Bra filmklipp om ekonomi

 

25 procent av vuxna svenskar har läsproblem. Det hävdar Centrum för Lättläst. Inte ens en van läsare brukar tycka att lagar, regler och blanketter är lätta att förstå. Därför gillar jag att myndigheter och andra aktörer satsar på pedagogiska verktyg, guider och filmer.

När du vill lära barn mer om ekonomi
Länkskafferiet drivs av Umeå Universitet. Sökordet ”privatekonomi” ger 21 träffar på bra länkar, spel och verktyg som hjälper dig att lära barn mer om ekonomi. Det mest arbetade spelet är Penningborg som riktar sig till barn i åldern 7-9 år. Spelet handlar om pengars värde och var pengar kommer ifrån. I Penga-stian kan barnen träna på huvudräkning och i spelet Spargrisen kan barnen tjäna eller spendera mynt.

När du är ung
I filmen Koll på cashen berättar Hanna, Nils och Fredrik om hur de hanterade livet och ekonomin när de flyttade hemifrån. Jag gillar filmen eftersom de bjuder på sig själva och berättar både om det som gått bra och det som gått snett.

Ung Konsument har gjort flera filmer på temat Blåst eller inte blåst. I filmerna berättar ungdomar om sina bästa och sämsta köp.

När du studerar
I Konsumentverkets film Ekonomin när du studerar berättar Alexandra hur hon försöker göra för att inte få panik i plånboken när hon pluggar. Hon berättar om studielån, bostadsbidrag, extrajobb och sina bästa spartips. CSN:sinteraktivasnabbguide om studiemedel är också bra.

När du köper hus
Att köpa hus är en stor affär med många fallgropar. I Konsumentverkets film Ekonomi när du köper bostad berättar Pia och Henrik om sitt husköp och vilka kostnader som tillkom. Filmen är kort men tack vare att Pia och Henrik är avspända och konkreta tycker jag att filmen är jättebra. På den oberoende sajten www.omboende.se finns Fastighetsmäklarnämndens film Köpa bostad via mäklare.

När du får barn
Väntar du barn vill jag rekommendera Konsumentverkets film Vad händer med ekonomin när man får barn? Till filmen finns flera bra artiklar; vad spädbarnsutrustning kostar, hur inkomsterna förändras, vilka utgifter som dyker upp och mamman Martinas fem bästa ekonomiska tips. Försäkringskassans Föräldraguide innehåller 15 korta filmklipp där du får reda på det mesta du behöver veta om ledighet vid graviditet, föräldrapenning, barnbidrag och hur pensionen påverkas när du är föräldraledig.

När du blir arbetslös
I Konsumentverkets film Vad innebär det för ekonomin om du blir arbetslös? berättar Anneli hur hon gjorde för att anpassa sig till lägre inkomst. Till filmen hör flera bra artiklar. Där finns en checklista, en utförlig redogörelse för hur ekonomin förändras och 10 tips för att få koll på ekonomin.

När du blir sjuk
I Försäkringskassans film Sjukskrivningsuiden får du svar på frågor om din sjukpenning; hur du ansöker, hur mycket du får och hur du följer ditt ärende.

När du vill få koll på din kommande pension
Vill du snabbt veta hur pensionssystemet fungerar och hur du enkelt får en pensionsprognos rekommenderar jag varmt den tre minuter långa videointroduktionen på Min Pension.se .
Pensionsmyndighetens Fondvalsguide är ett mycket bra pedagogiskt hjälpmedel för dig som själv vill placera din premiepension.

Jag har pratat med informationsansvariga på några myndigheter och de flesta vill satsa mer på film- och videoproduktion, så detta får vi säkert se mer av framöver. Bra tycker jag, eftersom filmklipp kan göra tråkig information roligare och lättare att förstå.

Självklart kan du kommentera blogginlägget men om du vill får du gärna diskutera det här blogginlägget eller ställa frågor på min Facebooksida. Där hittar du också andra tips. Välkommen!

2012-05-21
Bodil Hallin
Familjeekonom Ikano Bank