Att deklarera är som en årlig bilbesiktning

besiktning ekonomi deklarera
Att deklarera går snabbt, med några knapptryck är det klart. Går det rentav för fort? Så fort att vi missar tillfället att syna ekonomin och byta ut komponenter och vanor som gör att ekonomin knackar eller rullar onödigt trögt? Jag tror det.  Jag tror det finns mycket att vinna på att åtminstone en gång om året göra en ordentlig besiktning av den egna ekonomin. Inte för att vara duktig utan för att få mer pengar över till saker eller upplevelser vi gillar och vill få mer av.

När på året besiktningen görs spelar inte så stor roll, bara den blir av. De tre naturligaste tidpunkterna tycker jag är nu i samband med deklarationen, i början på höstterminen eller i början av januari.

1) Går ekonomin bra?
En bil i gott skick ger tryggare körning och minskar risken för strul. Samma sak gäller för ekonomin. Här kan man jämföra månadsinkomsten med månadssparandet och fråga sig om det blir tillräckligt med pengar över. En gammal tumregel om man vill bygga en stark ekonomi är att spara 10 procent av det man får ut efter skatt.

2) Fungerar bromsar och krockkudde?
Med väl fungerande bromsar kan man avvärja en olycka och en bra krockkudde tar den värsta stöten om olyckan ändå inträffar. En inkomstförsäkring vid arbetslöshet, koll på hur inkomsten förändras vid sjukdom, föräldraledighet eller pension och en plan för vilka utgifter man snabbt kan dra ner på samt ett buffertsparande på någon eller några månadslöner är bra skydd vid oförutsedda eller förutsedda förändringar.

3) Behöver några komponenter bytas ut?
Fonder eller sparkonton som ger dålig avkastning bör bytas ut. Likaså bolån eller lån utan säkerhet om de går att få till lägre ränta någon annanstans. Kanske är det rentav dags att byta bank?

4) Håller värdet?
Jag tycker det är bra att åtminstone en gång om året summera värdet på alla tillgångar; bostad, bil, sommarstuga, båt, sparande, fonder… Från denna summa drar man alla lån och utnyttjade krediter och kan sedan reflektera över resultatet. Gärna också sätta mål för kommande år. Är det läge att spara eller amortera mera? Eller kanske spendera?

5) Knacka rost
Till sist kan man titta på de små skavankerna, kanske skippa en eller ett par onödiga småutgifter, slänga gamla papper eller byta ut pappersfakturan mot e-faktura. Små rostangrepp är lättare att åtgärda än gravrost.

Har du andra tips inför den årliga besiktningen? Kommentera och diskutera gärna här eller i några av mina andra kanaler:

Facebook: Familjeekonom Bodil Hallin
Twitter: @BodilHallin
Instagram: bodilhallin

Bodil Hallin
Familjeekonom Ikano Bank