Kärlek och ekonomi

Att leva tillsammans med någon man älskar har många fördelar. Även ekonomin kan bli starkare om man är två som delar på utgifterna. Samtidigt är det många par som har olika syn på hur den gemensamma hushållskassan ska skötas och vad som ska prioriteras. Här kommer lite tips på hur man kan prata om ekonomi utifrån tre olika modeller, som passar i olika livsfaser för att skona kärleken och stärka sin ekonomi.

Det är inte ovanligt att man har olika tankar och åsikter om hur en gemensam ekonomi ska skötas. Då är det viktigt att hitta ett gemensamt sätt som båda kan acceptera, eftersom sättet man själv hanterar pengar även påverkar den andre. Det är inte bara hyran som är gemensam utan även reparationen av tvättmaskinen och storhandlingen inför helgen.

Jag vet att ekonomi ofta inte förknippas med romantik, men romantiken mår bättre av att slippa bli drabbad av gnabb som rör ekonomin. Istället för att gå och störa sig på varandras olikheter så kan man göra det till ett gemensamt projekt. Boka en kväll för att bestämma er för vilken modell som passar er bäst så kan ni slippa gnabbet resten av året.  Att sätta sig i lugn och ro, kanske duka upp med lite snacks och något gott att dricka gör att ni inleder med god sinnesstämning och lättare kan komma överrens. Att vänta tills det att problemen redan har uppstått och frustrationen är ett faktum bäddar ju sällan för smidiga lösningar.

Var ska man börja?

Börja med att räkna på hur stora de gemensamma utgifterna är. Har ni svårt att få en överblick kan det vara bra att ta fram senaste räkningarna och titta igenom senaste månadens transaktioner på lönekontot.

Diskutera vad ni vill med er ekonomi. Vill ni kunna göra massa saker tillsammans eller har ni vitt skilda intressen som ni vill prioritera och kanske dessutom är olika kostsamma? Att ha ett gemensamt förhållningssätt gör att ekonomin blir tydlig för er båda och det blir lättare att prioritera.

Titta igenom vilka av de tre modellerna nedan som skulle fungera.  Vilken man väljer beror lite på vilken fas man befinner sig i. Testa en variant och sätt upp ett datum för ett nytt möte. Då kan man till exempel justera summorna, om prata om vad som känns bra och mindre bra.

För er som är nyblivna sambos eller kompisar som bor ihop

Den enklaste lösningen, som förutsätter att man har liknande inkomster, är att dela lika på de gemensamma utgifterna.  Bestäm en summa som var och en för över till ett gemensamt konto. Härifrån betalar man räkningarna och alla gemensamma utgifter. Båda har också ett kort kopplat till kontot, så att man till exempel handlar mat därifrån. Har man ett gemensamt sparande kan den summan också sättas in på det här kontot, och sedan flyttas vidare till ett gemensamt sparkonto.  Det kan handla om att man t.ex. sparar till en gemensam semester eller vill bygga upp en gemensam buffert. Se givetvis till att båda har tillgång till det kontot så ni båda får insyn i alla delar av ekonomin.

De pengar som var och en sedan har kvar på sitt konto gör ni vad ni vill med. Den ena kanske väljer att ha ett eget sparande, medan den andra vill konsumera. Huvudpoängen är att du gör som du vill utan att den andre ska lägga sig i det.

För er som har stora skillnader i inkomst

Tjänar en av er mycket mer än den andra kan det vara väldigt tungt för den som tjänar mindre att bära lika stor del av utgifterna. Det kan leda till att ni inte kan göra så mycket gemensamt och kanske kan det bli frustrerande om ena parten har hur mycket som helst att leva på och den andres ekonomi knappt går ihop. En lösning då är att ni bidrar efter förmåga. Står en av er för 60 procent av hushållets inkomster, kan den personen också bidra med 60 procent av utgifterna. På det sättet får båda en rimlig peng över för eget bruk. Detta alternativ är mindre lämpligt om en arbetar deltid för att till exempel ta hand om barn. Då är det viktigt att den av er som går ner i tid och lön blir kompenserad ekonomiskt med pengar att röra sig med under månaden, sparande, premiepension och eventuellt också privat pensionssparande.

