Deklarera smartare

deklarera5

Första gången jag deklarerade var det otroligt krångligt och tidskrävande. Jag vill minnas att det tog flera timmar eftersom allt skulle fyllas i och räknas ut manuellt. Det är verkligen inget jag längtar tillbaka till men dåtidens deklarationsvånda hade en stor fördel: man fick tid att reflektera över sina inkomster, utgifter, lån och sparande. Deklarationen var som en årlig besiktning där privatekonomin fick sig en ordentlig genomgång.  Alla rubriker i deklarationen går nämligen utmärkt att använda som punkter i en checklista för att få ekonomin att rulla på ännu bättre. Det tipsar jag om i artikeln Så deklarerar du smartare på SVT:s hemsida och här är en utförlig lista: 

 

ANVÄND DEKLARATIONEN SOM EN CHECKLISTA

Inkomster
Denna punkt hjälper dig att få flyt i vardagsekonomin. Fundera över:
– om du kan och vill öka arbetstiden 

– om du kan gå en utbildning för att få bättre löneutveckling framöver
– om ni är två vuxna i hushållet: se över hur mycket var och en ska bidra till gemensamma hushållsutgifter
– om ni är två i hushållet: se till att var och en har en egen pott pengar pengar och ha inga synpunkter på vad din partner använder sin pengapott till. Ger frihet och minskar risken för konflikter.
– om den ene är hemma med barnen – se till att kompensera med pensionssparande
– om den ene tjänar betydligt mindre – se till att kompensera med pensionssparande

Avdrag tjänst
–  går det att få ner den kostnaden för resor till jobbet? Exempelvis genom att byta till bränslesnålare bil, samåka, åka kollektivt eller cykla.
– kolla bilförsäkringen, inte ovanligt att det skiljer 3000 – 4000 kronor i årspremie.

Allmänna avdrag
– pensionssparande: avsluta gammalt sparande i privat pensionsförsäkring. I år är är endast 1800 kronor avdragsgillt, resten dubbelbeskattas. Fortsätt pensionsspara men på annat sätt.

Skattereduktioner

– om du går i renoveringstankar – överväg att renovera i år. Nästa år sänks ROT-avdraget från 50 till 30 procent av arbetskostnaden.

Inkomster kapital
– kan och vill du spara mer? Försök spara minst 10 procent av inkomsten, varav hälften på lång sikt.
– överväg att börja spara i ett investeringssparkonto (ISK), en bra sparform för långsiktigt sparande.
– om du har gamla bostadsuppskov – nu är det förmånligt att återföra uppskov till beskattning. Mer om det i mitt blogginlägg Deklarera redan i dag..

Avdrag kapital
– om du har flera lån och krediter – går det att slå ihop dem? Färre lån ger bättre överblick och förmodligen lägre lånekostnader.
– om du har bolån – dags att förhandla om bolåneräntan? 0,3 procents lägre ränta på ett bolån på 1,5 miljoner ger en årlig besparing på 3 150 kronor efter skatteavdrag.

/Bodil Hallin

Kommentera och diskutera gärna här eller i några av mina andra kanaler:
Facebook: Familjeekonom Bodil Hallin
Twitter: @BodilHallin
Instagram: familjeekonomen