Nu är det slut med galna avgifter på lån!

Jag har många gånger fått frågan om varför det är tillåtet för långivare att ta så höga avgifter och räntor av konsumenten. Egentligen så borde det ju inte gå eftersom vi har en ockerlagstiftning i Brottsbalken. Ocker betyder att någon utnyttjar någon annans trångmål, oförstånd, lättsinne eller beroendeställning till att ta oskäligt betalt för en vara eller tjänst.  Ändå har vi sett rubriker i tidningarna och ekonomer (inklusive mig själv) som varnat om lån med ränta på tusentals procent.

Sanningen är att ockerlagstiftningen helt enkel har varit svår att tillämpa. Det har inte funnits någon vägledande dom för vilken räntenivå som inte är ok längre. Därför har möjligheten funnits att fortsätta att erbjuda dessa lån år efter år. Men nu! Från och med 1 september 2018 så gäller en del förändringar på området och de presenteras i konsumentkreditlagen.

 

  • Den första ändringen är att en konsument aldrig ska behöva betala mer än lånebeloppet i sammanlagda kostnader. Har du lånat 500 kronor så får avgifterna och räntan tillsammans inte bli högre än 500 kronor. Totalt ska du maximalt behöva betala tillbaka 1 000 kronor i exemplet ovan.

 

  • Den andra förändringen är att det blir ett räntetak. Årsräntan får inte överstiga 39,5 procent.

 

  • Dessutom måste kreditgivaren göra en kreditprövning även för korta lån med mindre avgifter. Detta gäller inte när du köper med kreditkort och betalar tillbaka hela beloppet på en gång.

 

  • Strängare krav gäller även marknadsföringen av krediter. Den ska vara saklig och får inte vara påträngande.

 

En ränta på 39,5 procent är ju inte billig och det tar till och med lagstiftaren fasta på genom att införa ett nytt begrepp, högkostnadskredit, som gäller alla lån med en årsränta på mellan 29,5 procent och upp till taket på 39,5 procent. Därför rekommenderar jag att du verkligen jämför olika sorters lån innan du bestämmer dig. Att lånet har 0 % i ränta är dessvärre ingen garanti för att det är billigt, för ibland kan avgifter som aviavgift, fakturaavgift och uppläggningsavgift göra att den effektiva räntan blir jättehög. Mitt tips är därför att du använder Konsumenterna Bank- och finansbyrås lånekalkyl som visar dig exakt vilken effektiv ränta du får betala och hur mycket pengar lånet kostar dig totalt under hela låneperioden.

/Sharon