För er så har levt tillsammans länge

Ni har koll på vilka inkomster och utgifter hushållet har och har en gemensam syn på det. Större utgifter diskuteras men annars har ni förtroende för varandra och vill kunna ha tillgång till alla delar i er ekonomi. Det innebär att alla inkomster förs in på ett konto som används till både hushållsutgifter, personliga utgifter och därifrån slussas det även pengar till ert sparande. Nackdelen med denna modell är att det kan leda till konflikter och missnöje.  Till exempel: ”Du snusar, då kan jag köpa kläder för 1200 kronor”.  Eftersom var och en inte har sitt eget att göra vad man vill med, är det lätt att börja kritisera den andre för sina prioriteringar och vanor.

 

Ha en riktigt underbar Alla hjärtans dag!

/Sharon

 

Kommentarer

 1. Undrande sambo skriver:

  När du skriver, i modell 2 där det skiljer mkt i inkomst, räknar man brutto eller netto där? Tänker för den som har mkt högre inkomst har ju oxå högre skatt? Om jag och min sambo t ex tjänar 29 000 resp 94 000 så får ju jag ut drygt 20 000/mån och han ut ca 47 000 kr/mån
  Tycker dock att det låter väldigt rimligt att man bidrar olika då inkomsterna är väldigt olika….

  • Sharon Lavie Sharon Lavie skriver:

   Hej!
   Det är nettoinkomsten ni får räkna på. Det kan också vara så att man måste ta hänsyn till att ena parten behöver betala underhållsbidrag för ett barn som inte bor hemma.
   Om du får ut 20 000/mån och sambon 47 000/ mån är er gemensamma nettoinkomst 67 000/mån. Du tjänar 20 000/67 000 = nästan 30% av inkomsterna och kan därför stå för 30 % av utgifterna och sambon får därför stå för 70% av utgifterna om ni väljer denna modell.
   Hälsningar
   Sharon

 2. Anonym skriver:

  Det kan vara bra att jämföra nettoinkomst indet avseendet. Det gör jag och min sambo. Då jämför man slutraden vilket är det som känns relevant.

 3. Leif Garpheden skriver:

  När det gäller modell 2 bidrag till det gemensamma efter inkomst har jag och min hustru och redan innan vi gifte oss, tillämpat en variant av den modellen. Vi har under alla dessa år aldrig varit oense om pengar. Vi räknar ut vad var och en har i lön efter skatt. Vi har nu efter att vi båda är pensionärer fortsatt med den modellen. Fördelningen räknar vi ut varje gång det skett ngn förändring i nettoinkomsten för oss. Var och en har en anteckningsbok där vi skriver in sådant som är gemensamt, oavsett om det är mat som handlas i butiken, eller räkningar avseende sådant som avser hela hushållet. När månaden är slut gör vi månadsavräkning där vi läser upp vad vi fört in varefter vi för in våra summor i vars och ens bok. Är fördelningen 38 % för en av oss och 62 % för den andre räknar vi ut vad detta blir av totalsumman. Den som betalat mer än sin procent får insatt motsvarande summa eller får det i kontanter om skillnaden var liten. Vad var och en använder sina övriga pengar till har vi aldrig lagt oss i.

  • Sharon Lavie Sharon Lavie skriver:

   Hej Leif!
   Vilket fint exempel på hur man kan tillämpa modell 2 i praktiken. Det spar mycket energi och gör livet enklare när man är överens om hur ekonomin ska skötas. Tack för att du delade med dig och jag hoppas det kan inspirera andra.
   Hälsningar
   Sharon

 4. carina skriver:

  Har lite funderingar på vad som ska ingå när man delar på kostnader. Om jag äger lägenheten som jag och min partner bor i, förväntas han då vara med och betala ränta på lånet som en del i faktisk månadskostnad för boende? Och om han t ex har köpt en bil vi använder gemensamt, hur räknar ska jag då räkna ut vilka kostnade som vi ska dela på förutom driftskostnaderna, t ex värdeminskning (milkostnad)?

