Låt oss prata bebisekonomi!

Vad har en mjuk och go bebis med torra och tråkiga siffror om ekonomi att göra?

Jo, bebisen vänder inte bara upp och ner
på ditt liv utan också på din ekonomi. Mina tips på hur du får pengarna att räcka hittar du i Youtube-klippet nedan och här i bloggen.

Vill du dela med dig av dina tips eller prata bebisekonomi så får du gärna besöka mig på Facebook eller Twitter.

 

Fem tuffa ekonomiska utmaningar

 • Inkomsten minskar Detta är den tuffaste utmaningen eftersom inkomsten minskar med flera tusen kronor när heltidslönen ersätts av föräldrapenning. Visserligen får du ett barnbidrag på 1 050 kronor per månad men slutresultatet är ändå att det blir betydligt mindre pengar i plånboken varje månad:

  månadslön 15 000 kr = 2 250 kr mindre i plånboken varje månad
  månadslön 20 000 kr = 3 325 kr mindre i plånboken varje månad
  månadslön 25 000 kr = 4 400 kr mindre i plånboken varje månad
  månadslön 30 000 kr = 5 350 kr mindre i plånboken varje månad

  Försäkringskassan har ett bra verktyg som heter Kassakollen.  Där får du enkelt fram hur stor din föräldrapenning blir före skatt. Sedan kan du gå vidare och planera föräldraledigheten i detalj och få fram vad det innebär efter skatt. Skatten på föräldrapenningen är högre än skatten på lön eftersom föräldrapenningen inte ger rätt till jobbskatteavdrag.

 • Bebisen behöver många nya saker En normal bebisutrustning kan kosta ungefär 16 000 kr. Summan går att kapa till under 5 000 kronor om du väljer att köpa vagn, säng, barnstol och bilbarnstol begagnat och väljer bra budgetalternativ när det kommer till skötbord, sängkläder och skötväska.  Bebisen är värd det allra bästa men billigare alternativ kan vara minst lika fina och hållbara som dyra.
 • Månadsutgifterna ökar Blöjor, kläder, barnförsäkring… Konsumentverket räknar med att de vanliga månadsutgifterna ökar med 1 650 kronor per månad det första året.
 • Kanske behov av bil, större bil och större bostad Bilköp och byte till större lägenhet medför extra kostnader. Husköp och renoveringar innebär dessutom mycket arbete. Något som är tufft att få tid och råd med under bebistiden. Ibland är det nödvändigt men man måste inte köpa eller göra allt på en gång.
 • Större behov av trygghet Med ansvar för barn blir det viktigare att ha försäkringar och ett buffertsparande. Det är viktigt att ha en barnförsäkring eftersom den ger barn en ekonomisk bastrygghet hela livet om de blir skadade eller sjuka. Likaså är det viktigt att både du och din partner är med i A-kassan och helst också har en inkomstförsäkring som ger mer än maximal A-kassa som uppgår till 11 000 kronor efter skatt. Har du stora bolån eller hög elförbrukning kan det vara klokt att binda åtminstone delar av bolånet eller elpriset. Det är också klokt att ha ömsesidiga livförsäkringar som motsvarar åtminstone halva bolånet.

 

Så här rustar du ekonomin för att klara utmaningarna

 • Gör två överslagsbudgetar; hur ekonomin ser ut före och efter att bebisen kommit.
 • Ta hjälp av Konsumentverkets budgetkalkyl.
 • Lista vilka större inköp du måste göra. Försök uppskatta kostnaden. Räkna ut lånekostnaden om du behöver låna.
 • Köp babyutrustning begagnat på nätet, låna av vänner och släktingar eller gå på bytardagar.
 • Utnyttja möjligheten att dra ner på andra utgifter; laga mer mat hemma, ta med lunchlåda till jobbet, dra ner på bio- och restaurangbesök, dra ner på egna klädinköp.
 • Har du något du kan sälja? Det är inte ovanligt att man måste ta ganska tuffa beslut. Att sälja motorcykeln, båten, sommarstugan eller rentav hästen skär så klart i hjärtat men är ibland nödvändigt för att få bebisekonomin att gå runt.
 • Undersök om du har rätt till bostadsbidrag.
 • Unna dig vardagslyx. Det finns många saker som inte kostar så mycket.
 • Men viktigast av allt…

