Om resegaranti och annat du behöver veta när du ska boka en resa

När jag bokar en resa så har det ofta föregåtts av intensivt googlande och jämförande av olika datum, hotell och flygbolag. Jag försöker hitta en bra deal för det jag vill göra under min efterlängtade semester. Men innan jag trycker på boka-knappen kan det även vara bra att fundera på vilka rättigheter jag har om något händer. Vad händer om jag blir sjuk och inte kan resa eller om resebolaget byter hotellet eller går i konkurs. Det är också bra att veta vad man ska göra om jag är missnöjd över något på plats. Det här tycker jag är det viktigaste att ha koll på innan man bokar nästa resa.

Ingen ångerrätt!

När du bokar resa eller hotell på distans har du inte ångerrätt. Resor och boende är undantagna från ångerrätten som annars gäller när du handlar på distans. Med det sagt kan du välja att teckna ett avbeställningsskydd. Ibland ingår det i en mer omfattande hemförsäkring eller när du betalar resan med kort. Det går oftast även att köpa ett resetillägg till din hemförsäkring där avbeställningsskydd ingår eller köpa till det när du bokar din resa.

I vissa fall är det tillåtet att kostnadsfritt avboka före ett visst datum. Det är t.ex. ganska vanligt när du bokar hotell. Därför är det viktigt att undersöka om du kan avboka din resa eller boende. Det är avtalsvillkoren som bestämmer dina rättigheter.

 

Förseningar

Som resenär har du en rad rättigheter före, under och efter din resa. Det är olika rättigheter som gäller för flyg-, tåg- buss-, båt-, taxi- och för paketresor. Beroende på vilket färdsätt du använder är det viktigt att läsa vad som gäller för resor med respektive färdsätt. Vill du veta mer om vilka rättigheter du har vid försenat eller inställt flyg kan du läsa mer i mitt blogginlägg på temat. Det är bra att känna till att reglerna för transporten som ingår i resan gäller också för paketresan. Det innebär att om transporten i din paketresa är flyg gäller både reglerna för paketresor och för flyg.

 

Paketresor

Har du köpt en paketresa så är du lite mer skyddad än om du bara köper en flygstol eller bokar ett hotell. För att en resa ska klassas som en paketresa ska den bestå av:

  • Transport och övernattning eller något av detta i kombination med en turisttjänst. En turisttjänst kan till exempel vara ett teaterbesök eller ett idrottsevenemang.
  • Resan ska pågå i minst 24 timmar eller innehålla en övernattning.
  • Resan säljs till ett gemensamt pris eller för skilda priser som är knutna till varandra. Vilket innebär att den gäller både när du köper ett färdigt paket och när du ber arrangören att plocka ihop ett paket åt dig.

 

Paketreselagen ställer krav på vilken information du ska få inför resan och ger dig ett skydd mot ändringar i resan som arrangören gör före eller under resan.

 

Arrangörens roll

Uppgifterna som arrangören lämnar är bindande. Arrangören får bara ändra uppgifterna innan du ingår ett avtal om det tydligt framgår av katalogen, broschyren eller informationen på webbplatsen. Här ska du alltså lusläsa att det verkligen är det hotellet du bokat som du får, annars kan arrangören hysa in dig på ett annat hotell med motsvarande standard.

 

  • Information

Innan du ingår ett avtal med arrangören ska du få information om vilka hälsobestämmelser som gäller på resan. Framförallt gäller detta vaccinationer. Ofta hänvisas du till en hemsida. Det är då din skyldighet att besöka denna hemsida, undersöka vad som gäller och uppfylla bestämmelserna. Det kan t.ex. vara att du behöver vaccinera dig.

 

Du ska dessutom få information om dina möjligheter att teckna reseförsäkring och uppgifter om hur du kan komma i kontakt med arrangören under resan. Om resenären är under 18 år ska anhöriga få veta hur de kan komma i kontakt med resenären under resan.

 

  • Pass och visumkrav

Du ska få information om vilka regler som gäller för pass och visum för EES-medborgare, det vill säga alla invånare i EU samt Norge, Island och Liechtenstein. Om du inte är EES-medborgare är det ditt eget ansvar att ta reda på vad som gäller.

 

Resebyråns roll

Det är alltid arrangören av resan som har ansvaret för resan. Det är alltid till arrangören du ska vända dig med dina klagomål, krav och liknande. Om du köper din paketresa hos en resebyrå så är resebyrån ofta bara återförsäljare av resan. Resebyrån är då inte arrangör. Men vissa resebyråer säljer även egna paketresor och då är resebyrån även arrangör. Se till att du vet vem som arrangerar resan så att du kan vända dig till rätt ställe.

 

Sjukdom

 

Inom EU

Som svensk medborgare har du rätt till sjukvård i övriga EU/EES-länder och Schweiz. Det krävs att du har det europeiska sjukförsäkringskortet, som du kan beställa från Försäkringskassan.

