Få ordning på ekonomin efter sommaren – så kickstartar du hösten

Efter semester kan det kännas skönt att få koll på ekonomin igen. Det är många utgifter som hopar sig och kanske en del räkningar från sommaren som släpar efter. Här kommer några tips för hur du får bättre ordning på din ekonomi och kickstartar hösten med full koll.

Kontrollera

Hur ser din ekonomi ut efter semestern? Har du naggat lite mer än du tänkt dig på spardepåerna eller utnyttjat krediten mer än du tänkt dig? Gör upp en plan som får din ekonomi i balans. Försök betala av extra på krediten för att få ner ränteutgifterna. Fundera även på om du behöver öka på sparandet redan nu så att du inte hamnar i samma situation till jul eller inför nästa semester.

Prioritera

Fundera över vad du och familjen vill prioritera under året. Var ganska detaljerad och diskutera vad är viktigast? Vad vill jag/vi kunna göra nu och vad vill jag/vi göra om ett år eller fem år kanske? När du har en klar bild av vad du vill ha mer av i ditt liv så blir det lättare att prioritera bort annat och få med hela familjen på tåget.

Gör en budget

Skriv ner alla inkomster i en spalt och alla utgifter i en spalt. Om du tycker det är svårt att komma på allt, använd dig gärna av Konsumentverkets Budgetkalkylen som jag tycker är ett bra verktyg.

Granska

Finns det något du kan göra i inkomstspalten för att öka dina inkomster? Jobbar du deltid? Finns det möjlighet för dig att jobba heltid? Eller kan det vara möjligt att byta jobb? Eller passar det dig att jobba extra med något som du tycker är roligt? Har du rätt till några bidrag som du inte sökt? Kan du hyra ut något du äger? Exempel är sommarstuga/husvagn/båt/bil. Kan du sälja något du äger? Barnkläder, leksaker, inredning, cyklar och sportutrustning är lätta att sälja och ger lite extra i plånboken.

Dissa

Gå igenom alla utgiftsposter och fundera på vad du kan göra för att sänka dem. Kan du skala ner på vissa abonnemang eller avsluta dem? Telefonabonnemang, elabonnemang och försäkringar är exempel på sådant som du kan spara tusenlappar på genom att jämföra olika alternativ. Dessutom kanske det finns sådant som du kan säga upp helt – hur många Tv-kanaler tittar du på, behövs så mycket surf  och den där tidningen som kommer i postlådan är den nödvändig?

Se över dina lån och krediter

Har du privatlån, blacolån eller andra typer av lån och krediter med hög ränta? Undersök om du kan slå ihop flera lån till ett och få förmånligare ränta. Om inte, försök att betala av de som har högst ränta.

Se över sparanden

  • Buffert -har du en buffert för oväntade utgifter? Hur mycket buffert du behöver beror på flera faktorer så som typ av boende, antal familjemedlemmar och fasta utgifter. Skulle du tex klara av att bli arbetslös i 3 månader utan att behöva flytta? Klarar du av självrisk på bilen eller om kyl och frys behöver bytas? Bufferten ska vara så pass stor så att den kan täcka sådana utgifter. Har du inget sådant så bör du öppna ett sparkonto (jämför räntor även om de inte är så generösa just nu). Se till att en summa förs över till detta sparande med autogiro varje månad direkt när lönen kommer.
  • Kortsiktigt sparande – sparande till semester, bil eller jorden-runtresa. Att ha ett separat sparande för framtida aktiviteter och köp ökar sannolikheten att det verkligen blir av. Beroende på när i tiden pengarna ska användas kan du välja mellan olika sparformer. Allt från sparkonto till fondsparande.
  • Långsiktigt sparande –  Att spara på lång sikt till tex pension eller till barnen är ett sätt att trygga sin ekonomiska framtid. Historiskt har placeringar i aktier och fonder kunnat ge en avsevärt bättre avkastning än vad räntor på sparkonto kan ge. Här behöver man sitta ner och titta över sitt sparande i vart fall en gång per år och hösten kan vara ett perfekt tillfälle för detta. Du behöver fundera på vilken risk du är beredd att ta men har du inte tid och överdrivet intresse så kan globala indexfonder vara något för dig.

 

Skaffa nya vanor 

  • Transport – Kan du transportera dig billigare? Bilen är en av de stora utgifterna i ett hushåll efter hyran. Att använda den mindre och istället samåka, åka kollektivt eller kanske till och med sälja bilen kan spara dig tusenlappar varje månad på bensin, försäkring, verkstad.
  • Boende – Billigare boende kan vara ett alternativ att kika på. Har du möjlighet att hyra ut ett rum? Skulle du klara dig med ett mindre boende? Skulle ett boende i ett annat område kunna sänka dina utgifter avsevärt? Att flytta ihop och bli sambo eller dela lägenhet med flera kan också vara ett alternativ för billigare boendekostnader.
  • Skippa latten – latten får stå symbol för alla onödiga små utgifter som tillsammans blir en betydande summa varje månad. Tänk på din målbild och fundera: behöver jag verkligen det här? 30 kr om dagen blir 900 kr i månaden och nästan 11 000 kr om året.
  • Delad glädje är dubbel glädje – Att börja låna prylar kan också vara en bra idé. Förmodligen äger både du och varje granne en hammare/ borrmaskin/ såg som används 2 dagar om året och ligger orörd resterande  363 dagarna. Kanske kan man dela på gräsklipparen/ symaskinen/snöslungan/ slipmaskinen/skottkärran eller köpa in dem gemensamt? Varför inte starta en Facebook-grupp för lånegrejer där du bor?

 

När du har gått igenom planen och valt precis det som passar dig, kanske allt eller kanske bara en punkt, har du påbörjat resan för att få bättre koll på din ekonomi. Förhoppningsvis kan du lägga ihop dessa besparingar och använda dem till det som gör dig glad. Oavsett om det är en resa, ett nytt staffli eller att kunna unna sig en god bit parmesan till fredagsmyset.