Så får du högre veckopeng

veckopeng

Klart du ska ha högre veckopeng! Men det är inte säkert att just dina föräldrar tänker så. För att du ska lyckas få högre veckopeng har jag frågat en kompis som är väldigt duktig på att förhandla om pengar. Här är våra tips: 

1) Välj rätt dag
Be om höjning när du har något att hänga upp det på. Här är några bra tillfällen: när du nyss har fyllt år, i början av terminen eller i början av januari.

Börja med att säga:
– Nu när jag har blivit ett år äldre….
– Nu när jag har börjat i trean….
– Nu när det är ett nytt år…
Och avsluta med att säga: … hur tänker ni om min veckopeng?

Förmodligen har dina föräldrar inte haft en tanke på din veckopeng. Därför vet de inte riktigt vad de ska säga. Att du är bättre förberedd än dem är en bra start.

2) Våga vara tyst och bara lyssna
Nu kommer det allra viktigaste knepet för att lyckas i förhandlingar. Var bara tyst, låt föräldrarna prata på och lyssna noga. När de slutar prata kan du fortsätta att vara tyst. Då brukar de flesta vuxna nämligen fortsätta att prata på. Det är bra för dig. När du vet hur dina föräldrar tänker blir det ju lättare för dig att komma på ett förslag som du tror att föräldrarna går med på.

3) Berätta varför du ska få högre veckopeng
Det finns ett bra skäl till att du ska få högre veckopeng: ” Ju mer pengar jag får ta ansvar för, desto bättre blir jag på att hantera pengar. Det kommer jag att ha nytta av hela livet.” Den meningen kan du alltid använda. Men du kan också utgå ifrån vad dina föräldrar sa tidigare:

* Säger de att du inte kan få mer än dina syskon kan du föreslå att du kan hjälpa till mer än dem (bädda sängen, städa ditt rum, dammsuga, gå ut med hunden….).
* Säger de att de inte har råd att ge dig mer pengar kan du föreslå att veckopengen ska räcka till fler saker.
* Säger de att de har pratat med dina kompisars föräldrar och att du redan får mer än kompisarna kan du säga att du vill bli bättre än dem på att spara en viss del av veckopengen.
* Om de bara säger nej utan motivering kan du föreslå ett test där du under två månader får mer pengar mot att pengarna ska räcka till fler saker. Klarar du testet gäller den högre veckopengen även i fortsättningen.

4) Det är okej att få nej
Vill dina föräldrar ändå inte ge dig högre veckopeng är det helt okej. Då har de säkert sina goda skäl. Bli inte arg och tjata inte. Tror du att de är nära att ge dig högre veckopeng kan du föreslå att de kan bestämma sig i morgon. Ibland behöver man ”sova på saken” som det heter. Tror du att det är liten eller ingen chans att de ändrar sig – låt det bara vara. Kanske fick de ändå något att tänka på så att det går lättare nästa gång.

5) Varför du kan få ett nej
Dina föräldrar kanske ibland måste säga nej även om de egentligen vill ge dig högre veckopeng. Det kan bero på att ni åkte på en lite dyrare semester förra året, att ni nyss har flyttat till en större lägenhet, fått ett småsyskon, köpt en större bil eller något annat som kostar mer pengar än vanligt.

Förresten – ni vet den där kompisen jag frågade – det var min pappa. Under många år jobbade han som förhandlare och köpte stål, verktyg och maskiner för många miljoner varje år. Hur det var att förhandla om veckopengen med honom berättar jag i nästa blogginlägg.

Kommentarer

 1. […] Tips till barn som vill ha högre veckopeng (ikanobanken.se, 2014-09-30) […]

 2. kille skriver:

  OMG tack så mycket jag är 14 (snart) och jag övertyga min mamma att jag ska få hela min barnbidrag varje månad, asså 1000 kr i månaden och jag använde era tips så det funka. tack <3 <3 !!

  • Sharon Lavie Sharon Lavie skriver:

   Hej!
   Vad roligt! Nu får du visa din mamma att du kan ta ansvar och är mogen för att ta hand om hela ditt barnbidrag.
   Lycka till!
   /Sharon

 3. Tjej, 11 år skriver:

  Jo… Vågar inte fråga för mer veckopeng liksom för att… Jag sparar till ”Starcoins” i ett spel som heter Starstable. Mamma tycker att Starcoins är onödigt men jag vill verkligen ha det! Jag jobbar hemma för att få pengar men veckopengen liksom.. Den dubblar min ”lön” och ibland så säger mamma: Du får inte slösa din veckopeng på ett dumt spel!
  Tips på att övertala min mamma att jag vill och är säker på att jag vill ha Starcoins. Snälla säg inte att jag är dum nu eller borde satsa på viktigare grejer än ett spel, för det svarar inte på min fråga,

