Gör något bra av jobbskatteavdraget

ekonomi familjejuridik jobbskatteavdrag

Äntligen kommer januarilönen. Det nya jobbskatteavdraget ger alla som jobbar 2000 – 4000 kronor mer i plånboken under 2014. I stället för att pengarna bara slukas i hushållskassans svarta hål – använd pengarna till något speciellt. Här är några tips på hur jobbskatteavdraget kan komma till bättre nytta och mer glädje.

MEST NYTTA

Bygg en buffert
Oro för oförutsedda utgifter gör ingen glad. Har du liten eller ingen reserv: börja buffertspara! Öppna ett nytt sparkonto redan nu i helgen, lägg upp en automatisk överföring från ditt lönekonto så att pengarna dras direkt när lönen kommer in. Klart!
Konsumenternas Bankbyrå har en bra sparkontojämförelse.

Få juridiken på plats
Om du inte riktigt vet vad som händer med dina och din partners tillgångar om ni separerar eller när ni dör: läs på och boka tid hos en jurist, skriv samboavtal, testamente eller det som behövs. Detta är något som alla borde göra. Visst, det kostar ett par tusenlappar men det är en investering som är väl värd sitt pris. Ta regeringens broschyr om familjejuridik till hjälp när du ska läsa på inför besöket hos juristen. Broschyren finns även på lättläst svenska.

Få bättre avkastning
Du kanske redan har ett sparkapital men tycker att det här med fonder och aktier känns lite främmande och skrämmande. Då kan du använda dina jobbskattepengar för att prova på att ta mer risk för att öka möjligheterna till högre avkastning. Sparar du 300 kronor i månaden i 10 år har du fått ihop 36 000 kronor. Kan du få 5 procents årlig avkastning har kapitalet vuxit till 46 500 kronor. En indexfond som följer ett visst aktieindex har låga avgifter och är en bra start. På Fondkollen.se eller Morningstar.se finns guider där du lär dig mer om fonder och får hjälp att välja.

Gå med i en A-kassa
Om du inte är med i en A-kassa kan du få som mest runt 5 400 kronor i månaden efter skatt om du skulle bli arbetslös. Är du med i en A-kassa får du runt 10 800 kronor i månaden efter skatt. Att vara med i en A-kassa kostar 90 – 330 kronor i månaden beroende på A-kassa. Här är en lista med kontaktuppgifter till alla A-kassor. Är du redan med i en A-kassa men vill ha ett bättre skydd vid arbetslöshet erbjuder en del fackförbund bra inkomstförsäkringar. Alternativt kan du teckna en separat inkomstförsäkring.

Lär dig mer om ekonomi
Kunskap ökar dina möjligheter att få bättre ekonomi. Här är några exempel på böcker som är lättlästa och förklarar ekonomi på ett begripligt sätt:
Så kan alla svenskar bli miljonärer, Per H Börjesson, ca 110 kr
Ta makten över din pension, Annica Creutzer, ca 40 kr
Vår ekonomi, Klas Eklund, ca 330 kr (Lättläst om makroekonomi)

Fattiga och rika, Peter Söderman, ca 180 kr (om svenskarnas privatekonomi och vad du kan göra för att påverka din egen ekonomiska situation)

Betala av en kredit
Om du har många och/eller stora skulder: betala av en kredit. Börja med den som har högst ränta. Ett annat sätt att få ner kreditkostnaderna är att slå samman mindre krediter till en enda. På Lånelabbet på Konsumenternas.se kan du testa och se hur mycket dina lånekostnader skulle kunna minska.

Investera i en ny karriär
Du kanske har haft samma jobb för länge och är öppen för något nytt. En kurs eller kort utbildning kan vara början på en ny karriär som kan ge mer både för själen och plånboken.

Här är några länkar med tusentals utbildningar och kurser: Allastudier.se, Kurser.se och Utbildning.se.

Investera i hälsan
Av fysisk träning blir man lyckligare. Det visar forskning enligt en ny artikel i Svenska Dagbladet. Ett gymkort kostar ungefär lika mycket som jobbskatteavdraget.

MEST GLÄDJE

Satsa på en lyxig guldkant
Om ekonomin har varit tajt under 2013: satsa på en helgresa, en spa-behandling, en resa till en motormässa, lyxig choklad eller något annat du gillar. Låt helt enkelt jobbskatteavdraget ge guldkant åt vardagen.

Gör något nytt
Om du är nyfiken på något nytt: gör det! Tusenlapparna från jobbskatteavdraget är en bra start. Och är ni två i familjen som jobbar har ni 4 000 – 8 000 kronor att testa något nytt för i år.

BÅDE NYTTA OCH GLÄDJE – GE TILL ANDRA

Om du inte behöver de extra pengarna: skänk dem till andra som behöver dem bättre. Skänker du pengar till en välgörenhetsorganisation får du dessutom en skattereduktion som gör att du kan skänka mer pengar utan att det kostar dig något extra. Skattereduktionen för gåvor är 25 procent om du skänker minst 2 000 kronor per år och minst 200 kronor per tillfälle. Mer om detta samt en lista på godkända organisationer finns på Skatteverkets hemsida.

Jag ska gå i skidskola för mitt jobbskatteavdrag.
Vad ska du göra med ditt?

Kommentera och diskutera gärna här eller i några av mina andra kanaler:
Facebook: Familjeekonom Bodil Hallin
Twitter: @BodilHallin
Instagram: bodilhallin

Bodil Hallin
Familjeekonom, Ikano Bank