 

Lös utmaningarna tillsammans! När ekonomin utsätts för påfrestningar och olika förväntningar och mål ställs på sin spets är det större risk att bli osams om pengar. Den fällan ska du göra allt för att undvika. Sätt av tid då du och din partner pratar om pengar och prioriteringar så avspänt som möjligt. Vid månadsskiftet, när ni betalar räkningar, är ett bra tillfälle. Då kan ni också passa på att lista större kommande utgifter och komma överens om vad ni ska satsa på. Försök ordna så att ekonomin flyter med så lite ansträngning som möjligt genom att lägga upp automatiska överföringar/autogiro. För att få en bebisekonomi i harmoni är det viktigt att båda är delaktiga även om en av er oftast sköter det praktiska.

Bra länkar Försäkringskassans information till blivande föräldrar Konsumentverkets filmer och artiklar Konsumentverkets budgetkalkyl Konsumenternas lånekalkyl Konsumenternas Försäkringsbyrås jämförelse av försäkringar Försäkringskassans bostadsbidrag

Så här påverkas månadsekonomin under bebisens första år

Prisexempel på bebisutrustning

Bodil Hallin
Familjeekonom Ikano Bank

Uppdatering 2013-05-02:
I dag har Dagens Nyheter en artikel med rubriken ”Ingen barnlek när babyn kommer”. Och här några andra tidningar som i dag skriver om ämnet ny bebis = ny ekonomi:  Göteborgsposten, Uppsala Nya Tidning, Dagens Industri, NorrköpingsTidningar, Helsingborgs Dagblad, Borås Tidningar, ttela, Kristianstadbladet,Smålandsposten och VLT.

Kommentarer

 1. Caroline skriver:

  Om ni ska göra en artikel ang detta kanske ni borde hålla er mer till sanningen, priserna ni satt är de från stenåldern? Begagnad barnvagn för 900kr vart hittar ni det och från vilket århundrade är den ifrån?????? Fruktansvärt tråkigt när ni inte håller er till verkligheten! Gör om, gör rätt!

  • Sharon Lavie Sharon Lavie skriver:

   Hej Caroline!
   Tack för dina synpunkter. Artikeln är skriven 2013, så en hel del har ju hänt även på begagndademarknaden för barnvagnar. Jag sålde min vagn efter två barn 2014 för 1000 kr. En Brio med sittdel och liggdel, så helt tokigt räknat var det nog inte då. Priser för bagagnade vagnar kan så klart skilja sig mycket beroende på modell, skick och efterfrågan. Dessutom råder fri prissättning för alla varor i princip, så det kan ju variera mycket. Jag vill rekommendera vår senaste artikel om bebisekonomi ”Hur klarar din ekonomi första året med en bebis?”. Den är skriven 2017 och kan förhoppningsvis ge dig tips som känns relevanta.
   Bästa hälsningar
   Sharon

 2. Anders skriver:

  Hej!

  Tack för en bra artikel!

  Förstår jag det rätt från din budget att alla utgifter för en bebis per månad blir 1 645 kr? Då är blöjor och allt annat inräknat?

  Eller bör även jag förpassas till stenåldern? 🙂

  Mvh, Anders

  • Sharon Lavie Sharon Lavie skriver:

   Hej Anders!
   Du behöver inte förpassas till stenåldern 🙂 Denna artikel är skriven 2013, så siffrorna stämmer inte längre med vad föregående familjeekonom Bodil Hallin räknade ut.
   Enligt nyare beräkningar från Konsumentverket kostar ett barn knappt 2000 kr i månaden utöver utrustning som uppgår till ca 20 000 kr första året. Konsumentverket gör kostnadsberäkningar varje år för vad som är en rimlig kostnad för några av hushållens utgiftsområden. En rimlig konsumtion i detta sammanhang är en konsumtion som i allmänhet behövs för att leva ett bra vardagsliv oberoende av hushållets inkomster. Därför kan det skilja mycket beroende på vilka val en familj gör. Det är däremot inte heller beräknat på de allra billigaste alternativen, just för att spegla en ”rimlig ” konsumtion.
   Jag hoppas detta kan förtydliga lite.
   Bästa hälsningar
   Sharon Lavie