Om att låna 2000 kronor i 30 dagar

Nu är Konsumentverket på krigsstigen. De varnar fem snabblåneföretag för att deras kreditprövning inte håller måttet. Bra rutet av Konsumentombudsmannen, tycker jag. I gårdagens Aktuellt berättade en förtvivlad mamma hur hon flera gånger fått gå in och betala sin spelberoende sons snabblån. Annars hade han hamnat hos Kronofogden. Sonen hade fått låna trots att han inte hade någon inkomst och därmed ingen rimlig möjlighet att betala tillbaka. Så ska det förstås inte gå till.

Snabblån eller SMS-lån har ju varit i blåsväder många gånger de senaste åren. Tidernas värsting måste vara HTO Finansiering som enligt Expressen bjöd ut sina pengar på sajten Luckyloan mot en effektiv ränta på 75 862 procent.

Sök efter låga avgifter
Att låna lite pengar på kort tid kan bli förhållandevis dyrt. Jag har jämfört vad det kan kosta att låna 2000 kronor i 30 dagar. Slutsatsen är att du ska leta efter alternativ med låga avgifter. Låga avgifter är viktigare än låga räntor när det handlar om små lån på kort tid.

Snabblån
Jag har varit inne på några snabblåneföretags hemsidor.  Överlag är det lätt att se och förstå vilka villkor man lånar till. Det är bra och en klar förbättring mot bara för några år sedan. Däremot varierar priserna en hel del. Det är vanligt att det kostar 300 – 450 kronor att låna 2000 kronor i 30 dagar.

Kontokredit
Ett alternativ kan vara att koppla en kontokredit till lönekontot. Kreditbeloppet brukar vara lägst 10 000 kronor. Det är en nackdel för dig som lätt frestas att använda hela krediten. De bästa villkoren jag hittat är en medlemskontokredit helt utan avgifter med en räntesats 8,55 procent. Behöver du utnyttja 2000 kronor av krediten i 30 dagar kostar det dig 14 kronor. Men det är inte alls säkert att en kontokredit är ett bra alternativ. En del kontokrediter har uppläggningsavgifter på upp till 700 kronor.

Betalkort och kreditkort
Ett annat alternativ är ett betalkort där du handlar och betalar tillbaka hela summan när fakturan kommer en månad senare. Handlar du med ett betalkort har du vanligtvis en räntefri period på ungefär 45 dagar. Du brukar få betala en årsavgift på 150 – 300 kronor. Behöver du bara låna pengar en enda gång kostar det dig alltså nästan lika mycket som ett snabblån men med betalkortet kan du utnyttja den räntefria perioden varje månad.  Det finns också betalkort utan årsavgift och med ett sådant kan du alltså låna 2000 kronor i 30 dagar helt utan kostnad. Ett lite dyrare alternativ är att handla med kort och dela upp betalningen på flera månader. Då kallas det för ett kreditkort. På kreditkort är det ofta en årsavgift på 150 – 300 kronor och utöver årsavgiften får du betala ränta på pengarna du lånar. Ibland tillkommer en administrativ avgift på 15 – 25 kronor per månad. En fördel med vissa betalkort och kreditkort är att du kan få en bonus på någon procent på andra köp som du gör med kortet.

Pantbanken
Har du ett smycke eller något annat värdeföremål kan du belåna det på en pantbank. Då får du betala en engångsavgift på runt 50 kronor och en ränta som kan ligga på lite drygt 40 procent. Totalt får du alltså betala 120 kronor för att låna 2000 kronor i 30 dagar. Svenska Pantbanksföreningen har mer information om pantbelåning.

Det är lätt att jämföra villkor
Som du ser går det att hitta bra alternativ som passar just ditt lånebehov. 
På Konsumenternas Bank och Finansbyrå får du hjälp att jämföra betalkort och kreditkort. Lån kan du jämföra i lånekalkylen.

En signal om att du behöver ha en reserv
Behöver du låna en liten summa på kort tid kan det vara en signal på att du behöver ha en större ekonomisk reserv. Fundera på om du kan kapa några kostnader och börja månadsspara. Det är bättre att spara lite än ingenting alls. 10 kronor om dagen blir 300 kronor på en månad och 3600 kronor på ett år.

Bodil Hallin, Familjeekonom
Ikano Bank