Fyra tips för att få julen att gå ihop

jul, julbudget, julklappar, appar,

Julen är härlig men kan bli dyrare än man tänkt sig. Här är några tips som gör det lättare att behålla den rätta julstämningen både i december och när kontoutdraget kommer i januari.

1) Sätt ett tak
Bestäm hur mycket julen får kosta allt som allt. Om du vill kan du dela upp summan i fyra delar; julklappar, julmat, julpynt och resor till och från släktingar och vänner.

2) Ta till ett knep
Ta till något av nedanstående knep för att hålla koll på på utgifterna och att du håller dig inom julbudgeten.
Kortknepet: handla alla julinköp på ett och samma kontokort. Spara länken till kortföretaget som favorit i din webbläsare så att det är lätt att logga in. Ett annat alternativ är att ladda ner Ikano Banks app Skipp, som håller reda på saldot på ett femtontal olika kontokort.
Appknepet: ladda ner en app där du enkelt kan knappa in dina köp. Sök på ”ekonomi” eller ”budget”. I de flesta budgetappar finnas färdiga kategorier, till exempel kläder och mat , och det brukar vara lätt att lägga till egna kategorier, till exempel ” julbudget”
Lappknepet: ha en anteckningsbok eller lapp i plånboken och skriv ner hur mycket du handlar för samtidigt som du betalar i kassan eller på nätet.

Mer om knepen i ett av mina tidigare blogginlägg:
Om konsten att hålla en julbudget

3) Håll koll på när julen ska betalas
Försök hålla koll på vad som ska betalas i december och vad som ska betalas i januari. Skriv upp vad som ska betalas i januari på ett särskilt papper eller på en anteckningssida i  mobilen. Det är särskilt viktigt när du betalar med faktura eller kontokort. Då slipper du råka ut för en obehaglig överraskning när fakturorna kommer i mitten på januari. Vill du betala det mesta av julen i december: använd kontanter eller bankkort där summan dras direkt från bankkontot. Kontokort brukar ha brytdatum i början av månaden, vilket innebär att transaktioner som görs i mitten eller slutet av december faktureras först i januari. Att handla med kontokort är ett utmärkt sätt att få anstånd med betalningen utan att betala ränta under förutsättning att du betalar hela kontokortsräkningen.

4) Välj att leva enklare i januari
Ett sätt att få mer pengar till julen är att välja att leva enklare i januari. Det kanske rentav kan kännas ganska skönt att ta det lite lugnare och dra ner på matinköp och evenemang efter julfirandet.

Kika gärna också på Svenska Dagbladets artikel ”Så undviker du julens fällor” där en av rubrikerna är ”Julmaten varar ända till påska”. Det får åtminstone mig att vilja tänka över det där med julmatsinköpen en extra gång. Om julmaten ändå åker i soptunnan kan den ju lika gärna stanna kvar i affären.

Kommentera och diskutera gärna här eller i några av mina andra kanaler:
Facebook: Familjeekonom Bodil Hallin
Twitter: @BodilHallin
Instagram: bodilhallin

Bodil Hallin
Familjeekonom, Ikano Bank