Börja spara – så kommer du igång

 

18 procent av svenskarna skulle inte klara en oväntad utgift på 10 000 kronor utan att behöva låna eller be om hjälp. Det framgår av SCB:s undersökning av levnadsförhållanden.  Att ha en buffert innebär många fördelar. Trygg och frihet är några. Men för dig som inte är van att spara eller har en tajt ekonomi kan det vara svårt att komma igång. Här är en inspirationsfilm samt konkreta tips på hur du bygger upp en buffert.

Fördelar med att ha en buffert

 • Du slipper oroa dig för att något ska gå sönder.
 • Du slipper låna till en oväntad utgift.
 • Du slipper be föräldrar eller vänner om hjälp vid en oväntad utgift.
 • Du har pengar att ta av om du skulle bli sjuk eller arbetslös under en tid.
 • Du har möjlighet att utnyttja bra erbjudanden på reor eller annat.
 • Du kan vara mer spontan; gå på konsert, restaurang eller annat när tillfälle bjuds.
 • Med ekonomiska reserver minskar risken att bli osams om pengar.
 • När du väl har sparat ihop en tillräcklig buffert kan du fortsätta spara till annat. Du gör sparandet till en vana.

 

Så kommer du igång

1. Ha ett tydligt mål
Att spara innebär ju faktiskt att avstå ifrån saker nu för att kunna göra annat längre fram. Den naturliga reaktionen på att behöva avstå från något är negativ. Därför måste vi ”sockra målet” – få oss själva att känna att sparandet är värt mödan. Bästa sättet är att ha en tydlig bild av det vi vill få ut av pengarna – det kan vara en semesterresa, en egen lägenhet, eller trygghet. Vad vill du få ut av dina pengar?   

2. Öppna ett nytt sparkonto
Det tar inte mer än ett par minuter, så bara gör det! Välj gärna ett konto i en annan bank så att du inte ser pengarna när du loggar in hos din vanliga bank. Då blir frestelsen att använda pengarna inte så stor.

3. Lägg upp en ny automatisk överföring från lönekonto
Låt den automatiska överföringen dras samma dag som du normalt får in pengar på kontot.

Hur mycket ska du spara varje månad?
En gammal tumregel är att alltid spara 10 procent av det du får ut, det vill säga 1 500 kronor om du får ut 15 000 kronor i månaden. Har du låg inkomst kanske 10 procent är för mycket. Spara då 5 eller 2 procent av inkomsten. Det är bättre att spara lite än ingenting alls.

Så får du råd att spara
Det snabbaste och enklaste sättet är att dra ner på en eller ett par utgifter. Ta fram senaste kontoutdraget och välj ut något du vill ändra på. Det kan handla om att hålla igen på småutgifter, byta till billigare bilförsäkring eller säga upp ett abonnemang. Ett annat sätt är att försöka öka inkomsterna, till exempel genom att hyra ut något när du inte använder det (bilen, båten, sommarstugan…)

Det behöver inte handla om så stora saker. 20 kronor om dagen blir 600 kronor på en månad och 7200 kronor på ett år.

Hur stor ska bufferten vara?
Det finns inget som är rätt eller fel. Bestäm dig för en summa och fyll på bufferten tills den summan står på kontot. Är du singel, bor i hyreslägenhet och saknar bil klarar du dig med en mindre summa än om du har barn, bor i ett hus med renoveringsbehov och har en äldre bil. Är du osäker – börja med en summa som motsvarar din månadsinkomst och öka summan om du märker att bufferten inte räcker. Tänk på att en ny TV, en bilreparation eller en tandläkarräkning lätt kan landa på flera tusen kronor.

När får bufferten användas?
Bufferten bör i första hand användas till större oväntade utgifter. Vill du dessutom ha en reserv för semester, julklappar eller skolstart kan det vara bättre att ha separata konton för detta så att du inte behöver röra bufferten för ofta.  När du tar av bufferten är det viktigt att du fyller på den igen så att du snabbt kommer upp i samma nivå som tidigare.  Se till att allt nysparande går till bufferten och försök göra extrainsättningar.

Vad ska du göra när bufferten är fylld?
Först och främst – belöna dig för att du har lyckats spara ihop till en buffert. Det kommer du att ha stor nytta av framöver.

Har du lån eller kontokrediter med höga räntor kan du stoppa månadsöverföringen till bufferten och göra extrainbetalningar på lånen eller krediterna. Börja med den minsta krediten. När den är slutbetald kan du använda även denna månadsbetalning till att fortsätta betala av lån och krediter. Då kommer du in i en positiv spiral där du successivt minskar dina krediter och får mer pengar över.

Fortsätt spara av bara farten
När bufferten är fylld och dyra lån är betalda är det dags att öppna ännu ett nytt sparkonto och styra över den automatiska överföringen dit.

Vad vill du få ut av dessa pengar? En kontantinsats till ett eget boende, en ny bil eller något annat? Döp kontot till vad du sparar till. Ska du använda pengarna inom de närmaste två-tre åren är ett sparkonto med insättningsgaranti ett tryggt och bra val. Ta hjälp av sparkontojämförelsen på Konsumenternas Bankbyrå för att få så bra ränta som möjligt. Ska du använda pengarna senare än inom två-tre år bör du placera en del av pengarna i fonder eller aktier för att få möjlighet till större avkastning.

Så småningom kommer du att ha fyllt upp även detta konto och har tillräckligt med pengar för det du vill göra de närmaste åren. Det är bara att gratulera!

spara

Länkar
SCB:s undersökning av levnadsförhållanden

Kommentarer

 1. Nathalie, Team Survey,Bee skriver:

  Hej Bodil,

  Eftersom jag inte hittar någon mailadress på din blogg provar jag att kontakta dig här, hoppas det går bra.

  Först och främst vill vi berömma dig för trevlig och inspirerande läsning på din blogg.

  Jag som skriver till dig heter Nathalie och arbetar med SurveyBee’s Blogg Awards 2015, som du har blivit nominerad till. Anledningen till att vi tar fram och skapar SurveyBee’s Blogg Awards 2015 är att vi vill belysa andra bra bloggar till våra läsare och medlemmar, inom ämnena; jobb, privatekonomi, pengar, sparande och kreativa sätt att tjäna pengar.

  För att vi ska kunna lägga till dig i listan med nominerade bloggar samt skriva en motivering till din nomineringen, vill vi gärna att du svarar på lite frågor först;

  1. Vem är du som står bakom bloggen?

  2. Hur länge har du bloggat?

  3. Hur länge har du bedrivit denna bloggen och vad är syftet med den?

  4. Vilken är bloggens främsta målgrupp?

  5. Vad gör du när du inte bloggar?

  Svara gärna till min mail: nawe@aw-media.dk

  Ha en fortsatt trevlig dag så hoppas jag vi hörs snart, tveka inte att kontakta mig om det är något annat du undrar över.

  Med Vänliga Hälsningar;
  Nathalie Wendel, Team SurveyBee
  http://www.surveybee.se

 2. teija kiviniemi skriver:

  Vad är er bästa sparränta?