Hur påverkar höstbudgeten 2017 dig?

höstlöv

Regeringen har ett stort fokus på klimat, migration och säkerhet. Den största satsningen går till kommuner och landsting som får hela 10 miljarder som ett generellt tillskott som investeras i välfärden där det bäst behövs. Det görs även stora satsningar på vuxenutbildningar som bättre ska matcha näringslivets behov och därmed på sikt skapa jobb. Det har inte talats så mycket om hur gemeneman påverkas av budgeten för 2017 men några förslag påverkar faktiskt den enskildes plånbok.

De förslag som blir mest kännbara är den höjda skatten där flera ska betala den högre statliga skatten och värnskatten. Detta eftersom regeringen väljer att inte höja gränserna för när dessa skatter ska betalas i samma omfattning som tidigare. Dessutom slopas jämställdhetsbonusen för föräldralediga.

De som får den största privatekonomiska förstärkningen är de som lever på sjuk- och aktivitetsersättning och i viss mån även barnfamiljer och äldre.

Läs hela inlägget >

Försenat tåg? Glöm inte din rätt till ersättning!

old-train-crossing-the-old-steel-bridge-picjumbo-com

Du som är frekvent tågresenär har förmodligen råkat ut för en försening någon gång. Visste du att du faktiskt har rätt att i vissa fall få ersättning för att du har drabbats av en försening? Även om en kompensation kanske är en klen tröst just när förseningen händer, finns det ingen anledning till att du dessutom ska bjuda på din lagliga rätt till ersättning. Beroende på hur lång tåglinjen är från start- till slutstation gäller två olika regler.

Läs hela inlägget >

Så klarar du av studentekonomin

student

Som blivande student kan tankarna inför studiestart mest kretsa kring valet av utbildning, ny bostadsort och spänningen att få träffa alla nya människor. För många innebär studentlivet också att man för första gången ska ansvara för sin egen ekonomi. Med lite planering går det att få studiemedlet att räcka, men det är svårt. Sveriges förenade studentkårer säger att en genomsnittlig student går back 202 kronor per månad. Då kan det vara bra att veta hur man kan öka inkomsterna så livet även kan rymma nöjen och oförutsedda händelser.

Läs hela inlägget >

Sex tips till dig som flyttar hemifrån

iStock_85207761_LOW

Har du fått ditt första hyreskontrakt? Grattis!

Att flytta hemifrån är spännande och härligt men även pirrigt. Nu ska du ta hand om dig själv. Ingen kommer tjata på dig att plocka undan. Men du får även städa, tvätta och laga mat själv. Frihetskänslan är enorm hos många, andra känner sig mer oroliga för hur det ska gå.

Du funderar säkert redan nu på hur du ska möblera, vad du kan ta med dig hemifrån med föräldrarnas goda vilja eller kanske hitta på vinden hos någon släkting och vad du faktiskt måste köpa själv. Ett litet tips är att handla second hand. Där du kan hitta allt från mattor, gardiner, ljusstakar och möbler till en billig peng.

Innan du ens har fyllt din första flyttlåda vill jag ge dig en inflyttningspresent! Sex tips som ger dig den bästa starten i din nya lya.

Läs hela inlägget >

Tufft för ensamstående föräldrar

A photo by Nick Wilkes. unsplash.com/photos/6HrRvNnaz-A

Att ensam försörja barn är faktisk riktigt tufft. Aktiviteter i och utanför skolan kräver ofta oplanerade utgifter som man som förälder knappt kan undvika. Det finns några sätt att underlätta bördan.

Läs hela inlägget >

Amorteringskrav – har du råd att ta ett bolån?

Keys and lock the door on the background of solar garden

Enligt riktlinjerna som Finansinspektionen har presenterat ska alla nya lån tagna efter 1 juni 2016 med en bostad som säkerhet amorteras ned till 50 procent. Detta gäller både hus och lägenheter i Sverige, men det kanske är mindre känt att det också gäller fritidshus och fritidsfastigheter.

