Earth Hour special – 5 enkla tips som gör skillnad för miljön och plånboken

På lördag infaller Earth Hour mellan 20.30 och 21.30. Under denna timma uppmanas vi alla att i första hand släcka belysning och om så önskas även stänga av icke-nödvändiga elektriska apparater för att uppmärksamma klimatfrågan. Kampanjen är ett globalt initiativ från Världsnaturfonden WWF. Att vara klimatsmart kan många gånger även vara plånbokssmart. Det ska dessutom vara enkelt tycker jag. Jag har därför samlat några tips som enkelt kanimplementeras i din vardag och kan spara dig tusenlappar!

  • Kolla ditt elavtal – Att ha ett tecknat elavtal kan gör en stor skillnad. Tecknar du inte ett avtal så får du ett mycket dyrare tillsvidarepris som kan ge dig tusenlappar mindre i plånboken varje år. Vill du jämföra priser kan du göra det Energimarknadsinspektionens sajt Elpriskollen.se 
  • Drick vatten – men bara ur kranen. Vatten är gratis och svenskt vatten är rent och gott direkt ur kranen. Betala inte dyrt för att få vatten i en flaska. En flaska vatten om dagen, fem dagar i veckan blir 3900kr per år!! Dessutom slipper vi transportkostnader av flaskor och risk för plastflaskor i naturen.
  • Ät mer vegetariskt – Att äta varierad kost är bra. Testa att byta ut en lunch eller middag till helt vegetariskt. Det är billigare än kött och snällt mot miljön. Har du ingen lust att ändra kosten kan du rädda mat med appen Karma. Du betalar halva priset för mat som blir över från restauranger, caféer och mataffärer.
  • Köp second hand – Barnkläder, leksaker, trädgårdsutrustning eller dataspel. Utbudet av secondhand prylar växer och det är ett riktigt miljövänligt och plånboksvänligt alternativ om man vill konsumera klokare. En bra app som underlättar köp och sälj i ditt närområde är Shpock.
  • Cykla – Varför inte ta cykeln till jobbet, gymmet eller kompisen? Snart är våren här och vi kan passa på att njuta av både lite sol och rörelse. Tycker du att avståndet är för långt kanske en el-cykel är en bra investering. Du kan dessutom ansöka om att få 25 procent av priset på fordonet inklusive moms, eller maximalt 10 000 kronor i elfordonsbidrag.

Vill du ha tips om vad du ska göra medan lampan är släckt? WWF har gjort en egen lista som du kan inspireras av.

/Sharon