Ett år med bilpool

rapsfält

Förra årets fjällresa slutade med en allvarlig krock där familjebilen fick skrotas. Ingen blev skadad men vi var tvungna att köpa en ny bil. Efter några turer på bilfirmorna bestämde vi oss istället för att testa bilpool under ett år. Här är mina erfarenheter:

Sammantaget har den ekonomiska besparingen inte blivit lika stor som förväntat men det har varit väldigt skönt att slippa lägga tid på att byta däck, förvara däck, tvätta bilen och ta ledigt från jobbet för att köra den till besiktning och service. Och det har alltid funnits tillgängliga bilar även när vi har bokat bil med bara några minuters framförhållning. Så vi fortsätter med bilpool, det är bekvämt och bra ur miljösynpunkt.

Bilpool passar bäst för dig som:  inte har behov av bil varje dag, bor relativt nära en bilpool, kör mindre än 1 000 mil om året, bor där det är svårt att få parkeringsplats, bor där det är dyrt att parkera egen bil. Bilpool är också ett alternativ till att ha en andrabil.

Tips till dig som också vill testa att dela bil med andra
1) Börja med att ta reda på vad det egentligen kostar att äga en bil själv. Det gör du på Bilsvar.se En bilpoolsresa framstår vid en snabb anblick som mycket dyrare, vilket den inte alltid är. Det är mycket lätt att bortse ifrån värdeminskning, däckbyten, besiktning och andra halvdolda kostnader som en egen bil medför.

2) Leta sedan reda på utbudet av bilpooler på din ort. Sajten Gröna Bilister har en förteckning över både rikstäckande bilpoolsföretag och lokala organisationer. Gå in på respektive bilpools hemsida, gör en kalkyl över beräknad årskostnad utifrån dina behov och jämför med kostnaden för att äga egen bil.

3) Samåkning för dig som inte har tillgång till bilpool: Samakning.se eller Skjutsgruppen.nu


HÄR ÄR MINA ERFARENHETER AV BILPOOL

Kostnader
Eftersom vi inte behöver bil till vardags körde vi bara 730 mil det senaste året. Totalkostnaden för bilpoolen landade på 2 800 kronor i månaden eller 47 kronor milen, ungefär lika mycket som en egen bil enligt sajten Bilsvars kalkyler.

Fördelar med bilpool
– skönt och tidsbesparande att slippa tvätta, byta däck, förvara däck och besiktiga bilen
– skönt att slippa tänka på bilen när vi inte använde den
– bra att ha tillgång till olika bilar för olika behov. Volvo V40 i normalfallet, C30 vid korta shoppingresor, V50 eller V70 vid resor till och från sommarstugan när vi behövde frakta saker.
– vi planerade vår bilanvändning bättre och samordnade ärenden, vilket bidrog till lägre körsträcka än om vi hade ägt bil, det kändes klimatsmart
– bra att även kunna utnyttja bilpool i andra städer, det gjorde vi vid ett par tillfällen
– bilpool funkade både för att transportera katt och för att övningsköra med tonåring

Nackdelar med bilpool
– den ekonomiska besparingen blev inte lika stor som förväntat
– ibland kände vi att vi blev lite snåla och drog oss för att hyra bil

Faktiska kostnader för bilpool under ett årbilpool
Korta resor = upp till 3 timmar. Dagsresor = upp till 12 timmar. Långa resor = över 12 timmar

Schablonkostnader för att äga egen bil
egen bil
Bilmodell: Volvo V40T4, 2013, körsträcka 1000 mil om året, bränsleförbrukning 0,55 l/mil
Uppgifter från sajten Bilsvar.se

Bra länkar om att dela med andra:
Bloggen Delaeko.se
Artikel i Dagens Industri 2015-05-16: Delning ändrar konsumtionen

/Bodil Hallin

Kommentarer

 1. Annelie skriver:

  Tack för en jättebra artikel.
  Har funderingar på bilpool, för att slippa oro samt få ner kostnader bla. dyrt garage.
  Men vad jag förstår på din artikel så verkar ni kunnat låna bil för semester i fjällen, jag har fått uppfattning att man inte kan ”låna” bilen längre perioder. Men antar ni varit i fjällen minst en vecka, stämmer det?
  Blev också glatt överraskad att ni kunnat låna bil i olika städer. Det har jag fått en uppfattning att man inte kunde och att då måste man vara med i olika bilpooler och betala även avgift där som då blir en extra kostnad.
  M V H
  Annelie

