverkets budget och enligt den går jag back 3500 kr varje månad.. har varit i kontakt med soc enligt dom ligger jag på normen.har inte brytt mig om att gå dit då jag inte tror att jag fpr hjälp .jag tycker det är konstigt att det är skillnad på konsumentverkets riktlinjer och socialstyrelses normer.. och varför förlängt barnbidrag fr 16 år, de fledta fortsätter i gymnasiet och som förälder är du försörjningdpliktig för dina barn tills de ör 20.

  /maria

  • Bodil Hallin Bodil Hallin skriver:

   Hej Maria,
   Ja, det är skillnad på riktlinjerna. Kan tänka mig att det beror på att Socialstyrelsens normer avser det absolut mest nödvändiga för livsuppehället medan Konsumentverkets uppgifter väger in fler typer av utgifter och också utifrån en standardnivå, inte en ren budgetnivå. Jag har tidigare hört att en anledning är att försörjningsstödet (eller socialbidrag som det kallades tidigare) är tänkt som en kortsiktig insats på som mest några månader och att det under en kort tid går att klara sig på mindre pengar eftersom det till viss del går att avstå från klädinköp, möbelinköp med mera. Men i verkligheten vet vi ju alla att många har en ekonomi i nivå med försörjningsstödet under lång tid och då är det förstås mycket, mycket svårt att få ekonomin att gå ihop. Och Konsumentverkets kostnader tar ju inte heller upp alla vanliga levnadskostnader utan bara de största posterna.

   Att barnbidraget bara räcker till 16 år tror jag är en kvarleva från när det var vanligare att ungdomar började jobba efter att de gått ut grundskolan. Så nu när ungdomarna får ut hela barnbidraget/studiebidraget tills de gått ut gymnasiet måste de ju vara beredda på att en relativt stor del av pengarna går till nödvändiga utgifter såsom kläder, skor, hygien, ev barnförsäkring med mera.

   Jag tänker på en sak (som du kanske redan vet om): Har du eller din son/dotter behov av tandvård, glasögon eller andra stora nödvändiga extrautgifter så kan du få försörjningsstöd/ekonomiskt bistånd för detta även om du ligger ”på normen”

   Bästa hälsningar,
   Bodil