Det är inte dyrt att ta körkort

ta körkort, #bodiltipsar

Att ta körkort kan kosta 12 000–18 000 kronor.  Många ungdomar tycker att det är för dyrt och avstår. Det är olyckligt eftersom Arbetsförmedlingen ser att unga utan körkort har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Av 123 058 unga i åldern 18-24 år som var inskrivna hos Arbetsförmedlingen under vecka 12 saknade 56 procent körkort. Visst är 18 000 kronor mycket pengar men ett körkort är en investering som snabbt kan bli lönsam.

Om du helt saknar inkomst och får jobb snabbare tack vare att du har körkort:
Investeringen lönar sig efter 29 dagar

Om du har lägsta A-kassa och får jobb snabbare tack vare körkort:
Investeringen lönar sig efter
44 dagar

Om du har maximal A-kassa och får jobb snabbare tack vare körkort:
Investeringen lönar sig efter
94 dagar

(Beräkningarna ovan bygger på att körkortet kostar 15 000 kronor och att du får ett jobb med 20 000 kronor i månadslön)

Så stor blir avkastningen om du får ett jobb med högre lön

Säg att du tack vare körkortet kan komma i fråga för ett jobb som ger högre lön. På vissa jobb är det krav på körkort, på andra jobb är det en fördel. Det är till exempel körkortskrav på 77 procent av jobben inom försäljning, inköp och marknadsföring.

300 kr mer i månaden ger 98 500 kr mer i plånboken under ett yrkesliv.
500 kr mer i månaden ger
164 000 kr mer i plånboken under ett yrkesliv.
1 000 kr mer i månaden ger
382 000 kr mer i plånboken under ett yrkesliv.

(Beloppen avser ökad månadslön efter skatt under 40 år omräknat till dagens penningvärde.)

Fördelar med körkort

 • Du har körkortet ”livet ut”, det är en engångsinvestering.
 • Ett körkort öppnar upp för fler arbetsmöjligheter. På vissa jobb är det krav på körkort, på andra är det en fördel. Du blir helt enkelt mer anställningsbar med körkort.
 • Ett körkort ger möjlighet att bo på fler ställen i framtiden, antingen tillfälligt eller permanent. Bor du i en större stad med bra kollektivtrafik kan körkort kännas onödigt men på mindre orter och på landsbygden är det svårt att klara sig utan tillgång till bil.
 • Med körkort har du möjlighet att resa på semester till platser som inte kan nås via kollektivtrafik eller arrangerade resor.

 

Nackdelar med körkort

Tar du körkort tidigt kan det föra med sig att du köper bil tidigt. Att äga bil innebär stor frihet men också stora utgifter. En tio år gammal Toyota Yaris kostar runt 2000 kronor i månaden om den körs 1500 mil om året, eventuella lånekostnader tillkommer. Så innan du köper bil: räkna på de verkliga kostnaderna på oberoende sajten Bilsvar.se och fundera på om det finns billigare men ungefär lika bra alternativ för dina resor, till exempel att åka kollektivt, cykla när det går, gå med i en bilpool, dela bil med någon annan eller hyra bil vid vissa tillfällen.

Tips till dig som sparar till körkortet

Är du förälder räcker det att spara lite om du börjar tidigt. 100 kronor i månaden i 18 år blir 21 600 kronor. Med tre procents årlig avkastning blir summan 28 600 kronor.

Ännu viktigare är att uppmuntra dina barn att tidigt lära sig att spara långsiktigt. Öppna ett separat sparkonto och kom överens om att till exempel 10 procent av månadspengen, födelsedagspengar, julklappspengar och lön från sommarjobb går till sparkontot.
 
Är du ung och saknar sparande – det är aldrig för sent att börja spara. Försök hålla dina utgifter på ett minimum, sätt ett tydligt sparmål och starta ett automatiskt månadssparande.   

