Det är kul att deklarera!

Nu är det snart dags att deklarera. Jag tycker att det är kul att få en överblick över hela min ekonomi speciellt när jag ser att jag har fått bra ränta på mina pengar.

Skatteverket har börjat skicka ut deklarationsblanketterna till oss. Alla får inte sina blanketter samma dag men har du inte fått din blankett 14 april bör du kontakta Skatteverket. Senast 4 maj ska Skatteverket ha din deklaration. Men redan i morgon 24 mars finns din individuella information på Skatteverkets hemsida och då kan du deklarera på Internet. Jag brukar alltid deklarera på Internet för jag tycker det är bra med alla kontroller som finns och ger mig signaler om något verkar felaktigt. När man har sålt både aktier och aktiefonder är det mycket enklare att deklarera på nätet än att göra en pappersdeklaration. Dessutom kan man gå in och ändra i deklarationen och skicka den igen om man kommer på något som man har missat. Deklarerar du på nätet får du ett kvitto på att du har deklarerat. Den individuella informationen och din deklaration finns tillgänglig på nätet ända fram till 17 juni 2009.

Har du köpt hushållsnära tjänster ska du skicka en separat ansökan om skattereduktion för det till Skatteverket i Västervik så att de har informationen senast 4 maj. Du ska inte inkludera den ansökan i din vanliga deklaration om du inte har fått tjänsten som en löneförmån av din arbetsgivare. Har du köpt ROT-tjänster efter 7 december 2008 till 30 juni 2009 som du tänker ansöka om skattereduktion för ska du ansöka om det nästa år. Om du inte vill vänta på pengarna kan du ansöka om förändrad beräkning av skatten, det som vi tidigare kallade jämkning. Jag har skrivit lite tips och kort information om en del nyheter som du kan läsa här.

Lycka till med deklarationen!

Ann-Sofie Magnusson

familjeekonom Ikano Bank

Kommentarer

 1. Anonym skriver:

  Hej Ann-Sofie,

  Hur fungerar det igentligen med avdrag för hushållsnära tjänster? Om man köper tjänster under 2009, måste man ansöka om avdrag redan den 4:e maj i år, eller kan man vänta och göra ansökan till nästa årsdeklaration? Kan det vara så att gemeneman tycker att regelverket från Skatteverket är otydligt och det är därför marknaden för denna typ av tjänster inte lossnat än?

 2. Ann-Sofie skriver:

  Hej!

  Den som köper hushållsnära tjänster från januari t.o.m. 30 juni 2009 ska ansöka om skattereduktion hos Skatteverket i Västervik senast 3 maj 2010. Den ansökan ska inte inkluderas i den vanliga Inkomstdeklarationen. Regeringen kommer under våren att föreslå att den s.k. fakturamodellen ska införas från 1 juli 2009. Det innebär att köparen av tjänsten får skattelättnaden direkt vid köpet och sedan får säljaren begära utbetalning från Skatteverket med den del av arbetskostnaden inklusive mervärdesskatt som köparen inte har betalat. Rot-tjänster som den som äger en bostad har köpt från och med 8 december 2008 till 30 juni 2009 ska också inkluderas i ansökan om skattereduktion som Skatteverket i Västervik ska ha fått in senast 3 maj 2010. Det nya s.k. ”Hus-avdraget” inkluderas i skattereduktionen för hushållsnära tjänster. Du kan köpa hjälp med att renovera, bygga till- och bygga om din ägda bostad och ansöka om skattereduktion på halva arbetskostnaden. Denna skattereduktion samordnas inom ramen för hushållsnära tjänster. Varje vuxen som äger en bostad kan köpa tjänster på upp till 100 000 kronor och få tillbaka maximalt 50 000 kronor per år.
  Ann-Sofie Magnusson
  familjeekonom Ikano Bank