Att studera är lönsamt

tecknad figur med texten kunskap är kraft.

I dag är det en vecka kvar. 15 april är sista dag att ansöka till höstens utbildningar på högskolor och universitet. För mig är utbildning som att investera i sig själv. Man måste satsa tid och pengar men kan räkna med en skön avkastning under resten av livet. 

Investera i dig själv
Vad har du att vinna på att utbilda dig? Jo, rätt mycket faktiskt. Fler jobb att välja på, bättre löneutveckling vilket i sin tur ger högre pension. Rent personligt kan det ge ett mer intressant och utvecklande yrkesliv, fler upplevelser och rentav ett rikare liv. Mer om detta i ett av mina tidigare inlägg ”Investera 25 000 kronor i dig själv

Var beredd att ta viss risk
Fast precis som när det gäller pengar – för att få bra avkastning måste du vara beredd att ta viss risk. Risken består i att investeringen inte blir särskilt lönsam eller rentav direkt olönsam. Fem års studier som resulterar i arbetslöshet eller lågbetalt jobb inom en helt annan sektor vill alla undvika. Arbetsförmedlingen har ett bra verktyg, Yrkeskompassen, som indikerar vilka jobb som är eftertraktade på ett, fem respektive tio års sikt. På kort sikt går det också att se regionala skillnader.

Välj utbildning med både hjärtat och hjärnan
Att satsa på en utbildning med goda möjligheter till jobb i framtiden är ett sätt att minimera risken ”med hjärnan”. Allra bäst blir det nog ändå om valet till lika stor del görs med hjärtat. Är det roligt och inspirerande att plugga och jobba blir resultatet så mycket bättre. Det kan liknas vid en hävstång som ger möjlighet till ännu bättre avkastning.

Det är oftast lönsamt att utbilda sig
Saco har sammanställt livslöner för olika utbildningar. En genomsnittlig akademiker har tjänat in sin utbildning vid 39 års ålder. Resten kan man se som ren vinst. Akademikerns genomsnittliga livslön är 16,2 miljoner, vilket är 16 procent mer än en gymnasieutbildad.

… men några utbildningar är olönsamma
Rent ekonomiskt är några utbildningar direkt olönsamma. Utbildar du dig till biolog, högstadielärare, gymnasielärare eller bibliotekarie får du räkna med en lägre livslön än en gymnasieutbildad.

… och andra är mycket lönsamma
Mest lönsam är läkarutbildningen som ger en genomsnittlig livslön på 22,7 miljoner. Därefter kommer utbildningar till civilingenjör, ekonom, jurist, tandläkare och systemvetare.

Bra länkar
Antagning.se – Högskolornas gemensamma sajt med lista över alla utbildningar och inloggning för att ansöka.
Studera.nu – Oberoende sajt med tips och information om det mesta som rör studier.
CSN.se – för att ansöka om studiemedel
Ta studielån eller andra lån för att studera – ett av mina tidigare blogginlägg

Kunskap är kraft och på universitet, högskolor, komvux, yrkesutbildningar och folkhögskolor finns en hel del kraftfull kunskap att inhämta. Så lycka till med studierna!

/Bodil Hallin

Kommentera och diskutera gärna här eller i några av mina andra kanaler:
Facebook: Familjeekonom Bodil Hallin
Twitter: @BodilHallin
Instagram: bodilhallin