Äntligen höjs underhållsstödet

pojke som ligger och leker med dominobrickor


På onsdag presenterar regeringen vårbudgeten men att underhållsstödet ska höjas med 300 kronor i månaden är redan känt. Det är mycket välkommet och på tiden. Det är nämligen mer än 40 år sedan det reella värdet på underhållsstödet var så lågt som dagens 1 273 kronor i månaden. 1975 var underhållsstödet 300 kronor i månaden, vilket motsvarar 1 550 kronor i dagens penningvärde. Med den föreslagna höjningen till 1 573 kronor i månaden hamnar underhållsstödet precis över den nivån.

Jag har grävt lite i historiken och läst delar av utredningen som ligger till grund för dagens underhållsstöd.

Redan 1937 infördes ett generellt bidrag till barn till ensamstående mammor när papporna inte betalade det fastställda underhållsbidraget. Bidraget infördes för att barn inte skulle vara beroende av fattigvård. I stället gick samhället in med pengar som pappan sedan fick betala tillbaka. Bidragsförskottet hade ett maxtak som varierade i olika städer. Normalt låg det på 240 – 360 kronor per år vilket omräknat i dagens penningvärde motsvarar 567 – 850 kronor i månaden. På den tiden kunde ensamstående pappor inte få bidragsförskott, de förväntades försörja sina barn på egen hand.

Problemet var att det fastställda underhållsbidraget ofta var för lågt satt så att många barn var fortsatt beroende av fattigvård. Därför infördes 1957 en lägsta garantinivå och ett utfyllnadsbidrag. 1964 bakades reglerna om utfyllnadsbidrag in i bidragsförskottet.

1997 ersattes bidragsförskottet av dagens underhållsstöd och beloppet fastställdes till 1 173 kronor per månad och barn. Det motsvarar 1 430 kronor i dagens penningvärde. Sedan dess har underhållsstödet urholkats eftersom det bara har höjts med 100 kronor och det skedde 2006.

diagram över underhållsstödets utveckling 1996-2015

Underhållsstöd är ett garantibelopp som Försäkringskassan betalar ut till ensamstående föräldrar när den som är underhållsskyldige inte kan eller vill betala underhållsbidrag direkt till den andre föräldern. Den underhållsskyldige föräldern betalar sedan in summan till Försäkringskassan utifrån sina ekonomiska förutsättningar. Underhållsstödet kan alltså ha två funktioner: betalningsförmedling och ibland också bidrag.

En vanlig missuppfattning är att underhållsbidrag och underhållsstöd är samma sak och att underhållsskyldiga föräldrar alltid ska betala 1 273 kr/mån per barn i underhåll, men det är ju egentligen bara den lägsta garantinivån. Underhållsbidrag är förstahandsalternativet och det kan föräldrarna själva komma överens om utifrån vars och ens ekonomiska förutsättningar. Försäkringskassan är då inte inblandad över huvud taget och lägger sig heller inte i hur stort underhållsbidraget är. Däremot tillhandahåller de  en utmärkt beräkningsmall som jag gärna vill tipsa om.

Länkar:
Ett reformerat underhållsstöd – SOU 2003:42
Lägsta underhållsstödet på 33 år – artikel i Dagens Nyheter 2003-07-07
Ekonomifaktas inflationsräknare
Regeringens pressmeddelande om den föreslagna höjningen av underhållsstödet

/Bodil Hallin

Kommentarer

 1. Jan skriver:

  När börjar det nya gälla ?

