Money Week

Idag börjar Money Week 2018 i drygt 130 länder. Syftet är att rikta fokus mot barn, unga och deras kunskaper i privatekonomi. Under denna vecka anordnas för första gången Money Quiz i hela Europa för ungdomar mellan 13 och 15 år, för att förbättra kunskaperna i privatekonomi, matematik, cybersäkerhet och samhällskunskap. Tävlingen väntas locka tusentals ungdomar i 30 europeiska länder och finalen är i Bryssel. Alla högstadieklasser i Sverige är välkomna att vara med att tävla.

Denna vecka kommer jag så klart ha fullt fokus på barn och unga. Idag var jag och pratade om Money Week på Nyhetsmorgon i TV4. Där fick Elon Svensson, 14 år och elev på Astradskolan i Ljungby, tävla i Money Quiz mot Tilde och Jesper. Vill ni veta hur det gick? Spana in klippet!

Varje dag kommer jag lägga ut ett klipp på barn som har fått svara på vad olika ekonomiska ord betyder. Jag är så imponerad över hur duktiga barnen är! Men det blir ju inte alltd rätt. Det kan vara svårt att förklara vad ord som t.ex. inflation och autogiro betyder. Jag skrattade gott åt förklaring som underbara Alvin hade på ordet moms. Filmerna kommer laddas upp på Facebook och Instagram så kika där under namnet familjeekonomen.

För att du inte ska behöva gissa på om barnen har svarat rätt eller inte har jag gjort en liten ordlista med förklaringar till varje ord som vi använder i de kommande klippen. Kanske är några av begreppen bra att diskutera med barnen hemma?

 

Sharons lilla ordlista

 • Aktie: An­del i aktie­bolag. När du äger en aktie äger du en liten del av ett bolag. Om bolaget går bra kan värdet på bolaget öka och då ökar även värdet på din aktie. Om bolaget går dåligt så kan värdet minska.
 • Autogiro: Autogiro är ett sätt att sköta betalningar automatiskt. Autogiro innebär att den som äger kontot ger ett företag eller en organisation rätt att ta ut pengar från kontot. Autogiro är särskilt smart för att inte glömma räkningar som man får varje månad tex hyran.
 • Budget: En plan över hur inkomster och utgifter ska skötas. En budget hjälper dig att prioritera dina utgifter så att de inte blir högre än dina inkomster.
 • Hemförsäkring: En försäkring av bostad och lös egendom. En hemförsäkring skyddar dig för inbrott och brand bland annat. Du har också en reseförsäkring i din hemförsäkring.
 • Hyra: Att få utnyttja något tillfälligt mot betalning. När man hyr en lägenhet så betalar man för att få bo där tillfälligt, man äger inte lägenheten. Hyresvärden har huvudansvar för lägenheten och reparationer om något går sönder under tiden man bor där.
 • Inflation: När priserna höjs och pengarna blir mindre värda. När farmor och farfar var små kunde 10 kronor räcka för att köpa hur mycket som helst, idag räcker den knappt till en dricka. Inflationen har gjort att vi inte får lika mycket får våra pengar längre.
 • Kontanter: Sedlar eller mynt kallas kontanter. Det blir mer och mer vanligt att man betalar med betalkort istället för att ha kontanter med sig. Men pengarna i kontanter är lika mycket värda som pengarna som dras  från ditt konto när du betalar med betalkort.
 • Låna: Att tillfälligt utnyttja något som någon annan äger. Man kan låna en bok på biblioteket vilket oftast är kostnadsfritt. Det är vanligt att vuxna lånar pengar från banken om man vill köpa ett hus eller en bil. Att låna pengar är i de allra flesta fall inte gratis. Man behöver betala tillbaka de pengar man har lånat och en ersättning till långivaren som kallas ränta.
 • Moms: Moms är en mervärdesskatt som betalas till staten vid inköp av varor och tjänster. Momsen ska vara inräknad i priset av varor och tjänster när de köps av en privatperson.
 • Riksbanken: Riksbanken är Sveriges centralbank. De ser till att pengarna behåller sitt värde över tid och att betalningar kan ske säkert och effektivt. Riksbanken ger också ut Sveriges sedlar och mynt.
 • Risk: En möjlighet till negativ utveckling eller negativt resultat. I ekonomiska sammanhang pratar man om risk när man vill investera eftersom man på förhand inte kan veta om ett företag, en valuta eller en naturtillgång ska öka eller minska i värde.
 • Ränta: En avgift du betalar för att du låna pengar. Sparar du kan du istället få ränta, vilket innebär att tex banken betalar en avgift till dig.
 • Skatt: En del av inkomsten som man måste betala till stat och kommun. Skatten är  kan sägas vara medborgarnas bidrag till det allmänna. Av skatten betalas viktiga samhällsfunktioner som skola, sjukhus, polis med mera.
 • Skuld: Lånade pengar som man är skyldig att betala till­baka.
 • Spara: Lägga undan något för framtida behov. Att spara pengar innebär att du inte använder alla pengar du har tillgång till just utan lägger undan dom så du kan använda dom i framtiden.
 • Valuta: En valuta är ett betalningsmedel för ett eller flera länder. I Sverige använder vi  Svenska kronor, i USA används Dollar och i många länder i Europa använder man Euro.
 • Veckopeng: En summa pengar som ett barn får varje vecka av föräldrarna. Hur stor veckopengen är olika från familj till familj och hur stort barnet är. Vissa familjer väljer att betala för allt barnet behöver när behovet uppstår och därför struntar i veckopengen.

Vilket ekonomiskt ord tror du barn har svårast att förstå? Och hur brukar du prata med dina barn om pengar? Jag är jättenyfiken på att höra dina tips!

/Sharon