Få bästa räntan på bolånen

förhandla, bolån, pruta, ränta

Pruta. Vara en smart och tuff förhandlare. Hota att bryta kontakten om jag inte får igenom mina krav. Är det fler än jag som känner sig obekväm med den roll som bolånekunder i allt större utsträckning förväntas inta? Jag vill givetvis också ha bra villkor på mina lån, krediter och konton men jag är inte intresserad av att ta till brösttoner, det känner jag mig inte alls bekväm med. Att sätta hårt mot hårt behöver förresten inte heller leda till det bästa resultatet.

Be om bästa erbjudandet
Jag kommer att tänka på den där gamla berättelsen om vinden och solen som slog vad med varandra om vem som först kunde få kläderna av en man som var ute och promenerade. Som ni vet hjälpte det inte hur mycket vinden än blåste, det var solen som vann. Så här kommer mitt förslag på en vänligare väg till bra villkor på bolånen. Sammanfattningsvis handlar det om att be om bästa erbjudandet, fråga flera banker, tala om att du frågar flera banker och inte vara rädd för att byta till den där du får bäst villkor.

För det första: Här finns pengar att hämta. 0,3 procentenheter lägre ränta på ett tvåmiljonerslån blir 6000 kronor om året. Så även om det tar några timmar är det värt besväret.

För det andra: Ta reda var du står nu. Skriv ner din nuvarande ränta och jämför den med andra. Här finns två väldigt bra källor att hämta information ifrån. Den första är dina vänner, grannar och bekanta. Visst är vi ovana att prata pengar, men genom att öppna upp kan vi hjälpa och inspirera varandra. Den andra källan är Räntekartan, Svenska Dagbladets utmärkta sajt som uppdaterades med nya, bra funktioner i veckan. Här kan du jämföra din ränta med andras, få en indikation på hur mycket lägre ränta du skulle kunna få och hur mycket du skulle kunna spara på det. Är du prenumerant kan du dessutom få en personligt avpassad förhandlingsguide inför mötet med banken. Här är en artikel med mer info om Räntekartan.

För det tredje: Boka tid med minst två banker, gärna tre. Presentera dina önskemål och be dem ta fram sitt allra bästa erbjudande till dig och presentera det skriftligt. Nämn sedan lugnt att du har talat med andra banker och givetvis kommer att jämföra de erbjudanden du får. Om du vill kan du lika lugnt referera till vad du har fått fram via Räntekartan och/eller samtalen med andra.

För det fjärde: Jämför hemma i lugn och ro innan du bestämmer dig. Var vaksam på kombinationserbjudanden, till exempel att du måste flytta över fondsparande eller pensionssparande. En liten ränterabatt på bolånet kan snabbt ätas upp av dyra fondavgifter. Se också till att få skriftligt på hur länge eventuell rabatt på bolånet gäller och vad som händer när den tiden löper ut. Att få bra villkor som försvinner efter tre månader är inte så mycket värt. Om du i huvudsak är nöjd med erbjudandet från en bank men missnöjd med någon detalj kan du alltid fråga dem om de är villiga att ändra just den detaljen. Frågan är fri och du kan inte få mer än ett nej.

För det femte. Det är inte krångligt att byta bank. Välj den bank där du får bästa erbjudandet, det är inget konstigt med det. De banker som inte gav dig det bästa erbjudandet visste ju om att du skulle fråga andra banker också. Tyvärr är det alldeles för många som håller fast vid sin gamla bank bara för att de tror att det är svårt och krångligt att byta. Det är det inte. Din nya bank tar hand om bytet och på Konsumenternas Bankbyrå finns en bra checklista som visar hur det går till. För några år sedan bytte jag själv bank och även om jag visste att det inte skulle vara svårt gick det faktiskt både enklare och snabbare än jag hade förväntat mig.

Kommentera och diskutera gärna här eller i några av mina andra kanaler: 
Facebook: Familjeekonom Bodil Hallin 
Twitter: @BodilHallin
Instagram: bodilhallin

Kommentarer

 1. Rådvill skriver:

  Hej Bodil!

  Ikano Bank gör kommersiell reklam för ”Färdigprutade lån” men i din inledning av texten skriver du följande;
  ”Pruta. Var en smart och tuff förhandlare. Hota att bryta kontakten ….” osv

  Du tycker med andra ord inte om att bankens kunder ska acceptera ”Färdigprutade lån” utan att kunden ska vara smart och försöka förhandla räntan, oavsett produkt?
  Är det möjligt att pruta hos er?
  Eller kommer möjligheten att pruta nu att införas?

  Jag får inte riktigt ihop ditt kontra bankens resonemang om räntesättningen, så du får gärna förklara det hela för en rådvill.

  • Bodil Hallin Bodil Hallin skriver:

   Hej!

   Så gärna. Jag menar att jag inte är så glad i alla artiklar och uppmaningar som går ut på att man som konsument ska vara tuff, sätta hårt mot hårt och vara en smart förhandlare. Jag tror att många med mig känner sig obekväm med att inta en så konfrontativ roll och då kanske hellre avstår ifrån att försöka få bättre villkor. Och det är olyckligt. Självklart är det bra att fråga, jämföra olika erbjudanden, fråga igen och välja det förslag som sammantaget är det bästa erbjudandet för just mig.

   Så se mitt blogginlägg som ett försök att skapa en checklista för att få bra villkor utan att behöva ta till brösttoner. Och de första tre meningarna kan du se som exempel på uppmaningar som jag inte känner mig bekväm med. (Men jag ser nu att jag kunde formulerat mig tydligare…)

   Mitt jobb som familjeekonom innebär att ge allmänna tips och råd om privatekonomi så jag jobbar inte med direkt rådgivning eller Ikano Banks tjänster och produkter. Därför slussade jag frågan om Ikano Banks villkor till Emma Roslund Johansson som är låneansvarig här på banken. Hon säger att det inte finns möjlighet att pruta på lån hos oss och att vi inte heller har några planer på att införa den möjligheten.

   Hoppas detta rätar ut dina frågetecken, annars är du så klart välkommen igen.

   Hälsningar Bodil