Bra ekonomiappar

 

Allt som gör det lättare att få koll på ekonomin tycker jag är bra. Här är tips på några mobilappar som jag har haft nytta av. Har du några andra favoritappar får du gärna tipsa om dessa i kommentarsfältet nedan eller på min Familjeekonomi-sida på Facebook.

Vart går pengarna?
Utgifter som du betalar med kort är lätt att hålla koll på genom att gå igenom kontoutdraget eller kreditkortsfakturan. Kontantbetalningar är svårare att hålla koll på. Då är en mobil kassabok en bra hjälp.

MoneyBook kostar 22 kr. Det finns olika färdiga kategorier där du lätt kan lägga in dina utgifter och snabbt få koll på hur mycket pengar du har kvar av lönen. Vill du ha utförlig statistik kan du skapa en egen sida och ladda upp all information på moneybooks hemsida.
Smart Budget fungerar på ungefär samma sätt. I gratisversionen kan du lagra 30 transaktioner. Den fullskaliga versionen kostar 22 kronor.
Mina utgifter är en tredje variant på en mobil kassabok. Den kostar 15 kronor och blev utnämnd till Best of 2011 av Apple.
Av dessa tre tycker jag att MoneyBook och Smart Budget är enklast att använda. Mina utgifter känns lite för detaljerad för min smak.

Koll på kvitton
Med Spara kvittot kan du ta kort på dina kvitton med telefonen. Kvittona lagras och om du vill kan du också kategorisera och sammanställa dina inköp. Appen är gratis.

Jämföra priser
Pricerunner jämför priser på över 3 miljoner produkter.

Ha koll på dina bankaffärer
De flesta banker har appar både för iPhone och Android som gör det enklare att hålla koll på dina bankaffärer och dina fonder. Apparna brukar dessutom innehålla en hel del bra tjänster; valutaomräknare, lånekalkyler, sparkalkyler, aktie- och fondkurser, dagbok för dig som lånat ut pengar till vänner och mycket annat. Gå in på din banks hemsida och se vad de har att erbjuda.

Koll på hur ditt sparkapital kan växa till sig
Sparlabbet kostar 7 kronor och finns för iPhone. Här kan du testa ur stort månadssparande du behöver för att få råd att förverkliga dina drömmar, du kan testa hur mycket sparkapitalet växer med olika räntesatser och se hur avgifterna äter av kapitalet.

För över pengar till andra privatpersoner
Med företaget Paysons betalningsfunktion Payd är det lätt att skicka pengar till kompisar (dela på taxi, dela notan, betala igen en småskuld) Det är gratis att öppna ett Paysonkonto, fylla på kontot från bankgiro och föra över pengar till någon annan som har Payson-konto. Att fylla på sitt Payson-konto via MasterCard eller VISA kostar 3 kronor + 3 %. Avgifterna redovisas öppet innan transaktionen genomförs.

Koll på hela pensionen
I appen minpension kan du se hur mycket du har tjänat in till din pension och göra en prognos över hur pensionen kan se ut när du går i pension. Har du någon gång gjort en pensionsprognos använder du koden du har fått från Pensionsmyndigheten och kan se dina uppgifter direkt. Annars registrerar du dig och får en ny kod. Uppgifter om din allmänna pension och din tjänstepension får du automatiskt. Har du eget pensionssparande är det lätt att lägga till detta. Appen är gratis och ger jättebra överblick. Finns för iPhone och Android.

Koll på Premiepensionen
Pensionsmyndighetens Premiepensionsapp hjälper dig att välja fonder till premiepensionsappen och hålla koll på hur fonderna går. Sedan jag började använda denna app har jag fått mycket bättre koll på min premiepension.

Fondkollen är en annan app som hjälper dig att välja premiepensionsfonder och hålla koll på hur fonderna går. Sammanställningen visar vad fonden innehåller och hur fonderna utvecklats i snitt de senaste fem åren. Ett plus är att det är lätt att komma åt fondfaktabladet. Där finns detaljerad information om fonden och utvecklingen under året. Fondbolagens förening står bakom appen. Den finns för iPhone och är gratis.

Bodil Hallin, Familjeekonom
Ikano Bank

Kommentarer

 1. Dennis skriver:

  Bästa Bodil, är du medveten om att det finns något som heter Android? Alla ser inte det intelligenta i att betala 5-6000:- för en designermobil när man kan betala 1500:- och få gjort samma arbete. Speciellt med tanke på att ni ger råd om ekonomi kunde man ju hoppats att ni hade koll på en sån sak…

 2. Bodil Hallin skriver:

  Hej Dennis!

  Bra kommentar! Du har givetvis helt rätt; självklart skulle jag ha länkat till Android-apparna också och inte bara Apple. Själv har jag bara tillgång till Apple så det är bara dessa appar jag har kunnat testa. Jag återkommer med Android-länkar. Har du förresten några bra tips på ekonomiappar som bara finns för Android?

  Bästa hälsningar Bodil

 3. Bodil Hallin skriver:

  Några av de appar jag tipsat om finns också för Android och här är länkar till dessa:

  Mina utgifter:
  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.block21.mywallet&hl=sv

  Spara kvittot
  http://www.sparakvittot.se/

  Pricerunner
  http://www.pricerunner.se/android/info.html

  Min Pension
  https://www.minpension.se/Smartphone.aspx

  Fondkollen
  http://fondkollen.se/jamfor/app

  Har du fler tips på bra ekonomiappar för Android så dela gärna med dig här!

  Hälsningar Bodil