  • Bodil Hallin Bodil Hallin skriver:

   Hej! Så här står det i regeringens pressmeddelande: ”Förslaget föreslås träda i kraft den 1 september 2015 och tillämpas första gången i fråga om underhållsstöd och betalningsskyldighet som avser tid efter den 30 september 2015.” Något kryptiskt alltså, men det beror på att underhållsstödet betalas i förskott. Så svaret är att det börjar gälla i september 2015 och det beslutades av riksdagen i går.
   Hälsningar Bodil

 2. Harry Belafonte skriver:

  OK, bra för den ensamstående föräldern kanske men i mitt fall måste jag betala för två barn alltså 600 SKr mer from september. Jag är lågavlönad medan modern har hyggligt betalt men får också hyresbidrag, barnbidrag och underhållsbidrag. Det slutar på en ganska hög inkomst. Hon är dessutom tillsammans med en högavlönad ingenjör som tjänar c:a 40000 / mån. Rättvist eller..? Ja kanske om pengarna kom barnen till godo men istället lämnar de barnen hos morföräldrarna och åker på lyxiga semestrar kors och tvärs i världen. Något jag inte ens är nära att ha råd med. Fortfarande rättvist..?
  MVH
  // Fattig farsa

  • Bodil Hallin Bodil Hallin skriver:

   Hej! Först och främst vill jag be om ursäkt för att svaret kommer så sent. Jag har haft semester och eftersom det bara är jag som skriver på bloggen så har det inte blivit några svar på kommentarer. Sorry. Men nu är jag tillbaka på jobbet igen.

   Ja, det här med underhåll kan vara en riktigt svår nöt att knäcka och jag har tyvärr sett allt för många exempel på när ekonomin blir ordentligt skev. I lagtexten (Föräldrabalken kapitel 7, paragraf 1) står det ”Föräldrarna skall svara för underhåll åt barnet efter vad som är skäligt med hänsyn till barnets behov och föräldrarnas samlade ekonomiska förmåga.” Och i första hand är det upp till föräldrarna att komma överens om hur stort underhållsbidraget ska vara. Så här skriver Försäkringskassan på sin hemsida: ”Ni ska själva komma överens om beloppet. Antingen gör ni en muntlig överenskommelse eller ett skriftligt avtal. Använd räknesnurran för underhållsbidrag för att få en uppfattning om vad som är rimligt att betala.”

   Så i den bästa av världar tycker jag att båda föräldrarna sträva efter att reglera eventuellt underhåll på så sätt att barnet har ungefär samma ekonomiska standard hos båda föräldrarna. Och om den ene föräldern har betydligt knappare ekonomi borde den andre föräldern ta stor hänsyn till det. Alltså förespråkar jag att separerade föräldrar i första hand själva bör avtala om underhållets storlek och inte med automatik gå på de 1 273 kronor som gäller nu. Försäkringskassan har en bra räknesnurra som man kan utgå ifrån (se länk nedan).

   Men nu är det ju inte alltid så enkelt. Om man har svårt att prata med varandra om pengar eller om den ene parten inte vill göra en frivillig överenskommelse kan han/hon alltid vända sig till Försäkringskassan för att få underhållsstödet på 1273 kr/mån. Och då kan det bli de här ekonomiska skevheterna.

   Jag tycker att du ska försöka prata med barnens mamma, och om det går: sätta er ner tillsammans, prata om nuläget, använda Försäkringskassans räknesnurra och resonera er fram till hur ni ska göra i framtiden. Det handlar ju givetvis om barnens bästa, precis som du skriver. Lättare sagt än gjort förstås. Men nu när regeringen har beslutat att ändra summorna är det ett bra läge att prata om ekonomin, även om det inte har gått så bra tidigare.

   Läste förresten precis att SVT hade en bra artikel för ett par dagar sedan: http://www.svt.se/nyheter/inrikes/farre-behover-underhallsstod

   Och här de andra länkarna:
   Lagtexten i Föräldrabalken: https://lagen.nu/1949:381
   Försäkringskassans räknesnurra: https://www.forsakringskassan.se/wps/portal/privatpers/foralder/separerar/bor_ej_med_barnet/underhallsbidrag

   Bästa hälsningar,
   Bodil

 3. Harry Belafonte skriver:

  Hej familjeekonom Bodil Hallin.
  Du/Ni visar prov på en extrem feghet genom att inte våga publicera mitt fall från verkligheten. Bättre att leva i en idealistisk fantasi som gör sig bättre bland journalister/ekonmer/feminister antar jag.
  // Fattig farsa

  • Bodil Hallin Bodil Hallin skriver:

   Hej! Som jag skrev i förra kommentaren: Att jag inte svarat beror inte så mycket på extrem feghet som extrem lathet eftersom jag har haft semester ;-

   /Bodil

 4. Hasse Brenden skriver:

  Kommer försäkringskassan att skicka ut information om detta mvh Hasse

  • Bodil Hallin Bodil Hallin skriver:

   Hej Hasse!

