Missa inte att söka bostadstillägg

sök bostadstillägg

115 000 pensionärer har inte bostadstillägg trots att de har rätt till det, enligt ett färskt pressmeddelande från Pensionsmyndigheten. Att så många låter bli att ansöka tror jag beror på tre vanliga missuppfattningar.

1) Pengar på sparkonto eller fonder = inget bostadstillägg.
Det stämmer inte.

Du kan ha tillgångar på upp till 100 000 kronor om du är ogift eller 200 000 tillsammans med din make/maka utan att bostadstillägget påverkas. Då ska man komma ihåg att bostaden inte räknas som en tillgång. På tillgångar över dessa belopp minskar bostadstillägget.

2) Äga bostadsrätt eller hus = inget bostadstillägg.
Det stämmer inte.

Du kan få bostadstillägg även om du äger din bostad. 70 procent av dina räntekostnader räknas dessutom in i boendekostnaden utöver månadsavgift om du har en bostadsrätt och driftskostnader om du bor i villa.

3) Det är krångligt att ansöka om bostadstillägg.
Det stämmer inte. Inte helt i alla fal
l.

Själva ansökan är egentligen inte särskilt svår att fylla i. Pensionsmyndighetens instruktioner är tydliga och lätta att följa. Däremot behöver du bifoga en hel del papper första gången du ansöker. Därför behöver du rusta dig med en dos tålamod. Mitt tips är att du först skriver ut checklistan på vad som ska bifogas innan du börjar fylla i ansökan. Då har du alla papper på plats och kan lätt hitta uppgifterna. Du kan också få hjälp att fylla i ansökan på Pensionsmyndighetens kontor.

Är du över 65 år och har tagit ut hel pension kan du alltså ha rätt till bostadstillägg på upp till 4 990 kronor i månaden. Och varför låta bli att söka? Man kan ju inte få mer än ett nej.

Här är länken till Pensionsmyndighetens ansökningssida.
Här är länken till Pensionsmyndighetens pressmeddelande.

Kommentera och diskutera gärna här eller i några av mina andra kanaler:

Facebook: Familjeekonom Bodil Hallin
Twitter: @BodilHallin
Instagram: bodilhallin

Bodil Hallin, Familjeekonom Ikano Bank