Vad innebär  då amorteringskravet?
Alla nya bostadslån med en belåningsgrad över 50 procent ska amorteras. Om du tar ett bostadslån där lånet motsvarar 70 procent av värdet på huset eller mer, ska lånet amorteras med 2 procent per år. Om belåningsgraden hamnar mellan 50 och 70 procent ska du betala 1 procent av lånet per år. Motsvarar ditt lån mindre är 50 procent av bostadsvärdet finns inget lagstadgat krav att du ska amortera. Det är bra att veta att banken själv får bestämma högre amortering än detta i sina villkor. Läs hela inlägget >

Festivalsmart del 2

festivalbild del2c

Håll koll på festivalkassan
För att få mer pang för pengarna så kan det vara bra att redan från början ha en uppfattning om vad hela festivalen kommer att kosta. Genom att ta reda på de största utgifterna så får du inga oväntade kallduschar. Jag har gjort ett exempel här nedan:

fetsivalbudget

Tycker du att det blev dyrt? Här kommer lite tips för att sänka kostnaderna.

Håll koll på bra utrustning
Det vanligaste boendet på festivaler är så klart tält. De flesta kanske delar tält med en eller flera kompisar. En del av utrustningen kanske redan finns hemma och det går oftast bra att låna resterande av utrustningen av vänner och bekanta, så spara dina pengar till festivalen istället för att lägga på nytt!  För de fall som det inte går att låna, finns en uppskattning av kostnad för en budgetvariant.[1]

festival del2

[1] Kostnaden är baserad på en snabbsökning efter den billigaste produkten i kategorin. Det kan givetvis finnas både billigare och dyrare alternativ till detta.<

Håll koll på utgifterna

Genom att skaffa dig en snabb koll på vilka utgifter som du vet att festivalen innebär, kan du få en uppfattning om hur mycket detta kommer att kosta dig. På så sätt hinner du fundera på om du genom att välja billigare alternativ för vissa utgifter kan få råd med mer av det du tycker är roligt.

  • Mat – Att fixa matlådor hemifrån och slippa köpa mat är ett exempel på hur du kan minimera matutgifterna. Fundera på om du kan göra i ordning något enkelt som t.ex. mackor eller ta med grillkorv och dela på en engångsgrill med kompisarna. Att ta med sig en kylväska kan vara en bra idé om det är varmt och man vill hålla matvarorna fräscha. Det finns även soppor och nudelrätter som bara behöver tillsatt kokande vatten.
  • Resa -Jämför också alternativa resesätt till festivalen. Bensin och parkering kan bli dyrare än en tågbiljett och är ett miljövänligare alternativ.
  • Boende -Att bo på camping har sin charm. Du är ofta nära festivalområdet och träffar många människor. Det kan vara värt att komma ihåg att allemansrätten gäller också. Det finns givetvis en del regler som du behöver ta hänsyn till. Enligt Naturvårdsverket får man tälta något dygn i naturen. Du får inte tälta för nära bostadshus eller där det bedrivs jordbruk. Om du misstänker att du kan komma att störa någon, be hellre om lov.

Festivalsmart!

festival4

Tätt stående tält, musik från tusen håll, Brassestolar, plastmuggar och filtar. Klädkoden är ofta batikmönster eller skinnvästar beroende på festival, men alltid solglasögon och stövlar. Det bubblar och sjuder, skratt, sång och ljusa nätter. Snart uppträder favoritartisten på scen och livet är bara underbart!

Festivalsäsongen är här och du har säkert stenkoll på både vem som spelar var och vilken outfit du ska packa med dig i ryggsäcken. För att den sköna festivalkänslan även ska bli ett underbart minne har jag sammanställt några saker som kan vara bra att ha koll på.