   Jadå, Försäkringskassan säger att de ska gå ut med skriftlig information till alla berörda i slutet av augusti (eller möjligtvis under september). Och ursäkta att mitt svar har dröjt. Jag är precis tillbaka från semestern.

   Hälsningar Bodil

 5. Mia skriver:

  Så from den 25/9 kommer höjningen ske då eller?

  • Bodil Hallin Bodil Hallin skriver:

   Hej Mia!

   Ja, höjningen gäller från och med oktober månad men eftersom underhållsstödet betalas ut i förskott så kommer den första höjda utbetalningen i slutet av september. Försäkringskassan har sagt att de kommer skicka ut skriftlig info till alla antingen i slutet av augusti eller senast i början på september.

   Hälsningar Bodil

 6. Jonas skriver:

  Hej
  Jag skickar pengarna direkt till mamman. Vi pratar inte med varandra. Kommer försäkringskassan informera mig med fast jag inte har med de att göra? Jag vill inte hamna i nån slags problem med mitt ex. Hon är inte att leka med..

  Tack på förhand.
  Med vänlig hälsning,. Jonas

  • Bodil Hallin Bodil Hallin skriver:

   Hej Jonas!

   Nja, jag tror inte att Försäkringskassan kommer att höra av sig till dig. De har ju bara hand om det som kallas underhållsstöd, alltså pengar som går via dem. Nu verkar det ju som om du har kommit överens med mamman på egen hand. Då kallas det underhållsbidrag och då är det ju upp till er att komma överens om ett eventuellt nytt belopp. Men ni kanske redan har ett avtal som reglerar detta? Där kan det ju stå att underhållsbidraget ska vara lika stort som underhållsstödet. Om ni inte har något avtal och ni inte kan prata med varandra om detta skulle jag nog ändå föreslå att du lägger på de där 300 kronorna varje månad. Då har ni samma nivå som underhållsstödet.

   Är du tveksam på hur du ska göra: slå en signal till Försäkringskassan. De är de verkliga experterna på detta 🙂

   Bästa hälsningar,
   Bodil Hallin

 7. Ebba skriver:

  Hej:)
  Gäller det förälder som har gift om sig?

  • Bodil Hallin Bodil Hallin skriver:

   Hej!

   Underhållet är tänkt att gå till barnet när föräldrarna har separerat, alldeles oavsett om föräldrarna gifter om sig, är sambo eller singel. Sen kan det ju vara bra att ha i åtanke att det endast är underhållsstödet som går via Försäkringskassan som höjs. Om föräldrarna kommit överens om hur stort underhållet ska vara på egen hand kallas det underhållsbidrag och det ändras ju inte förrän föräldrarna kommer överens om ett nytt belopp eller det redan står inskrivet i ett avtal att underhållsbidraget ska vara lika stort som underhållsstödet.

   Men ring gärna till Försäkringskassan och fråga om du är osäker på hur det är i ditt/ert fall. De har full koll 🙂

   Allt gott!
   Hälsningar Bodil

 8. Åse skriver:

  Det var ett välkommet extra bidrag till mina två barn. Sonen pluggar på annan ort och det kostar dyrt…hyra..mat..kläder..resor hem..nöjen. Då räcker inte pengarna till när det lilla inackorderingstillägg inte ens täcker hyran.
  Pappan betalar inte ett öre utöver underhållet till något av barnen.
  Så dessa 600 kr kommer att vara välkommet för mina barn nu när inhandling av vinterkläder närmar dig. En glad ensamstående mamma som gör sitt bästa för att inte barnen ska sakna något. Tycker dock att den andra föräldern kunde hjälp till mer just när något barn har väldigt höga utgifter om ekonomin tillåter det.

