”Jag köpte öl, kompisen köpte aktier”

sommarjobb, första lönen, spara, #bodiltipsar

 Vilket är ditt bästa tips till en tonåring eller student som vill försöka spara en del av lönen från sommarjobbet? Jag bad mina facebookföljare och jobbarkompisar tänka till och här är några av deras svar:

Johan: bli rik på aktier
Min kompis lillebror är den enda jag känner som gjort något vettigt för sin första lön. Jag köpte öl men han köpte Nokiaaktier. Han hade precis köpt bil och nya Nokia-däck, tyckte Nokia verkade bra och köpte aktier i företaget. Det här är rätt länge sen, strax innan Nokia släppte sina första mobiltelefoner. Efter ungefär tio år hade han fått ihop sin första miljon.

Ellinor: ät hemma och välj vad du vill lägga pengar på
Skaffa dig inte så stora utgifter. Kan inte begripa varför man bor för hälften av sin lön. Ät alltid hemma och bjud hem folk, mycket mysigare och billigare. Och ta med matsäck, t ex på tåget. Jag gör aldrig avkall på kvalitet men väljer vad jag vill lägga pengar på. Svårare än så behöver det inte vara. Man kan lika gärna köpa 2 flaskor vin och sätta sig någonstans. Det finns ingen anledning att betala 79 kr glaset när du får en flaska för samma. Jag äter ute också men då prioriterar jag mat jag inte kan laga själv, typ sushi.

Viveca: gör det svårt att få ut pengarna
Gör det lagom svårt att komma åt sparpengarna. Sätt in dem på ett konto som INTE är kopplat till något kort. Helst ska det inte gå att flytta över pengarna med hjälp av bankdosan heller. Så lägg en uttagsspärr om det går eller öppna ett konto i en annan bank. Och så förstås: inga avgifter som äter upp pengarna.

Stort tack Johan, Ellinor och Viveca. Och om någon känner för det: fyll gärna på med fler tips eller berättelser i kommentarsfältet.

Till sist …….. det räcker att spara lite
20 kronor är ju inte så mycket. Men sparar du 20 kronor varje dag har du 36 000 kronor efter fem år, 72 000 kronor efter 10 år och 288 000 kronor efter 25 år. Kan du dessutom få 5 procents ränta eller avkastning varje år är värdet uppe i 353 000 kronor efter 25 år och 893 000 kronor efter 40 år. Testa gärna räknesnurran och lägg in egna siffror.

Till dig som vill börja spara i aktier: Unga Aktiesparare har flera Youtube-klipp.

Bodil Hallin, Familjeekonom, Ikano Bank