Byt avtal och spara tusenlappar

Oavsett om du lever i ett singelhushåll eller har en stor familj så har du förmodligen några avtal som kostar dig en hel del pengar varje månad. Det vi glömmer bort ibland är att dessa avtal kan kosta oss mycket mer än vad det behöver. Nu i början på året kan det vara värt att titta lite extra på dessa avtal och gärna jämföra olika aktörer för att få loss hundralappar om inte tusenlappar varje år. Pengar som du säkert gör något mycket roligare för. Här är fem avtal som kan vara värda att omförhandla under 2019.

Bank

Du kan spara några hundra­lappar per år på att välja en bank som inte tar betalt för vardagstjänsterna. Att spara i ett sparkonto ger ingen ränta alls i många stora banker. Däremot kan mindre nischbanker erbjuda lite ränta och ska du ha ett sparande kan de vara värt att få något i ersättning än inget alls.  Du kan enkelt öppna ett sparkonto där bäst ränta erbjuds istället för att göra dig besväret att byta bank för alla dina tjänster. Glöm bara inte bort att se till att dina insättningar täcks av den statliga insättningsgarantin. Det som kan göra större skillnad i ekonomin är att se över räntekostnaderna för lån. Jämför olika banker och ställ deras erbjudande mot varandra. Ett smart sätt att minska dina ränteutgifter är att lösa små mindre lån som ofta har högre ränta och dessutom tillkommande avgifter med ett samlingslån som har lägre ränta och endast en aviavgift/månadsavgift istället för flera.

Bilförsäkring

Det kan skilja flera tusen kronor om året mellan olika bolag för samma bil. Oftast spelar flera faktorer roll för själva prissättningen och försäkringen kan skilja sig i olika aspekter. Börja med att besöka konsumenternas.se för att jämföra bilförsäkringar och jämför sedan priserna dem emellan.

Bolån

Skillnaden mellan bankernas bolåne­räntor har minskat om man tittar på förhandlade snitträntor. Men det kan skilja mycket mellan listräntan och den förhandlade räntan. Har du stora lån lönar det sig att förhandla om räntan även med dagens låga räntor. Räntan sjunker med 700 kronor om året för varje tiondel procent du förhandlar ner räntan för varje miljon kronor du har lånat. Om banken kräver att du har vissa engagemang i banken (vissa försäkringar eller sparande) förutom bolånet för att erbjuda en viss ränta, kan det vara värt att räkna på vad dessa kostar dig i avgifter. Det kan visa sig att den totala kostnaden blir den samma eller kanske högre mot det du har idag.

Elbolag

Här gäller det att göra ett val, det är mindre viktigt om du väljer ett fast eller rörligt pris. Gör du inget val kommer du få ett anvisningspris eller tillsvidarepris som det också kallas. Det är det absolut högsta elpriset som bolaget erbjuder. Du kan spara mer ­genom att jämföra bolagens elpriser. Energimarknadsinspektionen har ett verktyg som heter Elpriskollen, som jag tycker en trygg och pålitlig jämförelsesajt. Där kan du skräddarsy sökningen utifrån din egen förbrukning och även göra miljömedvetna val.

Hemförsäkring

Det lönar sig att jämföra priserna på hemförsäkringen då det kan skilja flera hundralappar per år. Tänk på att alla försäkringar inte är lika bra. I alla hemförsäkringar ingår, egendomsskydd (lösöre), reseskydd, ansvarsskydd (skadeståndsskydd), rättsskydd (juridiskt ombud) och överfallsskydd. I vissa hemförsäkringar ingår till exempel allrisktillägg och ett utökat reseskydd. Det är viktigt att du har rätt hemförsäkring då skyddet skiljer sig mellan hyreslägenhet, bostadsrätt och villaförsäkring.

… men byt inte Barnförsäkringen!

Fler barn får bestående skador på grund av sjukdom än av olycksfall, därför ska en bra barnförsäkring ge ersättning både för sjukdom och för olycksfall. Barn som på grund av handikapp aldrig kommer ut i arbetslivet får låg ersättning från samhället. En barnförsäkring kan då ge ett extra ekonomiskt stöd både till barnet och till föräldrarna. Tänk på att en försäkring aldrig gäller för något som inträffat innan du tecknat försäkringen.  Därför är det viktigt att du som har barn tecknar en försäkring så tidigt som möjligt och jag rekommenderar att inte byta försäkring när väl valet är gjort. Barnförsäkringarna kan skilja sig åt vad gäller undantag och begränsningar. Det är därför klokt att vara extra noggrann och läsa exakt vad försäkringen omfattar och inte omfattar.

 

Jämför avtal

Det finns flera sajter som hjälper dig att jämföra priser beroende på vilket område avtalet gäller. När det gäller el- och gaspriser har Energimarknadsinspektionen två jämförelsesajter som är oberoende och bra. Den ena heter Elpriskollen och den andra Gaspriskollen . Det kan vara svårare att få en en bra överblick över själva innehållet. Vad betalar du för egentligen?  Då vill jag rekommendera Konsumenternas, där du kan jämföra det mesta inom bank- och försäkringsområdet.

/Sharon Lavie