  • Bodil Hallin Bodil Hallin skriver:

   Hej,

   Att underhållsstödet höjs är som sagt på tiden. Och jag vet, av erfarenhet från många andra föräldrar jag träffat, att det är extra svårt att få pengarna att räcka till när barnen pluggar på annan ort.

   Och jag vet också att det många gånger kan vara svårt att komma överens om hur man som separerade föräldrar ska fördela barnens utgifter. Jag antar att du redan vet att Försäkringskassan har en bra räknesnurra för att beräkna nivån på ett lämpligt underhåll. Men då bygger det ju på att båda föräldrarna vill gå utanför Försäkringskassans lägstanivå och själva avtala om ett annat belopp. Här är länken: http://www.forsakringskassan.se/privatpers/foralder/separerar/bor_ej_med_barnet/underhallsbidrag

   Bästa hälsningar,
   Bodil

 9. Stefan Nilsson skriver:

  Hej! Jag betalar idag underhållsbidrag till mamman för vår dotter. Ett belopp som vi tycker. Dottern går nu på gymnasiet, så hon får själv sitt studiebidrag. Fråga.. Ska min del som underhållsbidrag vara halva kostnader för vår dotters kostnader eller? Vad tycker man ska ingå i underhållsbidraget? Hälsningar// Stefan

 10. Andreas skriver:

  Tycker det är konstigt att mina 3 barn som bor hemma hos mig ska bli drabbade pga att min älsta dotter kommer få mer underhållsbidrag. Hennes mamma tjänar mycket mer än mig och behöver inte ens den 1273kr jag betalar idag. Jag förstår att ensamstående föräldrar får ökad bidrag men mitt ex är ogift och har inte ont om pengarom man får uttrycka sig så.

  • Bodil Hallin Bodil Hallin skriver:

   Hej!

   De nya reglerna om 1573 kr i månaden gäller egentligen bara när man har underhållsstöd som går via Försäkringskassan. Du och din äldsta dotters mamma kan helt fritt bestämma vilket underhåll som ska gälla utifrån just era ekonomiska förutsättningar. På Försäkringskassans hemsida finns en räknesnurra där ni kan räkna på vilket underhåll som skulle kunna vara lämpligt för er. Försäkringskassan lägger sig inte i vad ni kommer överens om, de tillhandahåller bara räkneverktyget som du hittar du på http://www.forsakringskassan.se, sök på ”underhållsbidrag”

   Du kanske också känner till att om en förälder inte har ekonomiska möjligheter kan Försäkringskassan gå in och betala hela eller delar av underhållet. Så det kan ju vara läge att slå en signal till Försäkringskassans kundtjänst och be dem räkna på det med de nya förutsättningarna.

   Ett tillägg: Jag såg precis att det har kommit ett nytt förslag som rör underhållsstöd och underhållsbidrag. Här är länken till det: http://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2015/09/mer-pengar-till-barnen-genom-okad-reglering-av-underhallet-utanfor-underhallsstodet/

   Bästa hälsningar,
   Bodil

   • Andreas skriver:

    ”Du kanske också känner till att om en förälder inte har ekonomiska möjligheter kan Försäkringskassan gå in och betala hela eller delar av underhållet.”

    En sanning med modifikation.
    Försäkringskassan betalar inte underhållet åt någon med dålig ekonomi.
    Däremot så betalar dom till tex modern och så läggs det en skuld på fadern.
    Den skulden växer och växer och sen tar försäkringskassan igen sina pengar med hjälp av kronofogden. och för varje månad som blir obetald så faller det in ett nytta krav och en ny betalningsanmärkning.

