Gör både och för sommarjobbspengarna

sommarjobb, spara, spendera, #bodiltipsar

Den där allra första sommaren när man har jobb och tjänar egna pengar. När första lönen redan har kommit och nästa kommer om ett par veckor. Ska man kasta loss och spendera allt? Köpa kläder, resa och åka på festivaler? Eller ska man vara duktig och spara för framtiden? Självklart ska man göra både och.

Som ung har du en enorm fördel – du är van att ha lite pengar att röra dig med. Dessutom har du inga tråkiga ”måste-utgifter” eftersom du förmodligen inte behöver betala hemma förrän du har gått ut gymnasiet. Därför kan du både spendera och spara utan några större svårigheter.

Varför är det smart att spendera?
Om man bara ägnar sig åt att samla på pengar blir man nog varken en bättre människa eller särskilt lycklig. Visst känner man sig nöjd när man har arbetat och gjort ett gott jobb men självklart ska du också passa på att njuta av belöningen, använda lönen till något du längtat efter. Nya upplevelser gör livet roligare och mer intressant. Det verkar dumt att missa den möjligheten. Särskilt om du är ung och inte tidigare har fått uppleva den frihetskänsla som egna pengar innebär.

Varför är det smart att spara?
Har du sparat kan du köpa eller göra saker även när du inte tjänar pengar, till exempel hänga med kompisar på en skidresa i vinter eller köpa en ny mobil om den gamla skulle råka gå sönder i höst. Ännu smartare är det att även spara långsiktigt, till exempel om du tänker plugga vidare på högskola.  Det är svårt att klara sig på endast studiemedel. Med egna pengar slipper du oroa dig för att pengarna ska räcka och slipper låna av kompisar eller föräldrar om det blir extra stora utgifter någon månad. Ett sparande ger frihet och trygghet.

Gör både och
Hur mycket är då smart att spara? Det finns inget givet svar. Det beror på hur mycket du tjänar och vad du vill göra för dina pengar. En gammal tumregel är att alltid spara minst 10 procent av lönen, alltså 1 500 kr om du skulle tjäna 15 000 kr. Men när du sommarjobbar och inte har några ”måste-utgifter” kan du lätt spara mer.

Så bestäm hur mycket du vill spendera och spara av din nästa lön? 50/50? Spara mer? Eller mindre? Det är helt upp till dig. Men det är smart att göra både och. 

Kommentera och diskutera gärna här eller i några av mina andra kanaler:

Facebook: Familjeekonom Bodil Hallin
Twitter: @BodilHallin
Instagram: bodilhallin

Bodil Hallin
Familjeekonom, Ikano Bank