  • admin skriver:

   Hej Annelie,

   Först: ursäkta att svaret dröjt. Sedan: kul att du har haft nytta av blogginlägget 🙂
   Jo det stämmer – man kan boka bilen för en vecka eller mer. Det brukar faktiskt vara lägre priser/erbjudanden på helger och hela veckor, särskilt under sommar och andra helger. Det här ser säkert olika ut i olika bilpooler men vi är med i Sunfleet som är en stor rikstäckande pool. De har ju först och främst företagskunder, därför är det alltid mycket lätt att få tag i bil på kvällar, helger och semestrar. Och det är förmodligen också anledningen till att de har erbjudanden då också.

   Att boka bil i olika städer är busenkelt via deras app. Det gör ju också att man kan kombinera olika färdsätt: tåg för de långa sträckorna och bil för de kortare sträckorna när man väl är framme vid resmålet.

   I veckan var vi i Danmark med en bil från bilpoolen. Det funkade utmärkt det också.

   Bästa hälsningar
   Bodil

 2. Anders skriver:

  Hej,
  Vet inte om du läser det här eftersom det är ett gammalt blogginlägg men vet du hur bildelning mellan grannar funkar? Till exempel dom här ser ut att erbjuda en sån tjänst. Låter vettigt för att slippe äga en egen bil men är osäker på hur säkert det är att hyra bil av en granne jämfört med etablerade kedjor som Hertz.

  Mvh,
  Anders

  • Sharon Lavie Sharon Lavie skriver:

   Hej Anders!
   Jag ska börja med att erkänna att jag inte har någon erfarenhet av att hyra bil av en privatperson. Efter en snabb koll med Konsumentverket så vet jag att det inte finns några anmälningar av företaget du länkade till heller. Det man ska bedöma då är priset, bekvämligheten och relationen. Är priset billigare? Får du tillgång till grannens bil när du behöver det och är det smidigt att hämta bilen? ( Står den på grannens uppfart är det ju en sak, men om den står parkerad vid grannens arbetspålats vad gör ni då?) Vad händer med er relation om något händer?
   Prata gärna igenom situationer så som skada, olycka, självrisk, stöld, förseningar, tillgång och bestäm på förhand vad som gäller.Går ni igenom en förmedling så står företaget för självrisk och försäkring när bilen är uthyrd, men hyr du direkt av grannen får ni nog prata med försäkringsbolaget också.
   Jag hoppas att det har gett dig lite punkter att tänka på, även om jag inte kunde ge dig ett konkret svar.
   Hälsningar
   /Sharon

 3. Martin skriver:

  Hej tack för bra inlägg! Värdeminskningen i kalkylen verkar något låg om man räknar på motsvarande bil från en bilpool till exempel en Volvo V 40 ett till tre år gammal? En värdeminskning på 10.000 låter som en åtminstonde tio År gammal bil? Vi hade en Nissan not som kostade 100.000 kr inköpskostnad och hade en värdeminskning på 28.000 kr det första året. ska man även beakta säkerheten på var man kör så blir ju bilpoolen i vårt fall billigare.

 4. Simon skriver:

  +1
  Värdeminskningen stämmer inte normalt. Skulle vara om man behåller bilen i 20 år. Vår senaste bil, Peugeot 308 2012, gick från 125tkr till 65tkr på drygt tre år. Värdet framöver på framförallt dieselbilar måste vara extremt osäkert.
  Service och reparation 3tkr per år? Borde ägt en Volvo tydligen.:) Årlig service kostade 5tkr minimum för oss. Jag räknar 4tkr/månad för mellanprisbil.

  • Sharon Lavie Sharon Lavie skriver:

   Hej Simon!
   Inlägget skrevs för 3 år sedan av Familjeekonomen innan mig. Säkert har saker hänt sen dess. Det jag kan tipsa om är att spana in Bilsvar.se. Där kan du knappa in din ett registreringsnummer eller välja bilmodell som du är intresserad av så kommer en full uträkning på vad bilen kostar. Tjänsten tillhandahålls av Konsumentverket så det är helt gratis. Självklart blir det lite schablonräkning eftersom varje individuell bil kan ju råka ut för olika missöden men i stort ska det stämma.
   Hälsningar
   Sharon