Håll koll på inträdesavgifterna

Inträdeskostnaden till de olika festivalerna varierar kraftigt.  Några är gratis och vissa kostar flera tusenlappar bara i inträde. Vissa festivaler erbjuder lite bättre priser om du är ute i god tid. Därför kan det vara en idé att köpa biljetter så tidigt som möjligt.  Andra rabatter förekommer också så som tex studentrabatt. I inträdet till This is Hultsfred ingår även camping. De flesta festivaler erbjuder även olika premium eller VIP-paket, vilket kan fördubbla priset på din biljett. Här gäller det att fundera, vad är viktigast för dig? Kanske vill du hellre gå på två festivaler med ordinarie inträde istället för en VIP biljett? Det kan också vara bra att veta att de flesta festivaler tar ut extra avgifter för parkering och camping. Undersök noga för att se vilka avgifter som kan tillkomma så det inte blir en tråkig överraskning på plats.

I tabellen nedan har jag lagt till serviceavgiften. Något som också varierar mellan 0 och ca 50 kr. Det som är anmärkningsvärt är att vissa arrangörer som erbjuder dig en biljett som du kan skriva ut själv, ändå tar ut en service avgift. Det tycker jag de borde strunta i, om det är du själv som gör jobbet.

 

festivaler 2016

I nästa inlägg kommer jag att skriva lite om hur du håller koll på att festivalutrustningen inte blir en ekonomisk mardröm. Tills dess passa på att njuta av solen och de ljusa kvällarna.

Ha det gott!

Sharon Lavie

 

 

 

Hej!

Jag heter Sharon Lavie och är ny familjeekonom på Ikano bank. Här kommer jag skriva om ekonomi och konsumenträtt. Det innebär att jag tar upp det som påverkar din vardag, på ett enkelt sätt och utan pekpinnar. Alla har faktiskt rätt att förstå det som påverkar den egna ekonomin oavsett om du precis ska flytta hemifrån eller i år efter år knappt fått pengarna att räcka till slutet av månaden. Med 10 års erfarenhet från Konsumentverket, är min förhoppning att jag ska kunna förmedla den vardagskunskap som du aldrig fick lära dig i skolan.

Bästa hälsningar

Sharon Lavie

Mot nya äventyr!

bodil a

Kära bloggläsare! Efter fem fina år som Ikano Banks familjeekonom är det dags för mig att styra mot nya äventyr eftersom jag längtar efter att återigen jobba med individuell rådgivning och rent konkret hjälpa folk att bygga starka och friska familjeekonomier.

I mitt nya jobb som kommunal budget- och skuldrådgivare i Höganäs får jag rika möjligheter att göra just detta. Jag kommer även i fortsättningen att arbeta med privatekonomisk folkbildning men i lite annan form där jag bland annat kommer att vara ute och träffa gymnasieungdomar samt stötta ensamkommande flyktingungdomar så att de får en bra ekonomisk grund att stå på när de ska ge sig ut i vuxenlivet.

Att emellanåt växla in på ett nytt spår och byta perspektiv under yrkeslivet tror jag är väldigt bra. Det ger förnyad energi och en bredare erfarenhets- och kunskapsbas som man kan berika både sig själv och andra med. Med åren har det blivit mitt eget recept för att få ett roligt, friskt och förhoppningsvis långt yrkesliv.

Och detta är ju något som jag tidigare skrivit om, exempelvis i dessa blogginlägg:
Kan och vill du jobba med detta resten av ditt liv?
Om mänsklig hållbarhet och förnybar energi
Investera 25 000 kronor i dig själv

Det är ännu inte klart med vem som blir min efterträdare så vet du någon som du tror vore som klippt och skuren för jobbet får du gärna höra av dig till min trevlige chef Joachim Lindow på 0733-70 08 24 eller joachim.lindow@ikano.se. Jag kan lova att det är ett fantastiskt spännande och lärorikt jobb i ett företag som det är väldigt lätt att gilla.

Så nu återstår bara för mig att tacka för att ni läst, kommenterat, kommit med kluriga frågor och delat med er av era tips. Fortsätt följa denna blogg, för snart är det en ny familjeekonom på plats. Vill ni fortsätta följa mig så kommer jag att blogga på Höganäs kommuns blogg Pengarna & Livet.

Allt gott till er!

/Bodil Hallin