Deklarera redan i dag och få skatteåterbäring före midsommar

deklarera, skatt, #bodiltipsar

Känner du någon som tycker att det är jättekul att deklarera? Nä, inte jag heller. Så varför inte få det gjort redan i dag och slippa flåsa med det i sista sekund som vanligt? För det är faktiskt ganska enkelt att deklarera och alla som deklarerar elektroniskt får eventuell skatteåterbäring före midsommar i stället för i höst. Från och med i dag kan du också logga in via Skatteverkets hemsida och se om du får skatteåterbäring eller restskatt.

Årets deklaration bjuder inte på några större nyheter men har du sålt en bostad eller har gamla uppskov är det tack vare det låga ränteläget lönsamt att betala vinstskatten direkt i år. Skatten på uppskov motsvarar nämligen en vanlig ränta på 3,25 % så kan du låna till en lägre ränta än 3,25 procent eller har pengar stående på ett sparkonto lönar det sig både att betala vinstskatten direkt och ta fram gamla uppskov till beskattning.

Först och främst: Här är länkar så att du kan logga in med e-legitimation och deklarera via Skatteverket.se eller via deras app. Och här är en länk med mer information om vinstskatt och uppskov vid bostadsförsäljning.

Tidtabell med viktiga datum 2015

 • 16 mars – 15 april. Deklarationsblanketter skickas ut till alla hushåll.
 • 19 mars kan du börja deklarera elektroniskt.
 • 4 maj ska deklarationen vara inlämnad till Skatteverket
 • 4 maj är sista dagen att betala in kvarskatt på belopp upp till 30 000 kronor om du vill slippa betala ränta på skattekontot. I år är räntesatsen 1,25 procent.
 • 8 juni (vecka 24) börjar skatteåterbäring betalas ut om du har deklarerat via telefon, SMS, app eller internet och har anmält ett konto dit pengarna ska betalas ut.
 • 12 november ska kvarskatt vara inbetald på skattekontot för dig som får slutskattebesked i juni eller augusti. Därefter ökar kostnadsräntan till 16,25 procent.
 • 14 december ska kvarskatt vara inbetald på skattekontot för dig som får slutskattebesked i september. Därefter ökar kostnadsräntan till 16,25 procent.

 

Nyheter

 • Har du anslutit dig till tjänsten Mina Meddelanden får du ingen deklarationsblankett. I stället får du ett mejl eller sms om att du kan deklarera elektroniskt.
 • Ungdomar födda 1996 eller senare som inte är skyldiga att deklarera men har betalat skatt får sitt slutbesked redan i april.
 • Har du köpt andelar i ett mindre företag när det bildades eller genomförde en nyemission kan du göra ett investeraravdrag. Du kan få avdrag för upp till hälften av din investering, maximalt avdrag är 650 000 kronor. Läs mer: om investeraravdrag.

 

Så här deklarerar du

 • Kolla att uppgifterna stämmer
  Ett tips till nästa år är att samla alla papper som du vet ska användas till deklarationen i en särskild plastmapp under året. Då slipper du sätta in i årsbeskeden i pärmar och får alla papper på ett ställe.
 • Gör avdrag om du har rätt till det
  Självklart ska du utnyttja möjligheten att göra de avdrag du har rätt till. Längre ned i denna text finns tips på olika avdrag och skattereduktioner.
 • Godkänn deklarationen
  När alla uppgifter stämmer ska du godkänna din deklaration. Har du inte gjort några ändringar är det enklast att deklarera via sms eller ett vanligt telefonsamtal och ange de koder som finns förtryckta längst upp på deklarationsblanketten. Vill du bara lägga till reseavdrag gör du det enklast via Skatteverkets app.Gör du andra ändringar är det enklast att deklarera via Skatteverket.se
 • Räkna ut din skatt om du har gjort ändringar
  Har du gjort ändringar stämmer inte den preliminära skatteuträkningen. Därför måste du räkna ut din skatt på nytt. Deklarerar du på internet får du den nya skatten uträknad samtidigt som du deklarerar. Brukar du få pengar tillbaka och tror att du kommer att få det nästa år också kan du begära jämkning. Mer information finns i Skatteuträkningsbroschyren SKV 425.
 • Ta hjälp om du har frågor
  Mer information finns på Skatteverket under rubriken Deklarera 2015. Du kan också ringa Skatteupplysningen på 0771‑567 567. Dagarna före 4 maj är telefonerna öppna även på kvällar och helger.