Pengamisstag och hur du slipper dem

misstag ekonomi

När man är ung – vilka är de vanligaste misstagen när det gäller pengar? Jag har listat några fällor (som inte bara unga kan trilla i…)
Har du fler exempel? Eller bra förslag på hur man kan tänka? Kommentera gärna!

 #1 Du tokshoppar så fort lönen kommer

Så kommer du ur det: Låt hela lönen gå in på ett konto som du inte kommer åt med bankkortet. Bestäm innan lönen kommer hur mycket du får shoppa för. Dela summan i fyra lika stora delar och fixa en automatisk överföring en gång i veckan tillbaka till kontot som bankkortet är kopplat till. Plocka bort andra kontokort ur plånboken och handla bara med bankkortet. Då har du pengar kvar ända fram till nästa lön.

#2 Du vet inte vart pengarna tar vägen

Så kommer du ur det: Gör alla köp på ett och samma kontokort. Ta fram papper och penna när räkningen kommer. Gör olika kolumner och skriv in utgifterna. Det finns ingen genväg. När du har koll kan du lätt se om du vill skala bort något så att du får pengar över till det du verkligen vill lägga pengar på.

# 3 Du tycker pengar är krångligt/tråkigt

Så kommer du ur det: Har du pengar så kan du göra en massa kul saker. Med mer pengar över kan du enklare uppfylla dina drömmar. Krångligare än så är det inte. Så bestäm dig för att gilla dina pengar och göra det bästa av dem.

# 4 Du har inget långsiktigt tänk – det handlar bara om att klara månaden

Så kommer du ur det: Bestäm något du vill göra eller köpa om ett år. Hur mycket pengar behövs till det? Dela summan med tolv månader. Fixa en automatisk överföring så att den summan går rakt in på ett sparkonto. Döp ditt sparkonto till det du vill göra eller köpa. Så enkelt fixar du en sparplan. När du väl kommit igång: ta nästa steg och bestäm vad du vill göra om fem år. Dela summan med 60 månader och starta ett nytt automatiskt sparande.

# 5 Du betalar maten, sambon betalar större inköp

Om det tar slut får sambon datorn och möblerna och du får hushållssoporna.

Så kommer du ur det: Kolla hur mycket ni lägger på mat, räkningar och andra löpande utgifter varje månad. Öppna ett räkningskonto och sätt in lika mycket var på kontot. Skaffa varsitt kort i mataffären och sätt in matpengar på kortet så att det räcker hela månaden. När ni köper möbler eller elektronik; skriv ned vem som äger vad så blir det inget snack om ni skulle dela på er.

# 6 Du har inte klippt banden från dina föräldrar

Du lånar av föräldrarna sista veckan i månaden eller inför semestern.
Så kommer du ur det: Det är dags att klippa navelsträngen och bli fri och självständig. Ta ett beslut och bestäm att nästa gång är sista gången du lånar av dina föräldrar. Be dem istället att hjälpa dig att planera ekonomin tills du fixar det på egen hand.

# 7 Du får mindre lön än du är värd

Så kommer du ur det: Ta reda på vilka löner som gäller för just ditt jobb. Sök på lönestatistik. Kolla också att din arbetsgivare betalar in till din tjänstepension. Ta hjälp av facket om du är medlem. Tala om att du tycker att du har för låg lön. Fråga vad som krävs för att du ska få löneökning. Be arbetsgivaren vara så detaljerad som möjligt. Kom överens om ett nytt datum då ni stämmer av att du har nått målen. Om du inte blir nöjd: Håll utkik efter andra jobb och andra arbetsgivare som vill betala dig det du är värd.

Har du fler exempel? Eller bra förslag på hur man kan tänka? Kommentera gärna!

Och här är ett till som jag fick tips om på min Facebooksida. Tipstack till Sharon Lavie.

# 8 Jämför inte med föräldrarna – de har haft 20-30 år på sig att skaffa prylar
Som ung är det lätt att man vill ha samma standard på prylar som man hade när man bodde hemma. Det är lät att köpa tv, iPad, espressomaskin på avbetalning för att ” det är ju bara några hundralappar i månaden”. Det blir ofta mycket dyrare än vad man hade tänkt sig. Alltså: jämför inte med päronen, de har haft 20-30 år på sig att inreda sitt hem. Ta det lite lugnt och spara till dina nya prylar.

Kommentera och diskutera gärna här eller i några av mina andra kanaler:
Facebook: Familjeekonom Bodil Hallin
Twitter: @BodilHallin
Instagram: bodilhallin

Bodil Hallin
Familjeekonom