  • Sharon Lavie Sharon Lavie skriver:

   Hej Carina!
   Jag utgår i från att du ägde lägenheten innan du träffade din sambo. Min uppfattning är att man delar på hyran för lägenheten och på räntekostnaden, eftersom det är en kostnad som inte påverkar värdet på lägenheten utan möjliggör för er att bo i lägenheten. Jag tycker inte att han ska betala amorteringarna för lånet, eftersom han inte har rätt till lägenheten eller vinsten vid en försäljning. När det gäller en bil så går värdet ner, precis som du säger. Använder ni bilen i samma omfattning finns det därför en rimlighet i att betala för halva värdeminskningen. Det enklaste är att gå in på bilsvar.se knappa in registreringsnumret och när resultatet visas gå in på fliken ekonomi. Beroende på hur många mil ni kör och hur många år ni kommer äga bilen räknas värdeminskningen ut per år. Däremot ska du inte betala för amorteringar på billånet, eftersom du inte har rätt till den vid en separation eller försäljning. Alla kostnader som tillför värde för bilen ska han stå själv, så som byte av kamrem, bromsar etc medan kostnader för tex besiktning, oljepåfyllning kan ni dela på.
   Bästa hälsningar
   Sharon

 5. Maja skriver:

  Hej,

  Tycker det låter otroligt, hur har ni tid till så mycket räknande? Att hålla på, justera ”bidraget” till den gemensamma kassan, räkna och skriva in…Visst, det är bra att det finns alternativ till alla, för vi är olika, och det viktigaste är att båda är överens. Superbra! ‘Men tiden är också viktig.

  Själv har jag knappt tid till det viktigaste, har tre barn, varav ett med autism som behöver mycket stöd, så även om de är tonåringar på väg mot vuxenlivet så är det mycket kring dem och därmed lite tid för sig själv.

  Min man och jag har haft ett gemensamt konto sedan vi gifte oss för 20 år sedan. Det är vårt lönekonto som vi betalar räkningarna och utgifterna från, och var och en använder så mycket man behöver. Man känner till varandras behov och är sparsam och tar hänsyn, man handlar för rimliga summor, men ska kunna unna sig också.

  Är man gift och delar det mest intima med varandra så ska man kunna lita på varandra också. Man älskar och accepterar varandra som de är, alltså även varandras olikheter och intressen och då ska man inte hålla på och gnälla på varandra. Då är något fel på personen eller relationen (äktenskapet).

  Det går upp och ner och mycket kan hända i livet som påverkar ens ekonomi, sjukdomar och liknande, det viktigaste är då att man litar på varandra. Dock ska allt man äger stå på båda, det ska vara rättvist, men bra även ifall något händer längre fram, skilsmässa eller liknande.

  • Sharon Lavie Sharon Lavie skriver:

   Hej Maja!
   Tack för dina synpunkter. Vad roligt att höra att ni har hittat ett sätt som funkar för er. Dessvärre är det inte alltid så att man ser lika på ekonomi. Då är det bra att hitta en modell som båda kan leva med eller låna någon av modellerna som jag beskriver här. Det kan vara så att något som känns bra till en början inte gör det efter ett tag. Det kan vara nya omständigheter som tex att den ena helt plötsligt tjänar mycket mer eller den andra helt plötsligt tjänar mycket mindre pga att man är hemma med barn under en period eller är sjukskriven. Att just ditt sätt funkar för er är toppen, kanske kan det även inspirera andra par att testa er modell.
   Bästa hälsningar
   Sharon