Ny spellag

Spelbranschen omsatte drygt 22 miljarder kronor i Sverige 2017. Onlinespel omsatte 9,5 miljarder kronor av dessa. Och när det gäller onlinespel så poppar bolagen upp som svampar efter regn. Jag tror ingen har missat hur många olika spelbolag det är som gör reklam på bästa sändningstid. Kvällstid är det inte ovanligt att sju olika onlinecasinon och spelsajter syns under ett och samma reklamslott. Dessa företag står för 56 procent av omsättningen, medan resterande går till staten via ATG och Svenska Spel. Hittills har utländska bolag undgått svensk lagstiftning där svenska staten har haft monopol på spel, genom att placera sina företag i andra länder som t.ex. Malta där verksamheten har varit laglig. För svenska staten innebär det både en inkomstförlust och ingen som helst möjlighet att påverka reklamen eller skydda konsumenten. Nu vill regeringen att spelmarknaden ska regleras hårdare vilket i första hand innebär att alla som vill erbjuda onlinespel i vinstdrivande syfte måste skaffa en licens från Spelinspektionen (tidigare Lotteriinspektionen). Förändringen innebär att alla licenserade bolag kommer betala 18 % i skatt på spelnettot.

Licens ett krav

I propositionen ” En omreglerad spelmarknad” föreslås en rad åtgärder där olicensierade spelföretag stängs ute genom att det införs en möjlighet att blockera betalningstransaktioner mellan spelare och olicensierade spelföretag. Dessutom kommer spelvinsterna beskattas som inkomst av kapital (30 % skatt) om intäkterna kommer från ett olicensierat bolag. Spelinspektionen ska också kunna tvinga internetleverantörer att lägga ut varningsmeddelanden för webbplatser som erbjuder spel utan licens. Dessutom ska det också vara olagligt att göra reklam för dessa licenslösa spelbolag.

 

Skydda mot negativa konsekvenser av spelandet

För att skydda konsumenten mot oönskat spelande införs olika åtgärder för att snabbt kunna spärra sitt spelkonto. Ett är att spelaren måste ange ett maxbelopp och att det finns en möjlighet att blocka sig själv från spel på alla licenshavares spelsajter på en gång. Det talas också om en slags panikknapp för omedelbar avstängning för onlinespel. Det är förbjudet sedan tidigare för anordnaren av ett lotteri eller dennes ombud att lämna kredit (37 § lotterilagen) för spel. Anledningen är att spelare som erbjuds att spela på kredit för insatser i spelet kan frestas att spela för långt över sin förmåga. Det har inte uteslutit att vissa kreditgivningsföretag har kunnat erbjuda snabblån på spelsajter i syfte för att användas för att fortsätta spela. Nu ska lagarna skärpas upp, på vilket sätt återstår att se när propositionen publicerats.

 

Reklamen

När det gäller marknadsföringen så föreslår propositioner att det ställs krav på måttfullhet vilket leder mig att tänka på kraven som ställs på t.ex. reklam av alkohol och tobak. Branschen får nog testa sig fram och avgöranden i domstol kommer bli en praxis i framtiden. Dessutom så kommer alla bonusar förbjudas förutom vid första speltillfället.

 

Hjälp till spelberoende

Redan idag finns krav på spelbolagen om hur de ska skydda konsumenten mot överdrivet spelande. Det kan handla om informationstexter på sajten om vad man ska göra om man känner att man spelar för mycket och utbildning av anställda på onlinespelbolag. Hur det implementeras i verkligheten varierar från spelbolag till spelbolag. Från och med den 1 januari 2018 ingår problem med spel om pengar i socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen. Det innebär att kommuner och landsting nu ska arbeta förebyggande mot spelproblem. De ska också erbjuda stöd och behandling till personer som har allvarliga problem med spel om pengar. Att spelberoende kan orsaka stor skada för ekonomin är lätt att räkna ut. Det som det inte talas om så mycket är hur det påverkat psyket och relationerna till familj och vänner. I mitt blogginlägg ” Känner du en spelberoende?” har jag skrivit om de varningstecken som man själv eller som anhörig ska vara extra uppmärksam på och även tips på hur man kan hjälpa en spelberoende.

 

Lagen föreslås gälla från 1 januari 2019.