Enklare och roligare med en buffert

buffert, spara, sparande, privatekonomi

I dag kom SCB:s nya siffror på att 18 % av svenskarna bor i ett hushåll som inte skulle klara av en oväntad utgift på 10 000 kr. Det gör mig nedstämd. Det innebär att 1,7 miljoner svenskar, unga som gamla, går miste om den trygghet och frihet som en buffert på 10 000 kronor ger. 

Saker kan gå sönder och roliga saker kan dyka upp
En rotfyllning, byte av en trasig kamrem eller en ny dator kostar runt 3 500 kronor. En månads sjukskrivning kostar runt 4 000 kronor efter skatt vid en månadslön på 25 000 kronor. En oväntad weekendresa med kompisarna eller ett bra erbjudande på nya soffor när de gamla börjar bli slitna… En buffert kan vara bra till mycket.

Fördelarna med en buffert
Med en buffert blir livet enklare – man slipper oroa sig för oväntade utgifter och har pengar att ta av när något händer. En buffert gör också livet roligare – man kan göra eller köpa det man vill när tillfället dyker upp. Fler positiva upplevelser, trygghet och frihet. Det är inte illa pinkat av något så torrt och tråkigt som en buffert.

Varför väljer då så många bort en buffert?
Självklart är det inte så lätt att spara ihop till en buffert om man har låg inkomst men jag tror att det i första hand handlar om att många inte är vana att spara. Att spara har inte blivit en naturlig del av vardagen.

Vad ska vi göra åt det?
Att spara borde vara lika naturligt som att borsta tänderna. Ett första steg är att alltid spara en viss procent av det man får ut och göra det med automatik direkt när lönen, pensionen eller a-kassan kommer. Jag gillar tanken på att alltid spara 10 procent, då behöver man bara ta bort en nolla för att få fram månadssparandet. I så fall kan ett hushåll som får ut 20 000 kronor efter skatt spara ihop 10 000 kronor på bara fem månader. För ett hushåll som får ut hälften, 10 000 kronor efter skatt, tar det förstås dubbelt så lång tid men det går ändå att åstadkomma inom ett år. Och att få loss pengar ur vardagsekonomin är inte så svårt. I ett tidigare blogginlägg får du några exempel.

Inför ett skattefritt buffertsparkonto
Buffertsparande borde gynnas skattemässigt. Centerpartiet och Folkpartiet har tidigare lanserat ett förslag på ett årligt grundavdrag på kapitalinkomster. Ett bättre förslag tror jag skulle vara att införa ett helt nytt buffertsparkonto där saldo under 20 000 kronor skulle vara helt skattebefriat. Många har svårt att ta till sig begrepp som grundavdrag och kapitalinkomster. Ett skattebefriat buffertsparande är mycket enklare att förstå sig på. Då kanske buffertsparande äntligen skulle kunna bli något för alla.

Länk till SCB:s pressmeddelande 2014-11-25

Vad tror du ska till för att fler ska buffertspara?
Kommentera och diskutera gärna här eller i några av mina andra kanaler:
Facebook: Familjeekonom Bodil Hallin
Twitter: @BodilHallin