Familjeekonomen testar: Vad kostar bilen?

jämföra bilar

Jag har testat Konsumentverkets nya sajt Bilsvar.se som är ett perfekt verktyg när du ska köpa bil eller vill ta reda på vad bilen kostar varje månad. Egentligen.

Snabbsök och justera
Bilsvar innehåller uppgifter om hela 38 291 bilmodeller. Det är väldigt enkelt att göra en snabbsökning på en bilmodell och snabbt få fram schablonkostnader för en körsträcka på 1500 mil om året. Det är också mycket enkelt att lägga in egna uppgifter på bland annat körsträcka och försäkring.  Snabbsökningen visade att min Volvo V50,  årsmodell 2010, kostar 2 500 kronor i månaden. Efter att ha ändrat körsträcka och bränsleförbrukning fick jag fram att min bil i verkligheten kostar 34 000 kronor om året, 3 000 kronor i månaden och 20 kronor per mil. Lånekostnader tillkommer.

Jämför flera bilar
I nästa steg tog jag fram uppgifter på vad en ny större bil skulle kosta. Jag valde en Volvo V70 D2 Momentum, årsmodell 2013. Svaret kom på en sekund: 82 000 kronor om året, 7000 kronor i månaden och 48 kronor per mil. Lånekostnader tillkommer. Med funktionen ”jämför valda bilar ” visas uppgifterna sida vid sida. Då blir skillnaden i kostnader verkligen slående.

Teknik, säkerhet och komfort
Bilsvar innehåller också uppgifter om bilarnas prestanda, lastvolym, koldioxid och allt annat som rör teknik, säkerhet, komfort och miljö. Även här visas uppgifterna sida vid sida för valda bilmodeller vilket gör att man får bra överblick.

Fem av fem tummar
Sajten Bilsvar är mycket heltäckande och lättanvänd. Helt enkelt ett superbra verktyg för alla som har bil eller funderar på att köpa bil. Kostnadskalkylen ger ett snabbt och brutalt svar på hur mycket bilen egentligen kostar. Bilsvar fick mig att tänka efter och bli nyfiken på andra alternativ; vad kostar det att sälja bilen och hyra bil eller ta taxi vid behov, åka mer kollektivt, ta cykeln vid kortare sträckor eller gå med i en bilpool? Jag ger Bilsvar fem av fem tummar.

köpa bil

Vad tycker du om Bilsvar? Testa gärna och kom med synpunkter, antingen här på bloggen eller på min sida på Facebook eller Twitter.

Länktips:
Konsumentverkets tips om bilar och bilköp
Motormännens rådgivningssajt ”Köra och äga – din bilekonomi”

Bodil Hallin
Familjeekonom, Ikano Bank

Kommentarer

 1. Marie skriver:

  Vår gamla bil från 2009 kostade oss på slutet 46 kr/mil. Den vi hyrde i år under semestern, var en ny Volvo V40 från 2013 och som kostade oss 31 kr/mil under 3 veckor.

  Vi fick en bekväm, fräsch bil till en kostnad, som vi visste om. Inga överraskningar, det var bara koncentrera sig på färden.

  Det är så roligt, att ditt inlägg kompletterar mitt i samma ämne: Så här i backspegeln – är hyra det bästa alternativet.
  http://wp.me/p2u1yt-9E

 2. Marie skriver:

  Skrev fel år på vår gamla bil, den är var från 2003.

 3. eero elomaa skriver:

  hej. min fråga vad är milkostnad för Mercedes-Benz w210 e240 -00 sedan. tacksam för svar Med vänlig hälsning eero elomaa

  • Sharon Lavie Sharon Lavie skriver:

   Hej Eero!
   Jag kan inte hitta just den bilmodellen i tjänsten Bilsvar. Kanske går det bättre om du själv söker på ett registreringsnummer? Gå in på http://www.bilsvar.se, mata in registreringsnumret och klicka på fliken ekonomi när resultatet visas.
   Med vänliga hälsningar
   Sharon Lavie