Inför privatekonomi i skolan nu!

Jag har tillsammans med andra privat- pensions- och familjeekonomer under en längre tid försökt påverka både förra och nuvarande regeringen om att de måste lära ut privatekonomi till alla ungdomar i gymnasiet. Här kan du se när vi är på väg in till utbildningsdepartementet I augusti 2007 för att överlämna ett brev med våra krav till utbildningsministerJan Björklund.

Här i Sydsvenskan kan du läsa vår senaste debattartikel i ämnet. Inför denna debattartikel arbetade vi dessutom tillsammans med Unga Aktiesparare som också har ett stort engagemang i frågan.

I går var jag med i Eftersnack som sänds i Sveriges Television i Växjö och tog upp ämnet där också. Här kan du se att jag fick medhåll även från doktor Daniel Wiberg från Handelshögskolan i Jönköping.

Genom att inte ge upp utan att som vi säger här i Småland ”bli ve” hoppas vi att utbildningsdepartementet snart ser till att alla gymnasieungdomar i framtiden får en bra privatekonomisk grund att stå på inför vuxenlivet. Inte minst nu i denna finanskris inser nog alla hur viktigt det är.

Här kan du lyssna på mina råd i finanskrisen från ett inslag i Radio Kronoberg.

Ann-Sofie Magnusson

Ikanobankens familjeekonom

Kommentarer

 1. ac skriver:

  Ni er inte like bra på at påpeka fondavgifters mycket stora betydning på avkastningen, men så er jo ”privat- pensions- och familjeekonomer” försäljare.

 2. Ann-Sofie skriver:

  Tack för din kommentar! Jag tycker att du har alldeles rätt i att man ska undvika att spara i aktiefonder med höga avgifter. Som du ser i mitt tips här så skriver jag i stycket: bygg vidare genom att spara i fonder.Pengar som du kan avvara mer än fem år tycker jag att du kan autogirospara månadsvis i aktiefonder. Välj ut några breda aktiefonder med låg avgift.Om våra gymnasieungdomar fick undervisning i privatekonomi i skolan skulle de säkert också lära sig att undvika aktiefonder med höga avgifter.Jag försöker ge allmänheten opartiska tips för att de ska få ut så mycket som möjligt av sina pengar. Ett exempel på min opartiskhet ser du i dagens Svenska Dagbladet. Där jag exempelvis rekommenderar allmänheten att fortsätta att månadsspara pengar de kan avvara i fem år i aktiefonder trots att Ikanobanken inte erbjuder något sparande i aktiefonder.

  Bästa hälsningar Ann-Sofie

 3. ac skriver:

  Jag generaliserade för mycket, ser det ut som.

  Du kan fundera på at skrive mera om at redusera risk med aktiesparande ved at ha räntesparanda i sitt långsiktiga sparande. Hvilken fördeling mellom aktie och räntesparande som er lämplig er individuelt, men dom som nu går ut av aktiemarknaden har troligen för mycket aktier eller aktier med mycket hög risk.

 4. Anonym skriver:

  Tack för kommentaren! Jag tycker återigen att du har rätt. När man sparar måste man sprida riskerna. Jag har försökt förmedla det du skriver om i mitt senaste tips som handlar om att höststäda ekonomin. I sista stycket där skriver jag om långsiktigt sparande.

  Aktiefonder och aktier passar för pengar som du kan avvara minst fem år. Sprid riskerna genom att köpa aktiefondsandelar månadsvis i flera breda aktiefonder med låga avgifter. Ta sedan ut pengarna successivt i god tid (flera år) innan du behöver dem. Vill du inte ha så hög risknivå kan du även spara i hedgefonder med låg risk och blandfonder. Vill du ha ännu lägre risk kan du spara hälften i aktierelaterade produkter och hälften i räntebaserade produkter. Väljer du den strategin kan du sedan försöka hålla nivån, hälften av varje över tiden genom att styra nysparandet till den del som är lägst värderad. Att köpa aktier i några olika investmentbolag är ett bra alternativ till aktiefonder. Aktier passar för den som är mycket intresserad och har tid att följa med vad som händer. Sprid i så fall risken genom att köpa aktier i många olika branscher. Aktiesparande kräver dock ett stort intresse, mycket pengar och mycket tid.

  Ann-Sofie

 5. Finansmamman skriver:

  Mycket bra att du jobbar för att få in privatekonomi på skolschemat. Jag fick häromdagen boken ”Ung privatekonomi” i min hand, alldeles utmärkt bok. Hoppas bara att alla ungdomar får ta del av den, inte bara enstaka skolor. Jag har själv skrivit en del om ungdomar och privatekonomi på min ekonomiblogg.

 6. Anonym skriver:

  Tack!

  Det är bra att vi är många som jobbar med frågan och jag hoppas som du att alla gymnasieungdomar får boken och att undervisning i privatekonomi blir obligatoriskt och inte som nu bara för vissa i elever i enstaka skolor.

  Ann-Sofie

 7. Jaha skriver:

  Hur kan du kalla dig neutral och opartisk när du förespråkar en centraliserad läroplan?

  Och att dessutom lobba för en ändring av den samhällsvetenskapliga delen av läroplanen är väl synnerligen partiskt?

  En privatekonomikurs i den svenska skolan skulle väl bara lära ut hur man får ut så mycket som möjligt från olika transfereringssystem, knappast kunskap som behöver än större spridning.

 8. Anonym skriver:

  Jag har bara omtanke om våra ungdomar. Jag önskar att alla ungdomar i skolan får kunskaper som ger dem samma möjligheter till en bra vardagsekonomi och ett tryggt liv. När de kommer ut i vuxenlivet behöver de exempelvis veta:

  Hur får man pengarna att räcka?

  Vilka försäkringar är viktiga?

  Vad kan man tjäna på att ta in offerter och välja elbolag, telebolag?

  Att det kan vara smart att ha kontakt med flera banker och försäkringsbolag.

  Vad innebär det och vilken skillnad är det på att vara sambo och gift/registrerad partner?

  Vilka val kan man göra i det allmänna pensionssystemet?

  Hur viktigt är det att välja en arbetsgivare som erbjuder tjänstepension? Vilka val kan man göra i tjänstepensionssystemet?

  Hur fungerar räntesparande, fondsparande, aktiesparande? Hur viktigt är det att sprida risken när man sparar?

  Vad innebär solidarisk betalningsskyldighet?

  Hur kan man jämföra kostnaden för olika lån?

  mm.

  Ann-Sofie