Busenkel barnsemester

Längtar du liksom många andra småbarnsföräldrar efter en lugn och skön sommar där du och barnen verkligen får vara tillsammans? Har du börjat tröttna på att turnera land och rike runt till olika aktiviteter? Eller får du ett sug i magen inför tanken på alla stora utgifter? Då är det dags att satsa på ett helt nytt semesterkoncept i år. Ett koncept där du och familjen gör annorlunda men enklare saker, har lika kul men får betydligt mer pengar över.


Tips på aktiviteter

 • Låt utlandet flytta hem till dig
  Kör temadagar med mat, musik och dekorationer. Exempelvis kinesiskt, indiskt, mexikanskt, spanskt eller amerikanskt. Sitt på golvet, ät med pinnar, klä ut er i färgglada lakan eller tyger och ladda ner musik från nätet. Köp ätpinnar, hattar, billiga ponchos, flaggor och andra dekorationer från nätbutiker som säljer billiga partyprylar. Byt sedan saker med grannarna och dela på kostnaderna. Kostar: upp till 500 kronor per tillfälle + mat
 • Ordna en hemmabiodag när det ösregnar ute
  Tillverka biljetter, dela ut till kompisar och grannar, hyr filmer och poppa hinkvis med popcorn och servera i stora popcornbägare i papp. Kostar: cirka 300 kronor
 • Vakta eller låna grannens eller kompisarnas husdjur
  Ett enkelt och roligt sätt att prova på hur det är att ha katt, hund eller annat husdjur. Kostar: 0 kronor
 • Ha en riktig pyjamasdag
  Ta sovmorgon och ha frukost på sängen. Sedan får alla hänga framför datorn, mobilen eller över en bok hur mycket de vill. Plocka fram gamla pussel och familjespel på kvällen. Ingen behöver förbereda någonting, ni kan bara ta det lugnt hela dagen. Kostar: 0 kronor.
 • Besök en 4H-gård
  Träffa hästar, getter, får, kaniner, katter, hönor och andra djur. Här är en karta över landets alla gårdar. Kostar: 0 kronor.
 • Lekparksluffa
  Försök hinna med så många lekplatser som möjligt på en dag i närmaste stad. På sajten se finns exempelvis en bra förteckning över alla temalekplatser i Malmö. Kostar: 0 kronor, buss- eller bilkostnad tillkommer.
 • Anordna glassprovning och frossa i glass
  Frossa i olika sorters glass, hemmagjord chokladsås, strössel och färska jordgubbar. Kostar: cirka 200 kronor
 • Gå på insektssafari
  Låna en bok om insekter på biblioteket, försök hitta 20 insekter och försök få riktigt läskiga eller fina närbilder med mobilen. Om barnen gillar det kan ni upptäcka fåglar, blommor, fjärilar eller bara skalbaggar nästa gång. Kostar: 80 kronor för två förstoringsglas.
 • Tälta i trädgården eller i närheten
  Hör med släktingar och bekanta, det är alltid någon som har ett tält att låna ut. Inred med mysiga kuddar, varma täcken och ett gäng batteridrivna blockljus. Kostar: cirka 150 kronor.
 • Ordna en helfransk bouleturnering
  Skaffa baskrar, mustascher, bouleklot, fina prispokaler och Pommac till segraren. Kostar: cirka 450 kronor.
 • Hyr en kanin över sommaren
  Prova på hur det är att ha en kanin. Några exempel på uthyrare: 4 H på Öland, Ådals kaniner i Umeå och Lilla Tockarps kaniner i Skåne. Kostar: 500-700 kronor inklusive bur.
 • Testa en helt ny sommarlovsaktivitet
  Det kan vara detektivspaning, Kung Fu, sminkkurs, lådbilsbygge, designhack, geocaching eller något annat. Bara i Helsingborg anordnas nästan 100 olika sommarlovsaktiviteter. Gå in på din kommuns hemsida för att se vad som händer där du bor. Kostnaden varierar, de flesta aktiviteter är gratis.
 • Cykelutflykt med fylld picknickkorg
  Ta med filtar, dukar, dricka, mackor, pajer, bullar och frukt. Och glöm inte badkläder och metspö om du bor i närheten av en sjö. Kostar: cirka 200 kronor.
 • Digga bibblan
  Det finns runt 2300 bibliotek i Sverige med massor av fina barnböcker och annat. Låt barnen bläddra i böcker, testa datorspel, lägga pussel eller vara med på en lässtund. Under tiden kan du låna en dator, bok eller tidskrift. Perfekt när det regnar eller om barnen behöver en lugn paus när ni är ute på resa. Kostar: 0 kronor.
 • Åk på stadsbussäventyr
  Ta en linje du aldrig åkt, hoppa av när du känner för det och se vad som finns att upptäcka där. Kostar: cirka 100 kronor för en familjebiljett.

 

/Bodil Hallin

Kommentera och diskutera gärna här eller i några av mina andra kanaler:
Facebook: Familjeekonom Bodil Hallin
Twitter: @BodilHallin
Instagram: familjeekonomen

Kommentarer

 1. Mona skriver:

  Hej!

  Jag skulle gärna vilja ha lite tips av dig hur jag ska tänka vid upprensning av kreditkort, kan du maila mig?

  Mvh

  Mona