    • Bodil Hallin Bodil Hallin skriver:

     Hej Andreas,

     Ja, det stämmer om underhållsstödet endast förmedlas via Försäkringskassan. Men underhållsstödet kan också betalas av Försäkringskassan om föräldrarna ansöker om det och den betalande föräldern inte har ekonomiska möjligheter att betala. Först görs förstås en prövning av inkomster och utgifter. Sedan kan Försäkringskassan besluta om att antingen ge fullt underhållsstöd eller ett utfyllnadsbidrag där den betalande föräldern bara behöver betala mellanskillnaden upp till 1573 kr/mån. Exakt vad som krävs för att FK ska bevilja utfyllnadsbidrag känner jag inte till i detalj, det har Försäkringskassans handläggare bättre koll på.

     Tyvärr känner jag däremot väl till bekymret med att återbetalningen av underhållet väldigt snabbt kan gå till Kronofogden och om man redan har pågående löneutmätning fortsätter underhållsstödet att ticka in till Kronofogden med automatik. Vad jag vet är det först när alla skulder hos Kronofogden är betalda i sin helhet som man kan börja betala direkt till Försäkringskassan igen. En situation som måste kännas otillfredsställande för varje förälder.

     Bästa hälsningar,
     Bodil Hallin

 11. Lennart skriver:

  Jag fick precis hem ett brev från försäkringskassan där de beskriver att från och med nu skall jag betala 1573.- per månad i underhåll till min ex-fru, tack vare er politik.

  Jag är arbetslös, jag får förnärvarande 176.-/månad.
  Jag har 3 barn tillsammans med min nuvarande fru.
  Vi har inte rätt till bostadsbidrag.
  Vi har knappt råd med mat till våra barn.
  Min ex-fru har en heltidtjänst, hennes nya man har ett välbetalt arbete och det har 2 gemensamma barn, 2 stora bilar och bor i ett av de rikare områdena i Stockholms län.
  Min dotter (som underhåller borde gå till) berättar att hon måste ”spara” sin veckopeng för att ha råd att köpa baddräkt etc. ergo underhållet tillfaller inte henne!

  Min fråga är följande:

  VARFÖR skall jag och min nya familj leva på existensminimum och min ex-fru med familj leva, i brist på annat ord, som kungar?

  Var i ligger solidariteten? Varför tycker ni att de som redan har mycket skall få mer?

  • Bodil Hallin Bodil Hallin skriver:

   Hej,

   Att jag tycker det är på tiden att underhållsstödet höjs beror på att det är mer än 40 år sedan det reella värdet på underhållsstödet var så lågt som dagens 1273 kronor. Underhållsstödet riktar sig i första hand till familjer som inte har ekonomiska möjligheter att betala underhåll eftersom Försäkringskassan då går in och betalar hela eller delar av underhållet. Så jag tycker det är bra att barnfamiljer med knappa ekonomiska resurser får ett extra tillskott.

   För i första hand är det tänkt att föräldrar själva ska komma överens om eventuellt underhåll utifrån vars och ens av föräldrarnas ekonomiska förmåga. Men nu är det ju inte så enkelt alla gånger. Om båda föräldrarna inte är överens om beloppet kan alltid någon av dem vända sig till Försäkringskassan så att underhållet förmedlas via dem och då är det från och med nu 1573 kr i månaden som gäller. Vilket tyvärr kan göra att en av föräldrarna hamnar i ett sämre ekonomiskt läge än den andre. Ibland i ett betydligt sämre ekonomiskt läge, vilket är ännu mer olyckligt och självklart missgynnar även barnen.

   Jag föreslår två saker:
   1) Försök att på nytt ta upp diskussionen med dotterns mamma, räkna på ett underhåll som är anpassat till bådas situation (beräkningsverktyg hittar ni på http://www.forsakringskassan.se under rubriken ”underhållsbidrag”). Om ni inte kommer överens om vilket underhållsbidrag som ska gälla:
   2) Prata med Försäkringskassans kundtjänst och be dem göra en ny beräkning av underhållsstödet. Eftersom du har låg inkomst och fler barn att försörja kan det finnas en möjlighet att de går in och betalar hela eller delar av underhållsstödet.

