Enklaste sättet att betala räkningar

betala räkningar, enklare betalningar, OCR

”… dessa förbannade OCR referensnummer… .  Det är en låååång radda med siffror som man måste sitta å traggla sig igenom för varje faktura som ska betalas. Det måste finnas ett annat sätt…”

Så skrev Olle i ett brev till P4 Gotlands redaktion i veckan och igår förmiddag pratade vi OCR-nummer och enkla betalningar i direktsändning.

Varför behövs OCR-nummer?
Tack vare OCR-numret vet mottagaren vem som har betalat. Eftersom man ofta får flera fakturor från varje företag (elräkningar, mobilräkningar, räkningar på internetköp) behövs ett särskilt referensnummer för varje faktura, det räcker alltså inte med personnumret. Vi lär nog få leva med OCR-nummer ett tag till, men det finns alternativ som gör att du inte behöver knappa in OCR-nummer manuellt.

Alternativ 1: e-faktura
Det allra enklaste sättet att betala räkningar tycker jag är via e-faktura. Fakturan skickas då direkt till internetbanken och när man har godkänt fakturan sker betalningen automatiskt på förfallodagen. Man slipper knappa in alla uppgifter, man slipper pappersfakturan och man får den digitala fakturan automatiskt arkiverad i internetbanken. E-fakturor har blivit allt mer populära, under 2013 tog 43 procent av internetbankkunderna emot minst en e-faktura enligt statstik från Svenska Bankföreningen. På sajten e-faktura kan du se vilka företag som erbjuder e-faktura.

Alternativ 2: autogiro
Autogiro innebär att pengar dras automatiskt från kontot utan att man behöver godkänna varje betalning. En del företag skickar dessutom ut en pappersfaktura varje månad, andra gör det inte. Tycker du att det är svårt att hålla reda på autogirobetalningarna är e-faktura ett bättre alternativ.

Alternativ 3: scanna med mobilen
Med hjälp av en app kan du använda mobilen för att scanna in OCR-numret. En del banker erbjuder denna tjänst. Det finns också gratis appar för både iPhone och Android.

Alternativ 4: scanna med läspenna
Läspennor som scannar in och omvandlar text till digital form har funnits länge . Nackdelen är priset. De kostar flera hundra kronor och är knappast ett alternativ om du inte har behov av att scanna in även andra texter.

Alternativ 5: privatgiro
Privatgiro är alternativet för dig som inte vill använda dator eller internet. I stället samlar du ihop dina räkningar, fyller i ett försättsblad och skickar iväg räkningarna för betalning. De flesta banker tar ut en årsavgift på cirka 300 kronor.

Här är länken till sändningen i Radio P4 Gotland. Inslaget börjar lite drygt 17 minuter in i programmet.

Har du andra tips på enkla betalningar?Kommentera och diskutera gärna här eller i några av mina andra kanaler:

Facebook: Familjeekonom Bodil Hallin
Twitter: @BodilHallin
Instagram: bodilhallin

Bodil Hallin
Familjeekonom Ikano Bank

Kommentarer

 1. Anders Gustafsson skriver:

  Bra tankar, men hur kommer det sig då att ni inte har E-faktura på tex VW-kortet?

  • Bodil Hallin Bodil Hallin skriver:

   Hej Anders!

   Jag har vidarebefordrat din fråga till mina kollegor som jobbar med VW-kort och andra kort. Återkommer så fort jag har fått svar från dem.

   Hälsningar Bodil

   • Bodil Hallin Bodil Hallin skriver:

    Hej igen Anders,
    Så här svarar Klas Lindgren som är Business Line Manager, Partner Sales på Ikano Bank: – ”Vi arbetar med ett projekt som syftar till att kunna erbjuda våra kunder fler betalningsalternativ totalt sett. Eftersom E-faktura är en delkomponent i projektet, kommer den tillsammans med andra initiativ att ingå i den gemensamma utvecklingen där lansering kommer att ske under nästa år. Därav har vi valt att inte utveckla denna funktionalitet separat.”
    Vi som gillar e-faktura får alltså ge oss till tåls lite till. Jag såg förresten att det kommit en helt ny rapport från internetstatistik.se om dagens och framtidens betalningsmetoder. http://www.internetstatistik.se/rapporter/sverige-betalar/ En liten intressant detalj ur rapporten: I en undersökning var 48 % av de svarande positiva till biometri (ögonscanning och fingeravtryck som identifiering vid betalningar). Det händer mycket på betalfronten nu…. Ha en fortsatt fin vecka! /Bodil

 2. JB skriver:

  Hej,
  Jag ställer samma fråga som Anders ställde ovan. Hur kommer det sig att ni inte har e-faktura på VW-kort? Eller har jag bara missat det?

  • Bodil Hallin Bodil Hallin skriver:

   Hej JB! Först vill jag be om ursäkt för att svaret dröjt. Jag råkade radera aviseringen om din kommentar och sedan föll det bort helt.

   Jag har på nytt pratat med kollegorna som utvecklar olika betalningslösningar för kort. De har under året prioriterat och sjösatt möjligheten att kunna betala via bank-ID och mobilt bank-ID framför e-faktura. Det finns inget lanseringsdatum för e-faktura på VW-kortet, men jag har framfört din fråga för att bidra till en högre prioritering.
   Bästa hälsningar, Bodil

 3. Kenta skriver:

  Är precis inne för att kolla om det skulle gå och få E-faktura på mitt SEAT kort. toppen att det är på gång.
  E- faktura är superbra…

 4. Helge Larsson skriver:

  Min fråga är enkel: Hur kan man betala räkningar gratis, antingen man får e-faktura eller via e-mail eller brevlåda och bara skriver in betalning ifrån ett konto som pengar dras ifrån. Och att denna tjänst inte kostar några pengar.

  Många banker idag tar ut en hög årsavgift avgift ihop med att bankkort o annat kostar pengar och denna kostnad vill man undvika.

  • Sharon Lavie Sharon Lavie skriver:

   Hej!
   Det finns några varianter en är att man lägger in sina räkningar på autogiro. Det brukar vara gratis. För att vara på den säkra sidan kan du jämföra alla bankers avgifter på Konsumenternas Bank coh Finansbyrås sida. Konsumenternas Bank och Finans är en stiftelse. Bakom Konsumenternas Bank- och finansbyrån står Konsumentverket, Finansinspektionen, Svenska Bankföreningen, Fondbolagens Förening och Svenska Fondhandlareföreningen.
   En superbra tjänst som är helt gratis och oberoende.
   Jag hoppas du får en bättre överblick över avgifterna här.
   Bästa hälsningar
   Sharon

 5. Eliana Carvacho skriver:

  Hej!
  Hur kan jag slippa betala med pappersfaktura? Ikea (Ikano) som är så mån om naturen skickar fortfarande såna fakturor.