Äga eller hyra sommarstugan

sommarstuga, hyra sommarstuga, hyra ut, semester

Det ska erkännas direkt. Jag är en inbiten sommarstugeägare. Det började redan i fyraårsåldern när familjen köpte en liten, omodern, sjönära sommarstuga på 28 kvadrat i Västergötland. Nu har jag en liten, omodern, sjönära sommarstuga på 29 kvadrat i Småland.

Sommarstugekarriären har alltså gått i maklig takt men glädjen över att ha en egen täppa består. Det finns många fördelar med att äga sitt sommarnöje; man kan ha sina egna saker där, man kan åka dit när man vill och man kan göra vad man vill när man väl är där. Kort och gott: Frihet!

Men friheten har ett pris och det stavas möda och kostnader. Gräs ska klippas, flagnande färg ska skrapas och elmätaren snurrar snabbt i en dåligt isolerad stuga. Har man till exempel ett lån på 500 000 kronor blir räntekostnaden runt 10 000 kronor per år efter skatt. Med driftskostnader på 1 500 i månaden kostar sommarstugan 28 000 kronor per år eller 9 300  kronor per vecka om man utnyttjar den tre veckor om året. Snittpriset för att hyra en fyrbäddsstuga i Kronobergs län ligger faktiskt bara på 4 400 kronor i veckan.

Så det finns faktiskt skäl att fråga sig om det är värt besväret och pengarna att äga sin sommarstuga i stället för att hyra, men än så länge väger glädjen och frihetskänslan tyngst.

Vill man både ha kakan och äta den kan man hyra ut sommarnöjet några veckor om året. Schablonavdraget är 40 000 kronor, utöver det får man dra av 20 procent av hyresintäkten. Det innebär att man kan hyra ut för 50 000 kronor per år skattefritt. Det kan vara klokt att hyra ut stugan via en stugförmedlare. Då får du hjälp med annonsering, kontraktsskrivning, betalningar och mycket annat.

Länktips: Stugknuten.com har prisstatistik som indikerar hur mycket du kan ta ut när du hyr ut ditt sommarnöje.  På Stugguiden.se hittar du adresser till olika stuguthyrare.

Kommentera och diskutera gärna här eller i några av mina andra kanaler:
Facebook: Familjeekonom Bodil Hallin
Twitter: @BodilHallin
Instagram: bodilhallin

Bodil Hallin
Familjeekonom, Ikano Bank

Kommentarer

  1. Chaas skriver:

    I told my grhomdntaer how you helped. She said, ”bake them a cake!”