   Ett tillägg: Jag såg precis att det har kommit ett nytt förslag som rör underhållsstöd och underhållsbidrag. Här är länken till det: http://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2015/09/mer-pengar-till-barnen-genom-okad-reglering-av-underhallet-utanfor-underhallsstodet/

   Jag hoppas verkligen att det löser sig.

   Bästa hälsningar,
   Bodil

 12. Bodil Hallin Bodil Hallin skriver:

  Uppdatering 2015-09-14:
  Regeringen har presenterat ett nytt förslag som är tänkt att träda i kraft 1 april 2016. Förslaget syftar till att underlätta för föräldrar att själva komma överens om underhållsbidraget utan att Försäkringskassan är inblandad. Här är länken till förslaget:
  http://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2015/09/mer-pengar-till-barnen-genom-okad-reglering-av-underhallet-utanfor-underhallsstodet/

  /Bodil Hallin

 13. Sabina Johansson skriver:

  Det är då verkligen på tiden att bidragsförskottet som namnet var 1984 då min dotter föddes höjs.Det var då 1173 kronor som vi erhöll ifrån F kassan då pappan av olika anledningar ej hade en chans att betala. På den tiden Okey men sen har jag ofta tänkt….Är detta en bortglömd bidragsform för ensamstående mammor och pappor vars respektive ej har en chans att betala. Kanske dödsfall, eller andra orsaker. För min del var det fantastiskt att erhålla detta stöd. N är min ”lilla ” dotter 31 år och som sagt bidragsförskottet som tydligen bytt namn har ej höjts mer än med 100 kronor på 31 år. Tragiskt att det inte väckt uppmärksamhet tidigare. Till de inlägg med avundsjuka då den FD som har hand om barnet och erhåller bidraget från F kassan kan jag bara säga . VARFÖR varför inte unna den d en gång älskat och fått barn med att få denna möjlighet till extra status. Beklämmande att läsa vuxna människors inställning och ömkan hur synd det är om dem då de måste betala för sina barn. I mitt fall hade jag hellre haft pappan närvarande men det blev ej så. Har uppfostrat mitt barn på egen hand med visst stöd innan sjukdomen tog min dotters pappas själ. Hon är en go liten skitnge och jobbar samt har en god ekonomisk situation idag. Kanske därför att vi fick pssla lite och prijoretera det som var viktigast. Dock tycker jag att bidraget har glämts bort och att det borde setts över för länge sedan. ……Lycka till ni som tvingats emottaga stöd från samhället av olika anledningar och var tacksam. God Karma kommer tillbaka.

  • Bodil Hallin Bodil Hallin skriver:

   Hej Sabina!

   Ja, som du vet håller jag med dig. Det är verkligen på tiden att underhållsstödet höjs! Och jag tycker också att vi bör vara tacksamma för att vi har möjlighet att få bidrag när vi av olika anledningar har svårt att försörja oss på vanligt sätt. Samtidigt kan jag förstå föräldrar som har mycket knapp ekonomi och flera barn att försörja när barnen inte bor hos dem. För ibland gör till exempel myndigheters olika sätt att räkna det svårt att få pengarna att räcka till, även till det nödvändiga. Exempelvis föräldrar som har löneutmätning via Kronofogden. Fram till för ett halvår sedan fick de inte tillgodoräkna sig kostnader för mat och aktiviteter när barnen var hos dem. De fick inte heller räkna med kostnader för resor för att hämta och lämna barnen. Att leva med löneutmätning är mycket tufft i vanliga fall, så jag kan förstå dessa föräldrars stora frustration när barnen har det avsevärt bättre ekonomiskt ställt hos den andre föräldern. Nyligen har utmätningsreglerna ändrats så att föräldrar får räkna med 40 kronor om dagen för umgängeskostnader, dock inte umgängesresor. Och det är också på tiden, inte minst för barnens skull. Men det finns alltså många aspekter på denna fråga…
   Tack för ditt inlägg. Inte konstigt att din ”lilla goa skitunge” har ett gott förhållande till sin ekonomi i dag och lärt sig prioritera. Hoppas du är ordentligt stolt över det 🙂
   Bästa hälsningar,
   Bodil

 14. Camilla skriver:

  Hej.
  En fråga, sonen har fyllt 18 år och därmed har han rätt till pengarna direkt och inte den andre föräldern.
  Ska han då ha nya beloppet på 1573kr eller det gamla ursprungsbeloppet?

