Hjälpa barnen med kontantinsats eller inte?

kontantinsats

Vad gör man när ens vuxna barn inte får tag i ett vettigt boende? När de ständigt får flytta runt mellan dyra andrahandslägenheter eller inte ens kan flytta hemifrån? Ska man hjälpa barnen med kontantinsatsen trots att det kan handla om hundratusentals kronor? Och vad är i så fall viktigt att tänka på? Dessa viktiga frågor intervjuade Dagens Nyheter mig om i söndags. Som jag ser det finns det inget allmängiltigt svar på frågorna, inget rätt eller fel. Det beror på vilket förhållningssätt du väljer att ha till dina barn.

Tre förhållningssätt

Det ena förhållningssättet kallar jag vuxen till vuxen där du utgår ifrån att barnen är vuxna och har ansvar för att försörja sig själva efter gymnasiet. Det andra förhållningssättet kallar jag vuxen till barn där du visserligen utgår ifrån att barnen är vuxna men att du bör hjälpa dem ekonomiskt om du kan eftersom det är dina barn. Det tredje förhållningssättet kallar jag inget särskilt sätt och med det menar jag att du egentligen inte har reflekterat över hur du vill förhålla dig ekonomiskt till dina barn, det viktigaste för dig är att de snabbt får någonstans att bo. Artikeln i DN är bra och utförlig ( läs gärna den) men jag skulle gärna vilja komplettera med några tips i punktform.

 

Mina tips

 1. Reflektera noga över hur du vill förhålla dig ekonomiskt till dina vuxna barn, gör ett medvetet val.
 2. Förhållningssättet vuxen till vuxen har flera stora fördelar. Försök sträva mot detta.
 3. Du kan alltid göra medvetna undantag och hjälpa dina barn ekonomiskt vid behov och efter förmåga.
 4. Sätt av tid och förklara för barnen varför du har valt ett visst förhållningssätt och vad det innebär.
 5. Du ska inte känna dig tvungen att hjälpa till med en så stor summa som en kontantinsats, däremot är det bra att tidigt stötta barnen i att ta eget ansvar för sin ekonomi.
 6. Om du hjälper till med kontantinsatsen – utgå i första hand ifrån att det är ett lån och skriv ett låneavtal som reglerar ränta och avbetalning. Du kan exempelvis ta hjälp av sajten Avtal24.se där du kan få ett korrekt låneavtal till ett fast pris.
 7. Om du väljer att ge bort kontantinsatsen som en gåva – gör det helt klart att det handlar om en gåva och ha inga synpunkter på vad barnen i övrigt väljer att lägga sina pengar på. Därmed undviker du risken att gåvan även innehåller en rad outtalade förväntningar från dig. En gåva ska vara ren, annars är det ingen gåva utan bara en annans sorts skuldförbindelse.
 8. Om du hjälper ett av barnen med kontantinsatsen – se till att du har ekonomiska förutsättningar att hjälpa de andra barnen på samma sätt.
 9. Ett alternativ är att du själv köper barnets bostad och hyr ut den i andra hand. Eventuell värdestegring kan sedan fördelas lika mellan barnen.
 10. Om barnen har olika förutsättningar och du därför väljer att ge mer ekonomisk stöttning till ett av barnen – förklara det så att alla i familjen är införstådda. Det är ett sätt att minska risken för osämja.
 11. Om barnen reagerar negativt och hävdar att ”alla andra” får hjälp med kontantinsatsen – sätt av tid och förklara att alla familjer inte har samma ekonomiska förutsättningar och att föräldrar kan ha olika förhållningssätt.

 

/Bodil Hallin

Kommentera och diskutera gärna här eller i några av mina andra kanaler:
Facebook: Familjeekonom Bodil Hallin
Twitter: @BodilHallin
Instagram: familjeekonomen

Kommentarer

 1. Gayrat skriver:

  köpa bostad en lägenhet

 2. Beata skriver:

  Hej Bodil!
  Jag är en farmor till 5 barnbarn mellan 22 och 2 år. Hon som är 22 år och har arbetat utomlands kommer hem i september. Boenden är ett stort problem, några veckor får hon lov att flytta runt föräldrar, släkt och vänner men sen har vi ingen bra lösning. Har kollat hyres och andrahandslägenhet vilka ligger på 7 – 8 tusen kronor i månaden. Hyra ett rum som inneboende kostar den billigaste vid 4000 tusen och känns inte bra för oss låta henne ta sånt. Tanken slagit mig att hjälpa henne köpa en liten och billig bostadsrätt, men har inte tänkt på dem 11 tips du skriver om. Min kommentar på dem är, tack för info, jag får nog tänka efter vad det skulle innebära för mig/oss som skulle hjälpa till. Hon kan bli återanställd på sitt gamla jobb men har inte fast anställning, vilket jag tror det är ett kvar för att kunna låna från banken. Tack och ha det så gott, Mvh Beata