Deklarationstips

En vecka kvar. 4 maj är sista dag att skicka in deklarationen och här är några tips. Alla som deklarerar elektroniskt och har angett ett mottagarkonto får eventuell skatteåterbäring före midsommar. Vet du redan nu att du inte hinner skicka in deklarationen i tid, begär anstånd så slipper du betala 1000 kronor i  straffavgift. Ring Skatteverkets kundtjänst om du behöver hjälp. Kommande vecka har de både helg- och kvällsöppet. 

Här är tips på avdrag och annat som är bra att tänka på. Årets nyheter, datum och hur du deklarerar på enklast möjliga sätt finns i ett av mina  tidigare blogginlägg Deklarera redan i dag.


KAN DU GÖRA NÅGRA AVDRAG? 

Avdrag för resor till och från arbetet
Om du har utgifter för reser till arbetet som överstiger 10 000 kronor fyller du i hela totalbeloppet i deklarationen. Skatteverket minskar automatiskt avdraget med 10 000 kronor. För att få avdrag för resor med kollektivtrafik krävs att du har minst två kilometer till jobbet. För att få avdrag för bilresor krävs att du har minst fem kilometer till jobbet och dessutom kan visa att du tjänar minst två timmar om dagen på att resa med bil. Avdraget är 18,50 kronor per mil. Har du förmånsbil är avdraget 6,50 kronor per mil om du kör en dieseldriven bil och 9,50 kronor per mil om bilen körs på bensin eller etanol.

Avdrag för tillfälligt arbete på annan ort
Här är ett tips till studenter och andra som har haft ett tillfälligt arbete på en ort som ligger mer än fem mil hemifrån. Under förutsättning att du har övernattat på arbetsorten kan du få avdrag för:
– faktiska utgifter för max en hemresa per vecka med billigaste färdmedel.
– måltider och småutgifter under den första månaden, antingen faktiska merkostnader eller 110 kronor per dag.
– boendekostnader, antingen faktiska merkostnader eller 110 kronor per natt om du har haft kostnader för övernattningen.

Avdrag för dubbelt boende
Har du fått arbete på annan ort, flyttat till den nya arbetsorten och behållit din gamla bostad kan du göra avdrag för dubbla boendekostnader. Villkoret är att arbetsorten ligger mer än fem mil hemifrån och att du har övernattat på arbetsorten. Är du ensamstående får du göra avdrag under längst två år. Är du gift eller sambo kan du få göra avdrag under fem år. Du kan få avdrag för:
– faktiska utgifter för max en hemresa per vecka med billigaste färdmedel
– måltider och småutgifter under den första månaden, antingen faktiska merkostnader
eller 66 kronor per dag
– faktiska boendekostnader på arbetsorten, du måste kunna visa kvitto.

Avdrag för övriga utgifter
Har du haft andra utgifter på grund av ditt arbete som du inte har fått ersättning för på annat sätt kan du göra avdrag för den del av utgifterna som överstiger 5 000 kronor. Det kan handla om skyddsutrustning, verktyg och facklitteratur.  Fyll i totalbeloppet på din deklaration, Skatteverket minskar automatiskt avdraget med 5 000 kronor. Är du arbetslös kan du få ersättning för resor och andra utgifter när du söker arbete.

 

FÖRDELA OM RÄNTOR?
Har du ett lån tillsammans med någon annan har banken normalt fördelat räntan lika emellan er. Meddela banken om ni vill att räntan fördelas på något annat sätt framöver. Vill ni ändra fördelningen för 2014 ändrar ni den förtryckta uppgiften i deklarationen. Ni kan vinna på att fördela om räntorna  i två fall: 1) om någon av er har så låg inkomst och betalar så lite skatt att ränteavdragen inte kan utnyttjas. 2) om någon av er har ett underskott av kapital på mer än 100 000 kronor. Skatten är nämligen 30 procent på belopp upp till 100 000 kronor men bara 21 procent på belopp över 100 000 kronor.

 

FÖRDELA OM RUT- OCH ROTAVDRAG?
Har du anlitat någon för husarbete under 2014 har du fått en preliminär skattereduktion som du ser på deklarationsblanketten. Skattereduktionen för ROT- och RUT-arbeten räknas av allra sist i deklarationen efter andra avdrag. Har du låg inkomst och betalar så lite skatt att du inte kan utnyttja avdragen kan du fördela om ROT- och RUT-avdrag till den andre i hushållet. På sidan 10 i Dags att deklarera kan du läsa mer om detta.

 

HAR DU SÅLT FONDER ELLER AKTIER?
Har du sålt fondandelar får Skatteverket uppgift om både vinster och förluster. Uppgifterna är därför redan ifyllda på din blankett.
Har du sålt aktier får Skatteverket uppgift om försäljningspriset. Däremot känner de inte till vad du betalade för aktierna när du köpte dem. Skatteverket kallar detta för omkostnadsbeloppet. Det måste du själv ta fram och redovisa på blankett K4. Gör du det via Skatteverkets hemsida räknas sedan vinster och förluster ut automatiskt. Läs mer: SKV 332.

 

HAR DU SÅLT VILLA, BOSTADSRÄTT ELLER FRITIDSHUS?
Har du sålt din bostad är det enklast att deklarera via Skatteverket.se. Då får du hjälp med att räkna ut din skatt. Från försäljningspriset får du dra av utgifter för husets inköpspris, mäklararvode och förbättringsutgifter. Därefter får du fram vinsten som beskattas med 22 procent.

Köper du en ny bostad kan du få skjuta fram beskattningen av vinsten genom att begära uppskov. Men det är mest lönsamt att betala vinstskatten direkt. Skatten på uppskov motsvarar nämligen en vanlig ränta på 3,25 % så kan du låna till en lägre ränta än 3,25 procent eller har pengar stående på ett sparkonto lönar det sig både att betala vinstskatten direkt. Det lönar sig också att ta fram gamla uppskov till beskattning. Att deklarera en bostadsförsäljning kan vara knepigt, så ladda ner broschyren SKV379 och på blankett K5 och ring Skatteverkets kundtjänst på 0771-567 567 om du är osäker.

/Bodil Hallin

Kommentera och diskutera gärna här eller i några av mina andra kanaler:
Facebook: Familjeekonom Bodil Hallin
Twitter: @BodilHallin
Instagram: bodilhallin