Tips till dig som ska ta körkort

 • Körkortsportalen.se är Transportmyndighetens sajt för allt som rör körkort. Där kan du ansöka om körkortstillstånd, handledartillstånd och boka tid för prov.
 • Övningskör hemma om möjligt. Kör både korta resor i stadstrafik och längre sträckor på landsväg. Se till att din/dina handledare hemma ansöker om tillstånd och genomgår handledarutbildning i god tid innan du vill börja köra.
 • Har du övningskört ett tag? Ta en körlektion för att se vad du behöver öva mer på. Ta med dig tipsen och öva på det du behöver med din handledare hemma. På så sätt kan du spara in körlektioner.
 • Körkortspaket eller enskilda lektioner? Vilket som blir billigast beror på hur många lektioner du tar. Fråga vad körkortspaketet innehåller, vad det kostar, om du kan få pengar tillbaka om du inte behöver utnyttja alla lektioner som ingår, om du kan delbetala och om det kostar något extra att delbetala. Försök uppskatta om körkortspaketet eller enskilda lektioner är bäst för just dig. Kolla också På sajten Körkortsjakten.se kan du jämföra priser på trafikskolor runt om i landet.
 • Sätt mål för när du ska vara klar med körkortet, sätt av tid för att plugga teori och boka flera lektioner på en gång så att du inte behöver vänta på tider i onödan. Kolla upp avbokningsreglerna.
 • Det kan löna sig att ta en extra lektion istället för att bli underkänd på uppkörningen, en körlektion är billigare.

 

För dig som vill läsa mer

Svenska Dagbladets artikelKörkortskrav tynger jobblös
Myndigheten Trafikanalys rapport,Färre unga tar körkort”, kapitel 5. Enligt denna rapport har andelen 18 – 24-åringar som har körkort minskat från 75 till 60 procent de senaste 30 åren.  Huvudskälet för att ungdomar inte tar körkort är att de tycker att det är för dyrt.

Bodil Hallin, Familjeekonom, Ikano Bank

Kommentera och diskutera gärna här eller i några av mina andra kanaler:

Facebook: Familjeekonom Bodil Hallin
Twitter: @BodilHallin
Instagram: bodilhallin

Kommentarer

 1. Maria skriver:

  Intressant och bra sammanställning! Någon som kan komma på fler liknande dyra kostnader/inköp som faktiskt kan vara investeringar istället?

 2. Niklas skriver:

  Hej,

  jag ska ta körkort nu och 18.000 kronor kommer jag inte långt på. Den kostnaden förutsätter att det går att övningsköra med sina föräldrar där de står för kostnaden för bilen. Då jag inte har den möjligheten så har jag kommit till insikten att det finns två alternativ; chansa och endast köra körlektioner (då kan kostnaden skena iväg om man aldrig suttit bakom en ratt förut med en risk att dessutom bli lurad), eller att köpa en begagnad bil och ha en billös vän som handledare. I båda dessa fallen blir kostnaden uppemot 35-40.000 kronor. Men i det senare fallet har man en bil med i kalkylen och möjlighet att köra mycket mer.

  Jag vill ju inte riktigt tro att det ska behöva vara så dyrt, men jag kan inte få ihop en billigare kalkyl. Bara de obligatoriska kostnaderna för kortet är över 4000 kronor. Får hoppas jag är en naturtalang så det inte ska behövas så många körlektioner.

  Finns det något tips för att göra det så billigt som möjligt som jag ej tänkt på? Vid bilköpet vet jag vad jag ska tänka på.

  /Niklas

  • Bodil Hallin Bodil Hallin skriver:

   Hej Niklas,
   Jag tror att du har gjort genomtänkta och realistiska kalkyler. Du skulle ju kunna ta kontakt med två-tre körskolor, resonera med dem och be dem presentera inom vilket intervall de bedömer att kostnaderna kommer att hamna inom. Du skulle ju också kunna ta en eller ett par körlektioner så att en bilskolelärare kan kolla in hur det är med naturbegåvningen 😉 Det kan ge dig en lite bättre uppfattning om vad bilskolealternativet skulle kunna kosta.
   Och när det gäller alternativet att köpa bil: Har du kompisar som inte heller har möjlighet att övningsköra privat? I så fall skulle ni kunna dela på kostnaderna för bilen. Fast då är det ju viktigt att ni också avtalar om försäkringsersättning och annat kompisen/kompisarna av misstag skulle orsaka en skada på bilen.
   Lycka till med körkortet! Hälsningar Bodil