Rot-avdraget klubbat

Drömmer du om en arbetsfri semester? Idag har Riksdagen klubbat beslutet om att skattereduktion för hushållsarbete även ska gälla ROT-arbete utförda efter 7 december 2008. På Skatteverkets hemsida kan du se vilka hustjänster som medger skattereduktion.

Rot-arbete som du har köpt efter 7 december 2008 till och med 30 juni 2009 ansöker du om skattereduktion för hos Skatteverket i Västervik senast 3 maj 2010. Skatteverket har lovat att lägga ut en ansökanblankett på sin hemsida i slutet av maj 2009.

För att slippa ligga ute med pengarna ända tills du får överskjutande skatt tillbaka 2010 kan du ansöka om jämkning. Det kan du göra direkt på Skatteverkets hemsida om du har e-legitimation eller på den här blanketten. På rad 14 ”Skattereduktion för hushållsnära tjänster” fyller du i de hustjänster du köper. Kopior på fakturor m.m. skickar du sedan in tillsammans med skattereduktionsansökan i god tid före 3 maj 2010 även om du har fått skattejämkning.

Från och med 1 juli införs den s.k. fakturamodellen som innebär att du endast betalar halva arbetskostnaden för hustjänster som du har rätt till skattereduktion på. Sedan får säljaren begära utbetalning av den resterande delen av arbetskostnaden inklusive moms från Skatteverket. På arbete som utförs efter 30 juni 2009 kan du inte själv ansöka om skattereduktion hos Skatteverket.

På Boverkets och Konsumentverkets nya sida omboende kan du läsa många bra tips innan du anlitar en hantverkare. Där hittar du också ”Hantverkarformuläret 09” som du kan använda vid beställning av reparations- och ombyggnadstjänster. Gäller det tillbyggnad finns ”Entreprenadkontrakt ABS 09”.  Be hantverkaren om referenser som du kan kontakta för att förvissa dig om att det är en bra hantverkare innan du skriver avtal.

Du vet väl att reglerna om skattereduktion gäller även på köpta hushållstjänster som du ger dina föräldrar som present. Oavsett om du bor långt ifrån dem eller nära kan det vara en bra lösning att köpa exempelvis gräsklippning, fönsterputsning eller andra hushållsnära tjänster. Sen kan ni umgås när ni träffas och du slipper känna en press på dig att du borde hjälpa till med att klippa gräset eller göra andra hushållstjänster.

Här kan du läsa mina tips.

Jag önskar dig en solig och förhoppningsvis arbetsfri semester!

Ann-Sofie Magnusson

familjeekonom Ikano Bank