  Det står nämligen ” till den ensamstående föräldern”

  Mvh// Camilla

  • Bodil Hallin Bodil Hallin skriver:

   Hej Camilla,

   Underhållet är ju tänkt att vara ett bidrag till olika utgifter för barn, exempelvis mat, kläder, dator, mobil, cykel, busskort och alla andra vanliga månadskostnader. Ja, egentligen alla kostnader inklusive ”tak över huvudet” och möbler. Visserligen upphör vårdnaden när barnen fyller 18 år och blir myndiga men föräldrarnas försörjningsansvar finns kvar så länge barnen går kvar i gymnasiet. Därför kan en 18-åring inte räkna med att kunna behålla hela underhållsstödet och studiestödet och fritt bestämma hur det ska användas. I många fall behöver föräldrarna behålla en del av dessa bidrag för att kunna betala hyra, el, bredbandsabonnemang och andra hushållsutgifter.
   Om underhållsstödet går via Försäkringskassan kommer beloppet att höjas till 1573 kr/mån. Om ni föräldrar har avtalat om underhållet på egen hand är det avtalet som styr summan. Sedan är det upp till er föräldrar att tillsammans med sonen bestämma hur stor summa sonen kan förfoga över på egen hand. Så ser jag på det hela, hör gärna med Försäkringskassan om de har någon annan syn.
   Bästa hälsningar,
   Bodil

 15. Anders skriver:

  Jag har fyra barn som jag betalar för. Den nya höjningen slår hårt mot mig ekonomiskt. Jag har alltid gjort rött för mig och betalat för mina barn. Jag jobbar 48 timmar i veckan för att fp det att gå runt. Nu funderar jag på att säga upp mig. Sluta jobba och låta samhället betala. Nu är det min tur att leva på samhället. Jag tjänat inget på att jobba 48t/v.

  • Bodil Hallin Bodil Hallin skriver:

   Hej Anders,

   Jag förstår att du är bekymrad, 1200 kronor i månaden är väldigt mycket pengar. Om jag vore du skulle jag höra med Försäkringskassan. Det finns nämligen möjlighet att få utfyllnadsbidrag, vilket innebär att Försäkringskassan går in och betalar en del av underhållet när inkomsten inte räcker till. Så slå dem en signal på 020-524 524 eller läs och ansök via deras hemsida. Passa då också på att fråga om eventuellt bostadsbidrag påverkas – alltså om Försäkringskassan tar hänsyn till ökade utgifter för barnen.

   Däremot tror jag personligen inte att det är en god idé att sluta jobba. För du tjänar faktiskt på det. Och då tänker jag i första hand på att för varje hundralapp du tjänar i lön sätts det av 20-25 kronor till din pension (lite beroende på vilket pensionsavtal din arbetsgivare har). Med åren blir det en betydande summa som du kan ha glädje och nytta av när du slutar arbeta. Dessutom: genom att sluta jobba nu finns risk för att du minskar dina möjligheter att få ett bra och intressant jobb som ger dig en stabil inkomst när barnen väl har vuxit upp. Så även om det känns väldigt tufft ekonomiskt just nu – fundera noga innan du väljer att ta klivet bort från arbetsmarknaden. Själv skulle jag sakna jobbarkompisarna och snacket vid fikabordet – ännu ett skäl att fortsätta jobba, åtminstone för mig.

   Bästa hälsningar,
   Bodil

 16. Sara skriver:

  Hej får man fortfarande dra av för antal nätter barnen är hos den respektive?hur mycket är det i sådana fall?

  • Bodil Hallin Bodil Hallin skriver:

   Hej Sara,

   Hej!

