Kan och vill du jobba med detta resten av livet?

jobba längre, pension, hållbart arbetsliv, hållbarhet

Tänk dig en balettdansör, en plåtslagare, en undersköterska, en säljare med 180 resdagar om året eller en chef med många medarbetare och fullspäckad kalender…

Här kommer andra inlägget av fyra på temat Ett längre, roligare och friskare arbetsliv. 

Det är inte rimligt
Jag tror inte det är rimligt att förvänta sig att man ska ha lust och ork att jobba inom samma yrke resten av livet, inte ens om man har ett jobb man trivs med. Efter några år i samma jobb brukar det infinna sig en mättnadskänsla. Man vill vidare. Stannar man kvar när man egentligen är mätt eller trött och vill vidare är det stor risk att energin och arbetsglädjen falnar.  Arbetslivet och livet blir lite gråare, tråkigare och energifattigare än det kunde vara.

Vi behöver en strategi och en plan för att hålla igång energin
För att hålla igång energiflödet så att vi får ett längre, friskare och lyckligare yrkesliv tror jag att vi var och en behöver ta oss en rejäl funderare på vad vi kan och vill göra om fem, tio respektive tjugo år. Analysera nuläget, fundera över vad vi egentligen vill göra och skaffa oss en konkret plan för att öka möjligheterna att nå dit.

Vems är ansvaret?
Vi är nog alla medvetna om att vi har väldigt olika förutsättningar. Det är lätt att ha självförtroende och mod att byta jobb när man är ung, frisk, välutbildad och inte har en familj att försörja. Det är betydligt svårare om man är äldre, bor på en utflyttningsort och varit på samma arbetsplats i många år. När de egna möjligheterna känns beskurna är det lätt att tänka att det är politiker, myndigheter och arbetsgivare som har ansvaret. Visst har vi alla ett gemensamt ansvar, men varför sitta och vänta på att någon annan agerar?

Christer Olsson är coach och har skrivit boken ”Vart är du på väg – och vill du dit?”. Han brukar säga att vilja slår talang. Jag är böjd att hålla med. Min erfarenhet är att det vi verkligen vill göra brukar vi också kunna klara av på lite sikt.

Så låt oss kavla upp ärmarna och ta första steget. Låt oss försöka lägga rädslor och bekvämlighet åt sidan och sätta igång.

Investera i din egen framtida arbetskraft och arbetslust
Vart du vill bestämmer vad du ska satsa på. Här är några exempel:
– Investera i friskvård och styrketräning om du vill orka med ett fysiskt krävande jobb.
– Bredda din kompetens eller förbered dig på att starta eget företag om du bor på en ort med få arbetsgivare och vill bo kvar.
– Utbilda dig till mentor eller coach om du vill dela med dig av din kunskap och erfarenhet när du blir äldre.
– Ta några nya högskolepoäng på deltid och distans vid sidan av jobbet om du vill få nya intryck eller lära dig något nytt. Bli mer anställningsbar på köpet.

Den smartaste och roligaste investeringen du gör
Investeringar kräver insatser i form av tid, kraft och pengar. Men en medveten satsning för att få mer energi och glädje i livet tror jag är en av de smartaste, roligaste och mest lönsamma investeringar man kan göra som människa.

Vad skulle få dig att vilja arbeta längre? Kommentera och diskutera gärna här eller i några av mina andra kanaler:
Facebook: Familjeekonom Bodil Hallin
Twitter: @BodilHallin
Instagram: bodilhallin

Detta är andra inlägget på temat Ett längre, friskare och roligare arbetsliv. Det första inlägget kan du läsa här. Och här är det tredje och det fjärde inlägget.

/Bodil Hallin

Kommentarer

 1. Anna Fällbom skriver:

  Hej Bodil, inspirerande att läsa! Jag känner igen mig i mycket av det du skriver och har just tagit steget genom att utveckla en ny produkt och startat företag från att varit helt och hållet anställd i hela mitt liv. Och precis som du skriver så kräver det en hel del satsningar i form av tid, pengar och energi, men det ger verkligen mångt dubbelt igen i glädje och massor av utveckling och lärdomar. Dokumenterar min utveckling i https://annafallbom.wordpress.com/

  • Bodil Hallin Bodil Hallin skriver:

   Hej Anna, Jag var inne på din blogg och ögnade igenom några inlägg. Vilken smart och snygg produkt! Och vilken spännande resa! Som jag från och med nu kommer att följa via den blogg 🙂
   Ha en fortsatt bra dag!

 2. Anna skriver:

  Hej!

  Inspirerande text tycker jag med. Jag håller med precis i det du skriver och tycker det är väldigt bra att det skrivs mer om detta mycket viktiga ämne. Vi har valt att starta en sida om just det här med att vilja bryta upp från sitt jobb. Vi kommer bl a presentera flera människor som tagit steget till förändring i yrkeslivet. Välkommen att kika förbi! /Anna
  http://www.nyvy.se

  • Bodil Hallin Bodil Hallin skriver:

   Hej Anna!

   Bra initiativ och intressanta artiklar på er sida. Tror att det är mycket värdefullt att få tips av andra i liknande situation för den som har känslan av att ”sitta fast” på sitt jobb.
   Lycka till med sajten!

   Hälsningar Bodil

 3. […] inte vara heltid eller inom samma yrke som du har arbetat tidigare. Mer om detta i blogginläggen Kan och vill du jobba med detta resten av livet och Om mänsklig hållbarhet och mänsklig förnybar […]