Impulsköp piggar upp

impulsköp, shopping, konsumtion

Du hade inte alls tänkt komma hem med en ny tröja men kunde bara inte låta bli. Plötsligt där i affären övermannades du av ett starkt inre begär att köpa nu. Du fick en köpimpuls du inte kunde motstå. Vem har inte fått det?

Varför gör vi egentligen impulsköp? 
Hur ska man göra för att motstå köpimpulsen, om man nu vill det?

Varför vi impulsköper
Intressant nog verkar det inte finnas någon enhetlig teori som förklarar impulsköpens mysterium om man frågar forskare. De talar om att det både finns interna och externa faktorer och att det inom varje undergrupp finns flera olika skäl till att vi impulsköper.

Ibland gör vi det av glädje och ser impulsköp som ett nöje. Ibland gör vi det för att lätta upp ett negativt tillstånd, såsom dålig självkänsla eller depression. Ibland gör vi det för att belöna oss själva eller för att bli den vi vill vara. De interna faktorerna verkar alltså vara en rätt spretig mix av att få utlopp för sin glädje, självförverkliga sig eller söka tröst. Kanske kan det något slarvigt sammanfattas med:
impulsköp piggar upp.

Externa faktorer handlar om att vi påverkas av shoppingmiljön, själva produkten eller varumärket.  Doften av nybakta bullar väcker sötsuget till liv, när vi ser att andra provar en snygg jacka blir vi mer intresserade, en enkel produkt i en lyxig förpackning är mer lockande. Snabb leverans eller enkel och prisvärd finansiering kan också skapa en köpimpuls. Vi är påverkbara helt enkelt.

Knep för färre oönskade impulsköp
Alla impulshandlar nog då och då och för de flesta är det inget problem. Köpimpulser som är starka och kommer ofta kan däremot ställa till det. De senaste veckorna har jag samlat på mig tips från vänner och kollegor och här är några röster:

– Förr handlade jag alldeles för mycket i en heminredningsaffär som ligger på väg hem från jobbet. Så jag fick helt enkelt bestämma mig för att inte gå in i den affären mer.

– Numera handlar jag alltid kläder i början av veckan, helst en förmiddag. På kvällar och helger är det roligare att shoppa och då kommer jag hem med fler dumma impulsköp.

– Jag handlar fler och fler saker på nätet – då lockas jag inte av att allt ser så inbjudande ut i affärerna.

– Jag har satt ett rött klistermärke i min plånbok. Det betyder: ”Stopp! Behöver jag verkligen detta just nu?” Varje gång jag bara måste ha en viss grej tänker jag på mitt röda klistermärke.

– Jag har en enkel regel – att aldrig köpa något direkt utan alltid gå hem och tänka efter (eller gå en extra runda på stan) innan jag slår till.

– Ibland lämnar jag alla kort hemma och har bara en bestämd mängd kontanter med mig ut på stan.

Har du några andra knep som du vill dela med dig? Kommentera gärna här i bloggen eller på min Familjeekonomisida på Facebook.

Länktips:
Varför tog Eva och inte Adam äpplet i Edens lustgård? Magisteruppsats, Högskolan i Borås, Julia Edvardsson och Hanna Kantonen.
Svenskar stressar av med impulsköp, Aftonbladet.se
Impulsköp ökar om kunden får känna, artikel på sr.se

Kommentera och diskutera gärna här eller i några av mina andra kanaler:
Facebook: Familjeekonom Bodil Hallin
Twitter: @BodilHallin
Instagram: bodilhallin

Bodil Hallin
Familjeekonom, Ikano Bank