   Jo, det får man fortfarande göra. Så här skriver Försäkringskassan i sitt faktablad om underhållsstöd:
   ”Du får göra avdrag om barnet bor hos dig minst fem dagar i sträck. Du får även göra avdrag för enstaka övernattningar om barnet bor hos dig minst sex dagar under en kalendermånad. De dagarna behöver alltså inte vara i sträck.” Avdraget är 1/40 av det man ska betala. Så om man ska betala 1 573 kr blir det 39 kronor för varje övernattning.

   Nu har ju regeringen precis kommit med ett förslag som innebär att detta umgängesavdrag försvinner 1 april 2016, men det är inte beslutat ännu. Syftet med att ta bort umgängesavdraget sägs vara att man vill att fler föräldrar själva ska komma överens om hur underhållet regleras och att man vill komma bort ifrån att Försäkringskassans lägstanivå blir norm även för de föräldrar som har ekonomiska möjligheter att betala ett större underhåll.

   Bästa hälsningar,
   Bodil Hallin

 17. Jem skriver:

  Att inte se duba barn och flrdätta betala ändå!!!!
  Och betala mera… Hon går på fester varj helge och min dotter kvar hos sin mormor fattig och usel….
  Det kanske dags att ta henne och flytta till Australien!!!

 18. Anders skriver:

  Hej!

  Jag undrar om man fått underhållsstöd tidigare av försäkringskassan och att den nya lagen som trädit fram i oktober 2015 gör så att man fått sitt underhållsstöd indraget pga att man haft barn med sin man som inte bor här i Sverige utan i ett annat land själv. Det jag fick göra var att skicka i en överklagan där jag bevisar att vi inte är i kontakt, men försäkringskassan höll fast vid sitt beslut om att dra in mitt underhållsstöd. Jag vet inte vad jag ska göra då socialtjänsten hänvisar till försäkringskassans beslut om det indragna underhållsstödet och jag vet inte vart jag ska få pengar för att kunna betala hyra och försörja mina barn.

  • Bodil Hallin Bodil Hallin skriver:

   Hej Anders,

   Jag har försökt ringa Försäkringskassan nu men det är väldigt lång kö och eftersom jag arbetar min sista dag som familjeekonom på Ikano Bank kommer jag dessvärre inte komma fram till dem och få svar på mina frågor så att jag kan hjälpa dig. Spontant tänker jag: kontakta Försäkringskassan igen, be att de förklarar sitt beslut ordentligt och hör om det finns några andra möjligheter att överklaga beslutet. Jag tänker också att du skulle kunna kontakta budget- och skuldrådgivningen i din hemkommun. De jobbar med oberoende rådgivning och kan eventuellt hjälpa till med att få klarhet i vilka möjligheter du har. Kontaktuppgifter till dem finns på Hallå Konsuments hemsida: http://www.hallakonsument.se/sok-din-kommuns-konsumentverksamhet/ Jag föreslår också att du på nytt vänder dig till socialtjänsten för att be dem förklara sitt beslut och hjälpa till att peka på andra möjligheter till försörjning.
   Jag hoppas verkligen att du hittar en lösning.
   Bästa hälsningar, Bodil Hallin

 19. Johan skriver:

  Hej finns det något tak på hur mycket man kan få betala om man skulle ha flera barn 3 stycken och har en normal inkomst ? Spelar det någon roll om man har kontakt med barnen eller ej ur en ekonomisk synvinkel ?

  Tack.

  M v h

  • Sharon Lavie Sharon Lavie skriver:

   Hej Johan!
   Pratar du om underhåll? Nej det finns inget tak och det beror på dina ekonomiska förutsättningar och barnens behov/kostnader. Det som spelar roll är om barnen bor hos dig eller inte. Bor dem hos dig lika mycket som hos den andre föräldern så behöver du bara betala för de kostnader som barnen har när de är hos dig. Bor de mest hos de andra föräldern mer så ska du betala underhåll till den andra föräldern.
   MVH
   Sharon