Om delningsekonomi

delningsekonomi

Dela med dig! Dela med dig av din bostad, din bil, dina verktyg eller din tid. Tjäna pengar på dina tillgångar eller få tillgång till andras tillgångar utan att behöva köpa eller äga själv. Delningsekonomi är den nya heta trenden från USA som nu är på väg att etablera sig även i Sverige. Det är som att inte ha kakan men ändå kunna äta den.

Jag gillar tanken. Det låter skönt att få slippa försöka trycka in fler saker i förrådet och slippa måla, olja, byta däck och allt annat som följer av att äga. Det låter bra att andra kan få nytta och glädje av mina tillgångar när jag inte använder dem. Det låter hållbart och klimatsmart om jag kan få samma konsumtionsupplevelse men förbruka mindre resurser tack vare effektivare resursutnyttjande.

På nya digitala marknadsplatser ska säljare och köpare kunna mötas snabbt och enkelt; studenten som klipper gräset åt pensionären, premiärlejonet som lånar ut en lyxig coctailklänning till en avlägsen bekant och veckopendlaren som lånar ut innerstadsettan till unga paret över helgen.

Dagens Industri skrev i går att tidskriften Time har utsett delningsekonomi till ”en av de trender som kommer att förändra världen”. Vi får se. En förutsättning för att delningsekonomi ska gå mot en ljus framtid i Sverige tror jag är att marknadsplatserna kan erbjuda någon form av trygghet, så att risken för att få sina tillgångar förstörda eller bli blåst på pengar minimeras.

Det stora hindret är ändå nuvarande skatteregler. Byte av tjänster ska i dag beskattas från första kronan. Och man kan endast anlita och betala en privatperson upp till 999 kronor om året utan att betala skatt eller arbetsgivareavgifter. Mottagaren ska däremot deklarera inkomsten. På belopp mellan 1000 och 9999 kronor måste man lämna in en kontrolluppgift samtidigt som mottagaren ska deklarera inkomsten och betala skatt och egenavgifter. Rör det sig om mer än 10 000 kronor om året måste man själv göra skatteavdrag och betala arbetsgivaravgifter.

Jag tror och hoppas att delningsekonomi har framtiden för sig. Jag gillar tanken.

Vad tänker du om att dela tillgångar med andra?

Här kan du läsa mer om delningsekonomi:
The Economist 2014-03-09, The rise of the sharing economy
Dagens Industri, Digitalpodden 2014-03-13
Morgonpasset i P3, Sveriges Radios inslag 2014-02-02

Vill du prata pengar och tips om ekonomi, följ mig gärna i mina andra kanaler:
Facebook: Familjeekonom Bodil Hallin
Twitter: @BodilHallin
Instagram: bodilhallin

Bodil Hallin
Familjeekonom, Ikano Bank

Kommentarer