Utanför EU

Om du blir sjuk i ett land utanför EU/EES, med undantag för ett fåtal länder med vilka Sverige har avtal om sjukvårdsförmåner, har du inte rätt till ersättning för kostnader för sjukvård. Det kan kosta mycket pengar att bli sjuk utomlands. Det är i sådana fall viktigt att ha ett fullgott försäkringsskydd. Har du tecknat en hemförsäkring, vilket jag starkt rekommenderar även om du inte ska resa, har du ett grundskydd som i allmänhet gäller under de första 45 dagarna (hos några försäkringsbolag 60 dagar) av en resa. Ska resa under en längre period och/eller vill du ha ett något mer omfattande skydd, kan du teckna en separat reseförsäkring. Du kan också ha ett reseskydd om du betalar en viss andel av din resa med betal-eller kreditkort (se villkoren för just ditt kort). Oftast är det inte reseskyddet heltäckande men tillsammans med din hemförsäkring kan de ge ett bra skydd.

 

Hur du betalar resan

 

Betala med kontokort

När du betalar din resa eller ditt boende med kontokort är det kortföretagets egna regler som avgör dina rättigheter. Vissa kortföretag kan ha regler som skyddar dig vid till exempel en konkurs. Många kort har även olika tilläggstjänster som du kan använda om du betalar med kortet, till exempel reseförsäkring. Kolla gärna innan du betalar vad som gäller för just ditt kort.

 

Betala på kredit

Förutom att det kan ingå olika förmåner när du betalar med kreditkort, precis som när du betalar med kontokort (se ovan), så finns det en annan stor fördel. När du handlar på kredit, till exempel med ett kreditkort, har du rätt att vända dig till kreditgivaren för att reklamera på samma sätt som du kan vända dig till säljaren. Skulle du köpt din resa på kredit direkt av flygbolaget och bolaget sedan går i konkurs kan du alltså vända dig till kreditgivaren för att få dina pengar tillbaka. Många kort har även olika tilläggstjänster som du kan använda om du betalar med kortet, till exempel reseförsäkring. Läs på vad som gäller för just ditt kort.

 

Betala med internetbetalning

När du betalar till exempel en flygbiljett via ett flygbolags webbplats och loggar in på din bank och för över pengar direkt till flygbolaget kallas det för en internetbetalning. Det går att jämföra med att betala med kontanter. När du betalar så kan det innebära att du går miste om tilläggstjänsterna du får om du betalar med ditt kort.

 

Om du är missnöjd under resan

Om paketresan eller innehållet i resan inte uppfyller vad du och arrangören kommit överens om kan du ha rätt till prisavdrag och skadestånd.

 

Klaga alltid på plats

Reklamera så snart du kan och alltid direkt till arrangörens representant på plats på resmålet. Arrangören ska då genast hjälpa dig och hitta en lösning på problemet. Om det inte går att lösa på plats kan du ta ditt ärende vidare när du kommer hem. Det gör du genom att kontakta arrangören i första hand. I andra hand kan du få kostnadsfri rådgivning av konsumentvägledaren i din kommun eller Hallå Konsument. Är arrangören inte svensk men europeisk kan du kontakat Konsument Europa. Om inget av detta löser problemet kan du även göra en anmälan till ARN – Allmänna Reklamationsnämnden.

 

Resegaranti

Har du beställt en paketresa är du oftast skyddad från konkurs genom en resegaranti. Om din resa ställs in eller avbryts, på grund av att researrangören eller ett flygbolag som researrangören anlitat har gått i konkurs, kan du få kompensation från resegarantin. Du ska då ansöka om ersättning från Resegarantinämnden som är en del av Kammarkollegiet. Du måste söka senast tre månader efter att resan ställdes in eller avbröts på grund av konkurs.

 

Alla som säljer eller marknadsför något som omfattas av resegarantilagen måste ha resegaranti hos Kammarkollegiet för att skydda sina resenärer. Här kan du kontrollera att din researrangör har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet. Resegarantin gäller inte för köp av reguljära flygbiljetter.

 

Resegarantin gäller för:

  • Paketresor, bestående av två av tjänsterna transport, boende och turistarrangemang.
  • Paketreseliknande resor, bestående av transport och boende.
  • Transporter som sker i samband med paketresor, så kallad stolsförsäljning.
  • Utbildnings- och språkresor med resa och boende

 

Vad är Paketliknande resor?

Även om transport och boende bokas som två separata tjänster kan de omfattas av resegarantin om du som privatperson bokar dem på ett sådant sätt att de liknar en paketresa. Helst bör du boka båda tjänsterna i samma bokning. Tänk dig att du bokar hotell och flygresa via olika sökmotorer, men hos en och samma resebyrå. Då kan resan räknas som paketliknande.

App-tips!

Passagerarrättigheter/Your passenger rights är en reseapp som innehåller information om passagerares rättigheter vid resor med flyg, tåg, båt och buss inom Europa. Appen ges ut av EU-kommissionen.

App för android från google play
App för iphone/ipad från itunes