  • Sharon Lavie Sharon Lavie skriver:

   Hej!
   Jag förstår både dig och din mamma. Ditt spel är en hobby och många människor lägger pengar på vad andra kan tycka är en udda hobby. När det gäller spel kan det ändå vara klokt att begränsa sig, speciellt när det börja kosta pengar. Anledningen är att man kan bli spelberoende vilket innebär att man lägger pengar på spel istället för det som man behöver och vill. Hjärnan fungerar så tokigt att ju mera vi spelar, dessto mer vill vi vidare i spelet och då kan vi även tänka oss att spendera pengar på låtsatspengar i ett spel som vi inte får något för i verkligheten. Mitt förslag är att du och din mamma gemensamt kommer överrens om hur mycket Starcoins som det är rimligt att köpa per vecka. Resten av veckopengen och det du jobbar för (vilket är så bra!!) lägger du undan för något riktigt kul som du kan göra eller köpa i verkligheten.
   Lycka till!
   Sharon

 4. Tjej, 11 år skriver:

  Jag får 500kr i månadspeng, och det tycker iallafall jag är väldigt mkt. Men jag vill såå gärna ha en egen MacBook och dem jag kollat på kostar ca 10.000kr – 15.000kr och det kommer ta jättelång tid att spara ihop…

  Har ni några tips? Jättetacksam för svar 🙂

  • Sharon Lavie Sharon Lavie skriver:

   Hej Tjej 11 år!
   Jag håller med dig, det tar ju jättelång tid att spara. I vart fall 1 år och 8 månader om du får tag på någon för 10 000 kronor och sparar allt du får i månadspeng. Här är några tips på vad du kan göra:
   1. Fråga föräldrarna om du får anordna loppis och sälja saker som du/ni inte behöver eller använder längre. Det kan vara leksaker,kläder eller annat som finns i vinden eller garaget.
   2.Fråga om grannar eller vänner behöver hjälp med något så att du kan tjäna pengar.Jobb som kan passa en 11 åring skulle kunna vara: Barnvakta i någon timma medan föräldrarna handlar, gå ut med hunden, tvätta bilen. Förhandla om lönen! Se till att du får rimligt betalt.
   3. Satsa på att köpa en begagnad MacBook. Det finns många som säljer sina när nya modeller kommer ut. Då kan du passa på och köpa en för halva priset eller ännu lägre.
   Jag hoppas mina tips har hjälpt dig med lite idéer och jag måste säga att jag är imponerad av att du redan nu börjar sätta upp mål för ditt sparande.
   Bra jobbat!!
   /Sharon

 5. Kille 13 skriver:

  Jag får 50 kr i månaden om jag jobbar bra hemma är det bra? Jag vill fråga mamma och pappa om jag skulle kunna få mitt barnbidrag för jag känner att det inte riktigt gör något nytta. Jag vet inte vad jag ska säga.

  • Sharon Lavie Sharon Lavie skriver:

   Hej Kille 13!
   50 kronor är bra betalt för att utföra sysslor hemma tycker jag. Det beror ju förstås på vad du förväntas betala med dina 50 kr. Är det fickpengar som du ska kunna köpa tex godis för så tycker jag att det låter rimligt. Men det är inte rimligt att du ska kunna betala för alla dina utgifter som tex kläder och fritid med 50 kronor. Att få hela barnbidraget kräver ett stort ansvar. Då ska du kunna prioritera och spara en del av dina pengar så de även räcker för större inköp som tex en vinterjacka eller nya kängor. Det är inte så vanligt att 13-åringar får hela barnbidraget. Kanske ska du börja med att be om att få en mindre summa först och visa dina föräldrar att du verkligen klarar av uppgiften i några månader. Om allt går bra, så kan du ta en ny diskussion med dem efter ett halvår.
   Lycka till!
   /Sharon

 6. Tjej 12 skriver:

  Hejsan! Jag får 250kr i månaden nu. för ca en månad sen bad jag om lite mer typ 50kr mer o det funkade utan tjafs. Men nu är det snart jul och nytt år så då kan man väl passa på? Julen är snart här o man måste köpa massa julklappar till folk. Jag önskar jag hade haft mer pengar så jag kunde det men det har jag ju inte! Skulle det vara bra om jag fick ca 700kr i månaden? Jag har tänk på detta väldigt länge nu. Då kan jag ju använda pengarna för bra saker!

