Behöver man bospara till barnen?

bospara, spara till barnen

Bostad, körkort, utbildning… Måste man verkligen spara till barnen? Och om man nu vill spara till barnen – hur gör man det på bästa sätt?

Först vill jag ha sagt: Jag tycker att det är mycket viktigare att lära barn att själva hantera pengar än att känna sig tvungen att spara hela eller delar av barnbidraget. För det går faktiskt att spara ihop till en kontantinsats till första bostadsköpet även om man sätter igång först som ung vuxen. Mer om detta i tidigare blogginlägg Få råd med första bostaden.

Men till dig som kan och vill spara till barnen:

Spara i eget namn
Det finns flera fördelar med att spara i eget namn. Du behåller full kontroll över pengarna och bestämmer själv när och till vad pengarna ska användas. Du slipper deklarera aktie- eller fondförsäljningar separat för varje barn och du har möjlighet att kvitta eventuella förluster mot egna kapitalinkomster. Med ett enda barnsparande i eget namn minskar också risken för orättvisor mellan syskon eftersom barnen inte har separata sparanden som kan utvecklas olika. En fördel med att spara i barnens namn är att pengarna verkligen öronmärks till respektive barn, men var medveten om att barnen får full tillgång till kapitalet på sin 18-årsdag.

Månadsspara
Om du nu kan och vill spara: månadsspara med automatik för då blir det verkligen av. Ett annat skäl är att månadssparande i aktier eller aktiefonder jämnar ut svängningar. Om börsen går ned köper du andelar till ett lägre pris.

ISK eller Kapitalförsäkring för långsiktigt sparande
ISK eller investeringssparkonto är ett skal där du kan spara i fonder, aktier eller andra värdepapper. Fördelen med ISK är den låga schablonskatten och att du varken behöver deklarera försäljningar eller skatta för eventuella vinster. Med ISK känns det lättare att byta bort placeringar som gått dåligt eller har höga avgifter vilket bör öka möjligheten till högre avkastning. Det är också enkelt att flytta ditt ISK om du vill byta bank. Nackdelen är att du får betala schablonskatten oavsett om placeringarna går med vinst eller förlust. I år behöver avkastningen vara minst 2,1 procent för att ISK ska löna sig jämfört med vanligt direktsparande. ISK lämpar sig alltså särskilt väl för långsiktigt sparande där man är beredd att öka risken men också få möjlighet till högre avkastning. Kapitalförsäkring fungerar på ungefär samma sätt som ISK med skillnaden att du kan ange ett eller flera barn som förmånstagare. Konsumenternas Bankbyrå har mer information om ISK och Kapitalförsäkring.

Välj sparform
För sparmål som ligger nära i tiden såsom semester, cykel eller vinterkläder – välj ett sparkonto med insättningsgaranti. För långsiktigt sparande såsom körkort, utbildning eller bostad – satsa på aktiefonder eller aktier. Det har historiskt gett bäst avkastning. Välj gärna breda indexfonder som har låg avgift och ta gärna hjälp av Fondkollen.se eller Morningstar.se där du kan se vilka fonder som presterar bra år efter år. Glöm inte att titta till fonderna då och då. På Fondkollen.se kan du beställa fondväckning och få ett mejl när det är dags att se över fondernas utveckling.

Ställ barnen i bostadskö
Ställ alltid barnen i den kommunala bostadskön. I många kommuner är det möjligt när barnen fyller 16 år och det brukar inte kosta något. Tiden går fort och några år i bostadskön kan vara biljetten till första hyreslägenheten.

Vill du prata pengar och tips om ekonomi, följ mig gärna i mina andra kanaler:
Facebook: Familjeekonom Bodil Hallin
Twitter: @BodilHallin
Instagram: bodilhallin

Bodil Hallin
Familjeekonom Ikano Bank