En hyllning till det passiva på Alla soffpotatisars dag

Ikano12_low res

Visst är det underbart att bara få ligga i soffan och göra nästan ingenting. I dag firar vi Alla soffpotatisars dag och då vill jag passa på att hylla det passiva. Här är sex korta tips på hur du med minimal ansträngning kan förbättra din ekonomi.

1. Välj soffliggarfonden
Strunta i att lyssna på dem som vill sälja på dig dyra och krångliga fonder för din premiepension. Stanna lugnt kvar i statens soffliggarfond, AP7 Såfa. De senaste tio åren har avkastningen varit mycket bättre än de flesta privata fonder. AP7 Såfan har gett 134 % medan ett genomsnitt av privata fonder har gett 81 %. Har du redan valt andra fonder så är det väldigt enkelt att byta via Pensionsmyndighetens hemsida.

2. Välj passiva fonder
Passiva fonder kallas också för indexfonder. Det fina med dem är att de har låga avgifter. Det beror på att indexfonder med automatik kopierar sammansättningen och därmed också avkastningen av olika värdepapper på en viss marknad, exempelvis stockholmsbörsen. Det behövs alltså inga välbetalda kapitalförvaltare som sköter jobbet. Flera rapporter och undersökningar slår fast att indexfonder är mycket svårslagna över tid. Så placera i indexfonder och behåll pengarna där.

3. Försök ha passiva inkomster
Att få passiva inkomster handlar om att tjäna pengar utan att behöva lägga ner någon större arbetsinsats. Räntor och aktieutdelningar är en typ av passiva inkomster, men varför inte låta andra tillgångar jobba för dig medan du tar det lugnt?
* Har du en stor bostad – hyr ut ett rum
* Har du sommarstuga, båt eller husvagn – hyr ut den när du inte själv använder den
* Har du en stor tomt på landet – hyr ut marken för en mobilmast, ett vindkraftverk eller som
uppställningsplats för husvagnar
* Har du bil – anmäl dig till en samåkningssajt och dela på kostnaderna
* Reser du utomlands – hyr ut din bostad under tiden

4. Låt överföringar gå med automatik
Bästa och enklaste sättet att spara är via en automatisk överföring samma dag som lönen betalas ut. Då blir sparandet verkligen av utan att du behöver anstränga dig. Att lägga upp automatiska överföringar till sparkontot, huskontot, fonder, eller till barnens veckopeng tar max tio minuter.

5. Bevaka boräntorna med automatik
Äger du ditt boende så är bolånen förmodligen din största utgiftspost och därmed den post du kan spara mest pengar på. Med Compricers bolånebevakare får du ett mejl när räntorna ändras – en bra signal om att det kan vara dags att förhandla om bolånet

6. Beställ fondväckning längre fram
För att få bra avkastning är det klokt att titta till sparandet någon gång då. Beställ fondväckning via Fondkollen.se så slipper du själv hålla reda på när det är dags.

Så låt oss i dag med förenad, minimal ansträngning sjunka djupt ner i närmsta soffa och njuta av att bara vara passiva!

/Bodil Hallin

Kommentera och diskutera gärna här eller i några av mina andra kanaler:
Facebook: Familjeekonom Bodil Hallin
Twitter: @BodilHallin
Instagram: familjeekonomen