Relationsekonomi alternativ 1: Helt separat ekonomi

separat ekonomi

Den här veckan bloggar jag om fem olika sätt att lägga upp ekonomin, vilket upplägg som passar bäst i olika typer av relationer samt ger tips på hur man undviker eller slipper konflikter kring ekonomin.

Helt separat ekonomi – för kompisar som bor ihop
Helt separat ekonomi innebär att man saknar gemensamma konton, att var och en köper det den behöver och att man turas om att handla mat, tvättmedel och annat till hushållet. Hyran och andra fasta utgifter delar man lika på.

Det här är ett bra alternativ för helt nyblivna sambor eller kompisar som bor ihop. Nackdelen är att ni behöver komma ihåg att stämma av utgifterna varje månad eftersom ni inte har något gemensamt konto. Annars finns risk att den ene får betala mer än den andre utan att ni märker det.

Tips för att undvika konflikter

1. Lägg upp en automatisk månadsöverföring som täcker hyra, el, tv-avgift, hemförsäkring, bredbandsabonnemang och andra fasta utgifter. Räkna om kvartals- och årsutgifter till en månadskostnad så att så att månadsbetalningen blir lika stor varje gång. Då slipper ni tänka på att ändra den automatiska överföringen

2. Ladda ner appen Spara kvittot och använd mobilen för att ta foto på kvitton som rör inköp. till hushållet eller ladda ner appen Sambo – våra utgifter och knappa in summan varje gång du gör ett utlägg. Då blir det lätt att göra månadsavstämningen.

3. Boka upp en fast tid en gång i månaden för att stämma av era utlägg.

4. Utvärdera efter ett par – tre månader. Nästa steg kan vara att öppna ett gemensamt konto i mataffären och koppla varsitt kort till kontot. Då slipper ni hålla reda på vad var och en lägger ut.

Här kan du läsa mitt inledande inlägg om ekonomi i olika typer av relationer.

Har du egen erfarenhet av att bo ihop med en kompis och ha helt separat ekonomi? Hur gjorde ni? Vad fungerade bra och vad fungerade mindre bra? 

Dela gärna med dig här eller i någon av mina andra kanaler:
Facebook: Familjeekonom Bodil Hallin
Twitter: @BodilHallin
Instagram: bodilhallin