Pension och försäkringar efter en skilsmässa

skilsmässa, förmånstagare, försäkring, pension

Pensionen och försäkringarna är nog inte det första man tänker på när man står inför en skilsmässa. Men när skilsmässan väl är genomförd har ju faktiskt familjesituationen ändrats radikalt och då är det bra att se över sitt försäkringsskydd. 

* Starta en ny pärm och sätt in allt som rör försäkringar och pension eller lägg upp en ny mapp i din webbläsare där du sparar alla inloggningssidor till dina pensions- och försäkringsbolag. Med bra översikt är mycket vunnet.

* Som singel är det än viktigare att ha en bra inkomstförsäkring om du skulle bli sjuk eller arbetslös. Kolla ditt nuvarande försäkringsskydd med din arbetsgivare, din A-kassa och ditt fackförbund om du är medlem. Komplettera försäkringarna om du inte klarar dig på det du får ut eller öka din sparbuffert.

* Det är klokt att behålla befintliga barnförsäkringar. Kom överens med din före detta partner om hur ni fördelar kostnaden.

* Gör en ny pensionsprognos på oberoende sajten Minpension.se. Fundera på om de behöver spara mer till din egen pension.

* När du är singel med utflugna barn kanske du inte längre har behov av en livförsäkring. De flesta som omfattas av kollektivavtal har en mindre livförsäkring. Kolla med din arbetsgivare.

* Återbetalningsskydd och/eller familjeskydd på tjänstepensionen kan ge din familj en extra trygghet om du skulle avlida innan du går i pension. Nackdelen är att dessa skydd gör att din egen pension blir lägre. Så om du är singel med utflugna barn – fundera på att ta bort dessa tillägg.

* Ändra förmånstagare på dina befintliga kapitalförsäkringar, pensionsförsäkringar och livförsäkringar. Efter skilsmässan kanske du vill att någon annan än din före detta make/make ska vara förmånstagare till dina försäkringar.

Bodil Hallin
Familjeekonom, Ikano Bank