  • Sharon Lavie Sharon Lavie skriver:

   Hej Tjej 12!
   Jag tror att det kan bli svårt för dig att motivera för dina föräldrar att du ska ha 700 kr för att köpa julklappar. Det vore en annan sak om pengarna skulle användas för alla dina kostnader. Tex kläder, bussresor, aktiviteter mm. Det är ganska ovanligt att 12-åringar får så mycket pengar och det ansvaret. Men det är så klart upp till dina föräldrar att bedöma. Kanske är det bättre att visa dina föräldrar att du tar ansvar för de pengar som du precis har fått och att du kanske till och med klarar av att spara lite innan du gör ett nytt försök. Och vill du tjäna lite extra pengar under tiden, kanske du kan erbjuda dig att utföra lite extra sysslor mot betalning så länge.
   Med vänliga hälsningar
   Sharon

 7. cool unge skriver:

  Jag är 15 och försöker övertala mina föräldrar att jag ska få högre månads-peng.
  Min mamma är helt emot det och säger att jag inte kan ta ansvar. Hon och vägrar att prata om det när jag tar upp månads-pengen. Får nu 200 kr i månaden och det är lika mycket som mina lilla systrar får. (13, 10 år)

  • Sharon Lavie Sharon Lavie skriver:

   Hej!
   Mitt bästa tips är att visa henne att du just kan ta ansvar. Gör en plan (budget) för vad pengarna du får idag ska räcka till. Får du tex 200 kr så kan du göra en lista med vad pengarna ska räcka till: fika på skolan 40 kr, mat ute 60 kr, entre till skoldisco 50 kr, spel i mobilen 50 kr osv (du får göra din egen lista jag hittar bara på exempel här). Det viktiga är nu att du följer din lista stenhårt och vad som än händer inte ber din mamma om extra pengar. Spara gärna kvitton så att du kan visa henne att du har koll på din månadspeng. Du kan också ta initiatv och söka lite extra jobb. Det visar också på att du tar ditt ansvar. När din mamma ser att du klarar av dina nya vanor tror jag att hon kommer vara lättare att diskutera med. Då kan du ge ett förslag på att ni testar en månad med högre månadspeng men då ska du även ansvara för högre kostnader. Tex så ska du kanske även betala för dina kläder eller annat som du slipper betala för nu. Du kan säga till mamma att om du lyckas sköta pengarna under två testmånader så får du även fortsättningsvis högre månadspeng men var beredd på att du få återgå till 200 kr om du är slarvig med pengarna.
   Lycka till!
   /Sharon

 8. Tjej 13 år skriver:

  Hej!

  Jag är en 13 årig tjej som får 20 kronor i månaden.

  Jag får betala för godis, kläder och allt annat jag behöver.

  Jag tycker det är väldigt lite och har väldigt svårt att övertala mina föräldrar eftersom de är väldigt stränga.

  Varje gång jag försöker prata med de om min månadspeng avbryter de mig direkt och byter ämne.

  Jag är också väldigt väldigt blyg så jag kommer verkligen inte att kunna sälja saker på loppis och liknande så jag skulle verkligen uppskatta om jag kunde få lite hjälp.

  • Sharon Lavie Sharon Lavie skriver:

   Hej!
   Varje familj gör lite olika med hur de betalar för barnens utgifter. I vissa familjer får barnen sköta alla sina egna inköp och får en större månadspeng och i vissa familjer ber barnet om pengar när det finns ett behov och föräldrarna bedömmer om utgiften är rimlig. 0m det är så som du säger och du får 20 kronor i månaden och dessutom behöver betala dina kläder själv tycker jag att det låter lite lite. Mitt förslag är att du säger till dina föräldrar en dag när de sitter i lugn och ro att du skulle vilja prata med dom om månadspeng och fråga när det passar dom. När dagen och tiden för samtalet kommer tycker jag att du lägger upp ett förslag. Skriv ned på ett papper vilka utgifter som du tycker är rimliga och hur mycket det kostar. Fråga hur de ställer sig till att ge dig mer i månadspeng och om du ansvarar för att den räcker hela månaden ut. Säger dom nej, kan du fråga om det finns något du kan hjälpa till med hemma för att tjäna lite extra pengar. Säger de fortfarande nej, kan du höra om det är ok om du tjänar pengar genom att sitta barnvakt till grannbarnen eller rasta grannarnas hundar eller panta flaskor. Skulle dina föräldrar säga nej till altt detta så måste du acceptera att situationen ser ut så just nu och kanske testa igen om ett tag.
   jag hoppas du och dina föräldrar kan komma överrens och hitta en bra lösning!
   Lycka till!
   /Sharon

  • Leon skriver:

   Du kan säga att dina vänner får den summan som du tycker är rimlig så kanske kommer dom ge dig så mycket

 9. Leon skriver:

  Jag väntar till den nya terminen börjar (sommarlov nu) för att prata med min mamma jag är nervös men ändå taggad jag får se hur det går