Relationsekonomi alternativ 3: Dela på utgifterna proportionerligt

proportion, relationsekonomi, #bodiltipsar

Här kommer det fjärde inlägget i min miniserie där jag beskriver hur man kan lägga upp ekonomin för att minska eller slippa konflikter kring ekonomin.

Passar bra för de flesta sambor och många gifta
Detta alternativ fungerar bra i de flesta typer av relationer men särskilt bra för sambor som har olika stor inkomst. Det är också ett mycket bra alternativ för två vuxna som flyttar ihop senare i livet. Fördelen är att var och en bidrar till hushållet efter sin förmåga och att var och en samtidigt får pengar över till personliga utgifter. Min erfarenhet är att detta minskar risken för bråk om pengar.

Så här fungerar det:
Säg att du får ut 15 000 kronor i månaden, din partner får ut 20 000 kronor i månaden och era gemensamma hushållsutgifter är 20 000 kronor.
Er totala inkomst är alltså 35 000 kronor, varav du står för 43 % och din partner för 57 %. Din andel av de gemensamma hushållsutgifterna blir 8 600 kronor (43 %) och din partners andel blir 11 400 kronor (57 %).
När ni har fört över pengar till hushållskassan har du kvar 6 400 kronor i månaden till dina personliga utgifter medan din partner har kvar 8 600 kronor i månaden.

Kompensera den som jobbar deltid
Tänk bara på att detta alternativ är mindre lämpligt om en av er arbetar deltid för att till exempel ta hand om barn. Då är det viktigt att den av er som går ner i tid och lön blir kompenserad ekonomiskt på flera sätt; pengar att röra sig med under månaden, sparande, premiepension och eventuellt också privat pensionssparande.

Tips för att undvika konflikter

1) Lägg gärna till en post för gemensamt sparande i hushållsutgifterna och starta ett automatiskt månadssparande.

2) Försök att inte ha synpunkter på hur din partner väljer att använda sina personliga pengar. Det är helt okej att ni gör olika prioriteringar och val även om ni lever tillsammans.

3) Se till att båda har lika stor insyn i ekonomin, att båda har inloggningsuppgifter till gemensamma konton och kort och att båda rent praktiskt kan göra betalningar och kolla saldon. Även om en av er brukar sköta det praktiska är det viktigt att den andre har full insyn och kan ta hand om ekonomin vid behov. Varför inte testa att växla över ansvaret för det praktiska ett par månader?

4) Ha ekonomiska familjeråd. Kika gärna på föregående blogginlägg där jag skriver mer om det.

Har du erfarenheter av att dela på hushållsutgifterna i proportion till inkomsten?
Hur gjorde ni? Vad fungerade bra? Vad fungerade sämre? 

Kommentera och diskutera gärna här eller i några av mina andra kanaler:
Facebook: Familjeekonom Bodil Hallin
Twitter: @BodilHallin
Instagram: bodilhallin